Мистецтво
приготування їжі має свою назву – кулінарія. Проте способи її приготування
та інгредієнти страви в кожній країні різні. Це обумовлено особливостями
культури та економіки, історичними традиціями, кліматичними факторами та
багатьма іншими чинниками.
Насправді,
їжу можна готувати різними способами, більшість з яких відомі ще з давніх
часів. Це випікання, варіння, готування на пару, смаження в олії або на
відкритому вогні, барбекю, гриль, копчення, а також мікрохвильова обробка. Але
існують також інноваційні методи в кулінарії. Наприклад, чи відомо вам щось
про молекулярну кухню? Что ж це таке?
Молекулярна
кухня - це модна тенденція в кулінарії, що виникла завдяки сучасним технологіям
XXI століття. Її особливість полягає в унікальному технологічному міксі
перетворення будь-якого продукту до повного його невпізнання, який об’єднує
новітні технології, молекулярну хімію і... продукти харчування.
Творці
молекулярної кухні - французькі хіміки і кулінари Поль Бокюз, Ален Шапель і
Пьер Труагрої стали засновниками новітнього напряму кулінарії.
Кухня,
де створюють страви молекулярної кухні, – це справжня хімічна лабораторія
з пробірками, колбами і складними незрозумілими приладами. Складно повірити, що
створювані тут шедеври кулінарії насправді їстівні. Кухарі-хіміки застосовують
різні речовини і технології для приготування страв і розкладають їжу «на
молекули». Найяскравіші приклади такої кухні— коли рідина стає тістом, м'ясо –
зефіром, оливкова олія — карамеллю, ікра або чай з лимоном перетворюються на
піну.
Деякі
люди побоюються куштувати такі страви через те, що вони виготовлені
за допомогою хімічних реакцій. Проте, це помилка. Оскільки в процесі
приготування страв молекулярної кухні використовуються лише натуральні
речовини, їжа виходить збалансованою, дієтичною і корисною.
На
сьогоднішній день молекулярна кухня – це все ще експериментальна область
кулінарії. Процес приготування різних страв на основі таких хімічних чи
біохімічних процесів ще не розкритий повністю, а фантазії геніїв
кулінарії безмежні.
Немає коментарів:
Дописати коментар