понеділок, 4 червня 2018 р.

Молекулярна кухня.

Мистецтво приготування їжі має свою назву – кулінарія. Проте способи її приготування та інгредієнти страви в кожній країні різні. Це обумовлено особливостями культури та економіки, історичними традиціями, кліматичними факторами та багатьма іншими чинниками.
Насправді, їжу можна готувати різними способами, більшість з яких відомі ще з давніх часів. Це випікання, варіння, готування на пару, смаження в олії або на відкритому вогні, барбекю, гриль, копчення, а також мікрохвильова обробка. Але існують також інноваційні методи в кулінарії. Наприклад, чи відомо вам щось про молекулярну кухню? Что ж це таке?

Молекулярна кухня - це модна тенденція в кулінарії, що виникла завдяки сучасним технологіям XXI століття. Її особливість полягає в унікальному технологічному міксі перетворення будь-якого продукту до повного його невпізнання, який об’єднує новітні технології, молекулярну хімію і... продукти харчування.
Творці молекулярної кухні - французькі хіміки і кулінари Поль Бокюз, Ален Шапель і Пьер Труагрої стали засновниками новітнього напряму кулінарії.
Кухня, де створюють страви молекулярної кухні, – це справжня хімічна лабораторія з пробірками, колбами і складними незрозумілими приладами. Складно повірити, що створювані тут шедеври кулінарії насправді їстівні. Кухарі-хіміки застосовують різні речовини і технології для приготування страв і розкладають їжу «на молекули». Найяскравіші приклади такої кухні— коли рідина стає тістом, м'ясо – зефіром, оливкова олія — карамеллю, ікра або чай з лимоном перетворюються на піну.
Деякі люди побоюються куштувати такі страви через те, що вони виготовлені за допомогою хімічних реакцій. Проте, це помилка. Оскільки в процесі приготування страв молекулярної кухні використовуються лише натуральні речовини, їжа виходить збалансованою, дієтичною і корисною.


На сьогоднішній день молекулярна кухня – це все ще експериментальна область кулінарії. Процес приготування різних страв на основі таких хімічних чи біохімічних процесів  ще не розкритий повністю, а фантазії геніїв кулінарії безмежні.

Немає коментарів:

Дописати коментар