четвер, 9 лютого 2017 р.

Дивовижний острів Мадагаскар


Дивовижний, що потопає в реліктових лісах острів Мадагаскар – унікальне місце, затишно розташоване в серці теплого Індійського океану. Мадагаскар знаходиться неподалік від східного узбережжя Південної Африки. Вважається, що острів відокремився від стародавнього материка Гондвани. «чорного континенту» приблизно 160 мільйонів років назад, а потім від Індії 70 мільйонів років тому. Сприятливе місце розташування острова, близькість до екватора і теплі води Індійського океану дозволили створити цей унікальний континент, якому немає аналогів в світі. Яскраво-червоні латеритні землі, пишне велика кількість рослинності, гірські вулканічні вершини, густі пальмові гаї, довгі ланцюги білосніжних пляжів з прозорою бірюзовою водою і рідкісні види тварин – все це створює свій власний оригінальний мікрокосмос.
Вперше цей острів був виявлений португальським дослідником Дієго Дьясом на початку 16 століття. Слідом за португальцями на острів прибули голландські, англійські і французькі торговці. У 1896 році Мадагаскар став французькою колонією, а в 1946 році – заморською територією Франції. У 1960 році острів, нарешті, знайшов повну свободу, проголосивши себе Демократичною Республікою Мадагаскар.
Офіційні мови, на яких розмовляють на острові, – Малагасійська, французька і англійська. Найбільш широко поширені Малагасійська мова, французька мова використовується переважно в області бізнесу і управління та у великих містах, а англійську мова найчастіше застосовується в туристичній індустрії.
Загальна площа острова – 587 041 кв.км., чисельність населення складає близько 18 мільйонів чоловік.
Столиця Мадагаскару – місто Антананаріву з населенням близько 1678000 чоловік.
Національна валюта Мадагаскару – аріарі, що замінила існуючий тут не так давно Малагасійський франк.
Мадагаскар – четвертий з найбільших островів світу. Він приблизно дорівнює американському штату Техас і по площі поступається лише трьом островам – Гренландії, Новій Гвінеї і Борнео.
Мадагаскар – четвертий за величиною острів після Гренландії, Нової Гвінеї і Борнео, привертає до себе увагу біологів як місце скупчення незвичайних ендемічних видів. Унікальні природні умови стали природним місцем існування для тварин, які не змогли пристосуватися до життя на інших континентах. Тільки тут можна зустріти сімейство мадагаскарських хижаків, гігантську кішку Фосс, 75 видів симпатичних лемурів, денних геконів, хамелеонів екстремального кислотного забарвлення, 30 видів кажанів, 7 з яких занесені в Червону книгу. Проте вважається, що з моменту поселення тут людей, деякі тварини були вбиті в кінці XIX-го століття, наприклад карликові гіпопотами і гігантські птахи, не вміють літати.
Химерна флора острова в першу чергу вражає самими товстими деревами в світі – баобабами. Екзотичний баобаб знаменитий своїми казковими пропорціями: коло його стовбура досягає 10 метрів, а гілки крони – до 38 метрів в діаметрі. Старовинна африканська легенда свідчить, що баобаб був посаджений Богом корінням вгору в суху землю за те невдоволення, яке зазнавало дерево на схилі Місячних гір і в долині річки Конго. Тільки на Мадагаскарі росте 7 видів баобабів!
Населення острова – малагасійци – колоритно поєднує в собі риси африканського та індонезійського характеру. Вважається, що предками жителів були вихідці з Південно-Східної Азії. Цей факт підтверджують навіть вчені, посилаючись на спорідненість малагасійської і мов Індонезії, Філіппін і Малайзії.
Подорож в цей унікальний куточок планети не може обійтися без відвідування мальовничих національних парків і заповідників. Найбільш великі – Беренті, Андухахела, Марудзедзі, Бетампуні, Андасібе, Анкарафанціка, Лукубе, Царатанана – добре відомі за межами острова. Тут можна зануритися в дивовижний новий світ, насолоджуючись вічнозеленими лісами, гірськими ландшафтами, кристально-чистими водопадами, колоритними каньйонами і саванами, вивчити звички лемурів, подружитися з ігуаною, горбатою коровою зебу і спробувати обняти баобаб.
Провінційне містечко Анцірабе знаменитий гарячими термальними джерелами, цілющі води яких лікують всі немислимі недуги тіла, а навколишня природа заспокоює душу і розум. Вулканічні озера Андраікіба і Трітріва розташовуються в самому центрі кратера, від чого колір води набуває ніжно-бірюзовий відтінок, а в повітрі витає дух безтурботності і спокою.
Затишно розтягнулася на пишних пагорбах столиця острова – Антананаріву нагадує химерний лабіринт з прекрасними старовинними палацами і сучасними будівлями, кільком десятком цікавих пам'яток, розкішним парком Цімбазаза і торговими лавками, де можна познайомитися з малагасійської народними промислами і купити на пам'ять бамбукову флейту .
Подорож на острів вічного літа – хороший шанс втекти від суворої зими. В середньому пригодницький тур триває трохи більше двох тижнів з відвідуванням популярних мадагаскарських міст, заповідників і столиці Кенії – Найробі. Ця поїздка хороша тим, що дозволяє не тільки познайомитися з унікальною флорою і фауною, незвичайної культурою і традиціями малагасійців, але також провести дні пляжного відпочинку на теплому узбережжі Індійського океану, досліджуючи світ коралових рифів.






























Немає коментарів:

Дописати коментар