понеділок, 19 лютого 2018 р.

Особливості будови опорно – рухової системи тварин.


Опора та рух тварин.
Кишковопорожнинні: ектодерма, епітеліально - м’язові клітини, скелетні елементи із хітину або карбонату кальцію.
Плоскі, круглі та кільчасті черви: шкірно - м’язовий мішок.
Молюски: гідростатичний скелет (система порожнин). Рух - м’язові скорочення ноги. У деяких реактивний рух (головоногі), з силою виштовхують воду з мантійної порожнини. Головоногі – внутрішній скелет із хряща, який схожий на хрящ хребетних.
Членистоногі: скелет зовнішній, утворений хітиновою кутикулою. М’язові пучки. Кінцівки з рухомих члеників. Є крила у деяких. У ракоподібних – ходильні кінцівки, хвіст, вусики.
Головохордові (ланцетник): опорою є хорда, яка оточена оболонкою їз сполучної тканини. До її відростків прикріплюються м’язові сегменти.
Хребетні:
Хрящові та Кісткові риби: Хорда лише у зародку. Скелет – хрящовий у хрящових риб, а у кісткових – кістковий. Скелет: череп, хребет та скелет плавців. Щелепи, зяброві дуги. М’язи: два головних вздовж тіла і розділені на сегменти. Розвинені  м’язи глотки та ті, що керують рухом плавців.
Земноводні: Череп, хребет, скелет кінцівок. Череп з хрящових кісток. У хребті відділи: шийний, тулубний, крижовий і хвостовий. Грудної клітки немає. Скелет кінцівок: скелет вільних кінцівок та скелет їх поясів. Передня кінцівка: плече (плечова кістка), передпліччя (ліктьова та променева), кисть (кістки зап’ястка, п’ястка та фаланги пальців). Пояс передньої кінцівки: лопатки, воронячі кістки та ключиці.
Задня кінцівка: стегно (стегнова кістка), гомілка (велика і мала гомілкові кістки), стопа (кістки заплесна, плесна, фаланги пальців). Пояс задніх кінцівок: сідничні, клубові і лобкові кістки, що зрослися. М’язи: потужні і складно організовані та диференційовані.
Плазуни: Череп із скостенілих кісток. Череп, хребет, скелет кінцівок. Все те саме, що і в земноводних, але є грудна клітка (крім змій), яка складається з грудних хребців, ребер і грудини. М’язи: більш розвинуті ніж у земноводних.
Птахи: те саме, що і в земноводних та плазунів. Є грудина. Грудні хребці зрослися між собою і з крижами і несуть ребра, які рухливо з’єднані з грудиною. Хребці поперекового та крижового відділів також зрослися. Є кіль до якого прикріплюються м’язи, що опускають крило. М’язи: більш розвинені ніж у плазунів.

Ссавці: скелет як у рептилій. Кінцівки розміщені під тулубом. Об’єм мозкової частини черепа більший. Сім шийних хребців. Діафрагма – розділяє грудну і черевну порожнину. Кінцівки у різних груп ссавців відрізняються (від способу життя). М‘язи високо диференційовані, складні рухи.

Немає коментарів:

Дописати коментар