понеділок, 8 травня 2017 р.

20 ВІРТУАЛЬНИХ МУЗЕЇВ СВІТУ



·         Над створенням фресок Мікеланджело  працював майже без помічників – і цю значну роботу зробив всього за 4 роки. Правда, така напруга ледь не коштувало художнику зору, також він страждав артритом, сколіозом та інфекцією вух через фарби, які обсипались на нього.
·         Фігуру Бога він малювання на останній момент, коли вже був упевнений в досконалості своєї техніки.
·         З 1492 року в Сікстинській Капелі збирається конклав Кардиналів Ватикану, щоб вибрати нового Папу Римського.


·         Раніше місце, на якому зараз розташований Лувр, було мисливською резиденцією французьких королів і називалось “Вовчий ліс”, що в перекладі на французьку означає “Лувр”.
·         Піраміда є третім найпопулярнішим художнім об’єктом серед відвідувачів музею після Мони Лізи і Венери Мілоської.
·         Картини, які знаходяться в Луврі збирались французьским урядом протягом останніх 500 років.


·         Смітсонівський інститут – це науково-дослідна установа, заснована в серпні 1846 в США і включає в себе 19 музеїв, 9 наукових центрів, зоопарк, а також більше 150 музеїв по всій країні.
·         Один з найбільших сапфірів у світі носить назву “Зірка Азії”, і зараз знаходиться в Смітсонівському музеї природної історії.
·         Найцікавішою атракцією є нічний похід в музей зі спальними мішками, подушками чи м’якими іграшками.

·         Всі президенти США при правлінні жили в Білому Домі. Максимальний термін проживання – вісім років.
·         Предмет, який в Білому Домі є постійним і незмінним – ліжко в спальні Авраама Лінкольна. Іронія в тому, що йому так ні разу й не вдалося в ньому поспати.
·         Леді Абігайль Адамс примудрилася натягнути мотузки в Східному залі площею 3200 кв. метрів, щоб сушити білизну президента Адамса.

·         Найбільше проблем доставляє воскова фігура Гітлера, тому що відвідувачі частенько кидали в неї сирими яйцями та плювали на одяг, тому зараз він знаходиться “під ковпаком” в прямому сенсі цього слова.
·         Один експонат виготовляється близько 4-х місяців і за цією процедурою може спостерігати будь-який охочий відвідувач музею.
·         Кімната “Дух Лондона” мало того, що відтворює 400-річну історію міста, так ще й пахне так, як в самому місті, що створюється спеціальною установкою.

Московський Кремль вважається найбільшим на території Європи, збереженим, чинним і архітектурно-історичним комплексом, який використовується в даний час.
·         Зірки на Кремлівських баштах згасали тільки двічі: під час війни та зйомок фільму “Сибірський цирюльник”.
·         У період з 1953 по 1961 рр. в мавзолеї також знаходилося тіло І. В. Сталіна.

Якщо пройти по спеціальному коридору, біля храму стародавнього божества Вей Ове, то відкриється один з кращих видів на Римський Форум.
Окремий зал присвячений знаменитій Капітолійській вовчиці – символу Риму.
·         Зараз у музеї можна побачити зібрання мармурових бюстів епохи Стародавнього Риму, а також полотна Рубенса, Веласкеса і Караваджо та інших митців.


·         Галерея Уффіці у Флоренції – це один з найвидатніших музеїв світу, де виставлені роботи славнозвісних європейських художників. Але, крім картин, музей має і значну колекцію копій і оригіналів античних скульптур, предметів інтер’єру епохи Відродження, графічних робіт.
·         Серед шедеврів полотна Сандро Боттічеллі “Народження Венери” і “Весна”, робота Леонардо да Вінчі “Благовіщення” і Мікеланджело Буонарроті “Святе сімейство або тондо Доні”.
·         Для того, щоб побудувати палац Галереї, прийшлось зносити всі ближні будівлі і міняти вигляд цілих кварталів.

·         Девятнадцять залів з картинами і предметами мистецтва,Генрі Клей Фрік, відомий колекціонер і промисловець, збирав усе своє свідоме життя.
·         Основна частина колекції розташована на першому поверсі: Рембрандт, Франсуа Буше, Жан Оноре Фрагонар, Хогарт і Рейнолдс, Тіціан, Ель Греко, Ганс Гольбейн молодший – це далеко не повний список творців, з роботами яких можна ознайомитися в залах.
·         Фрік був везучою людиною, за дивним збігом обставин він не потрапив на палубу відомого “Титаніка”.


·         Винахідник водяного пістолета Лонні Джонсонон брав участь у розробці бомбардувальника Steals для NASA.
·         Заява Ніла Армстронга для участі в проекті NASA спізнювалась на тиждень, але завдяки сприянню його друга все таки потрапила до початку вирішення питання.
·         В рамках підготовки кадрів NASA показує фільм “Армагедон” і просить визначити якомога більше помилок та погрішностей, а їх близько 168.


·         Аж до 1969 року в галереї заборонялось виставляти портрети тих видатних британців, хто ще не покинув цей світ.
·         Перевага надавалась картинам не за художніми перевагами, а за історичною та культурною значимістю особистостей, які були зображені на портреті.
·         Одним з перших надбань музею став в портрет Уільяма Шекспіра, а тепер дослідники ставлять під сумнів той факт, що на даному портреті зображений саме відомий поет та драматург.


·      Сучасна колекція музею налічує понад 400 000 експонатів живопису, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва.
·         Колекція Російського музею охоплює всі історичні періоди в розвитку російського мистецтва з X століття по наш час, включаючи російський і радянський живопис, скульптуру, графіку, предмети декоративно-прикладного та народного мистецтва, а також нумізматичні зібрання.
·         Крім виставлених експонатів, інтерес представляють і самі інтер’єри приміщень Російського музею – знаменитих петербурзьких палаців, частина з них сьогодні відтворена до найдрібніших історичних подробиць.

·         Цей будинок став подарунком, який Далі зробив Гала, коли їй виповнилось 74 роки, а їх подружні відносини ускладнилися.
·         Драбинки – переходи між кімнатами – дуже вже мініатюрні. Не дивно, що в Будинок-музей пускають максимум по 10 чоловік за раз.
·         Дзеркало з картини «Далі зі спини, який пише зі спини Гала, яка увіковічена шістьма віртуальними роговицями, які тимчасово відображаються шістьма реальними роговицями”  (1972-1973) знаходиться в жовтій кімнаті і розташоване під таким кутом, щоб прокинувшись вранці Далі бачив промені сонця, яке сходить, не піднімаючись з ліжка. 



 
·         Цей музей вважається найбільшим зібранням робіт Далі за межами Іспанії: колекція налічує 2 140 його робіт, у тому числі 96 картин.
·         Музей Сальвадора Далі був відкритий у Флориді в 1982 році сімейною парою Альбертом Рейнольдс Морзе і Елеанор Різ Морзе, які, потрапивши одного разу на виставку творів Далі, були зачаровані його сюрреалістичними полотнами.
·         Будівля музею складає 6300 квадратних метрів. У колекції музею Далі зібрано понад 2100 експонатів, включаючи понад 100 акварелей і начерків, 96 робіт, виконаних олією, і близько 1300 скульптур, фотографій і інших художніх творів великого іспанського сюрреаліста. Багатий фонд музею включає в себе чимало рідкісних шедеврів Дали, як, наприклад, «Відкриття Америки Христофором Колумбом».
·         Театр-музей, створений самим майстром сюрреалізму і присвячений йому ж, має незвичайний вигляд. Над його створенням геній пропрацював 10 років, саме тут знаходиться основна частина його картин.
·         Центром музею служить будівля старого міського театру, де у віці 14 років юний Сальвадор перший раз продемонстрував одну зі своїх робіт.
·         Дали помер 23 січня 1989, під час серцевого нападу. Його тіло досі зберігається в цій будівлі – воно замуровано в підлозі музею.


·         У музеї Чиказького інституту мистецтв знаходиться найбільша (після Лувру) колекція картин імпресіоністів.
·         У музеї також зібрані предмети античного мистецтва Єгипту, Стародавньої Греції, етрусків, Древнього Риму (скульптури, монети, ювелірні прикраси, кераміка, скло, мозаїка); африканського декоративно-прикладного мистецтва (роботи з дерева та кераміки, тканини); кераміка Центральної Америки доколумбового періоду; колекція європейської зброї епохи Середньовіччя і Відродження.
·         У музеї представлена цінна колекція художніх та репортажних фотографій.

В старій будівлі виставлені роботи багатьох великих Європейських майстрів. Прекрасно представлені голландські і фламандські картини XV-XVII ст.
·         У музеї також проходять тимчасові експозиції іноземних художників, кінопокази в Сінематеці, лекції та інші освітні заходи.
·         У Музеї образотворчого мистецтва Більбао можна побачити Гойю і Ель-Греко, Лукаса Кранаха Старшого і Ван Дейка.

·         Восени 2012 року в планетарії відбувся перший набір в астрономічні гуртки. Програму подужали не всі – з 90 хлопців до кінця року залишилося 60.
·         Майже із сотні експонатів планетарію близько 10% знаходяться на ремонті – діти їх дуже люблять, от і приходиться часто їх лагодити. 
·         У Великому зоряному залі згодом відбудеться концерт – музику “космічних сфер” виконає композитор, творець електронної музики Андрій Клімковский, колишній вихованець одного з гуртків планетарію.


Скансеном називають оази давнього побуту, коли хати крили очеретом і не вміли користуватися комп’ютерами.
·         Уздовж музейної “вулиці” розташовані за майновою ієрархією три селянські садиби: від хати бідняка до заможного обійстя. Усі хати перетворені на музейні зали, де експонуються півтори тисячі експонатів: килими та посуд, одяг та реманент.
·         А якщо пощастить потрапити до скансену в дні новорічних свят, на Маланку чи Івана Купала, можна стати учасником справжнього народного свята.


Львівєдине місто в Україні, де є памятники Леопольду фон Захер-Мазоху і Пабло Пікассо.
·         Найвища споруда у Львові – костел Ольги і Єлизавети, висота його вежі – 88 метрів. На неї можна вільно підніматися та оглядати панораму міста.
·         У Львові з’явився перший у світі Музей сала, де розміщено найбільше в світі серце із сала завтовшки 55 та заввишки 85 см. Цей музейний експонат у червні 2011 року отримав відзнаку Книги рекордів України – “Найбільше в світі серце з сала”.
Віртуальні екскурсії музеями України
Віртуальна екскурсія Національним військово-історичним музеєм України
http://incognita.day.kiev.ua/virtualna-ekskursiya-naczionalnim-vijskovo-istorichnim-muzeyem-ukrayini.html
На вході до Національного військово-історичного музею відвідувачів зустрічає величезний, на всю будівлю стенд із обличчями тих, хто впродовж останніх місяців віддав своє життя, захищаючи незалежність України. Ще рік тому його тут не було. Більше того – рік тому такий стенд складно було уявити…
Віртуальна екскурсія Острозьким замком
http://incognita.day.kiev.ua/virtualna-ekskursiya-ostrozkim-zamkom.html
Острозький замок протягом XIV-XVI століть був родовим гніздом князів Острозьких - найбагатших магнатів Речі Посполитої тих часів і найбільшого свого розквіту досяг при Костянтині Івановичу Острозькому
Віртуальна екскурсія Цитаделлю Батуринської фортеці
http://incognita.day.kiev.ua/virtualna-ekskursiya-czitadellyu-baturinskoyi-forteczi.html
У центрі Батурина, біля головної площі міста, ви обов’язково побачите дерев’яний оборонний мур. Це – відбудована Цитадель Батуринської фортеці. Якщо уявити Батурин кінця 17 – початку 18 століть, то його серцем була Цитадель площею 130 на 100 метрів; до неї півколом прилягала Фортеця площею 26 гектарів; а за фортечними мурами, в низині розташовувалося неукріплене передмістя та Подол. До речі, назва міста походить від давньоруського слова «батура», що й означає «укріплення, фортеця».
Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта - Україна» в с.Трипілля http://incognita.day.kiev.ua/istoriko-arxeologichnij-muzej-pradavnya-aratta-ukrayina-v-s-tripillya.html
Протягом трьох тисяч років в Україні існувала унікальна цивілізація - перша з відомих культур гончарів та землеробів, яка сьогодні називається Трипільською. Саме у селі Трипілля археолог Вікентій Хвойка у 1899 році відкрив древнє поселення. Тоді ж він озвучив версію, що тогочасні селяни київщини є нащадками трипільців, які проживали на цих землях 6 тисяч років тому...
Палац Кирила Розумовського у Батурині
http://incognita.day.kiev.ua/palacz-kirila-rozumovskogo-u-baturini.html
Кирило Григорович Розумовський – останній гетьман України, лівої та правої сторін Дніпра та Війська Запорозького. Урочисте обрання гетьмана відбулось 22 лютого 1750 р. у м. Глухові. За особистою ініціативою Кирила Григоровича гетьманською резиденцією було оголошено Батурин. З 1794 року Розумовський постійно проживає у цьому місті, саме тоді він і замислює будівництво грандіозного палацово-паркового ансамблю. Для цього до Батурина запрошує придворного імператорського архітектора Чарльза Камерона. Сьогодні відроджений палац у Батурині є свідченням того, що аристократичні родини є невід'ємною частиною української історії.
Віртуальна екскурсія Музеєм скла у Львові
http://incognita.day.kiev.ua/muzej-skla-u-lvovi.html
Музей скла — самостійний відділ Львівського історичного музею, у якому експонується історія склодувства Галичини і Львова, а також діє кімната тимчасових експозицій витворів сучасних львівських склодувів. Музей скла відкритий у вересні 2006 року у рамках святкувань 750-річчя Львова. Експозиція музею поділена на два розділи «Історичне скло» і «Сучасне скло». У першому відділі представлені глечики, чарки, бокали, пивні кухлі, вівати, штофи, профітки, флакони, бальзамарії, давньоруські скляні намистини, уламки браслетів, перстнів, мозаїк та археологічні знахідки зі скла. Другий відділ має змінну експозицію, там представляються сучасні роботи львівських склодувів, що вони їх творять на щорічних Склодувних симпозіумах у Львові, які проводяться з 1989 року.
Віртуальна екскурсія Національним музеєм «Чорнобиль»
http://incognita.day.kiev.ua/naczionalnij-muzej-chornobil.html
Сучасна експозиція Національного музею "Чорнобиль" розміщена в кількох залах загальною площею біля 1100 м2, налічує понад сім тисяч експонатів. У 1992 р., коли музей було відкрито, їх було тільки дві сотні.
Розкриті документи, карти з грифом "Таємно", фотографії, спеціальні прилади, друковані видання того часу, історичні реліквії із Чорнобильської зоні відчуження та інші унікальні експонати змушують замислитися про найболючіші проблеми сьогодення, серед яких екологічні, соціальні, духовні збитки, заподіяні катастрофою.
Музей грошей Національного банку України
http://bank.gov.ua/3dtour/3dtour_ukr/3dtour.swf
Національний художній музей України
http://namu.kiev.ua/ua.html
Музей головної астрономічної обсерваторії України

http://museumportal.com/php/museum.php?chapter=12&country=ua&city=1&idm=137&3dtour=1&l=ua

Немає коментарів:

Дописати коментар