неділю, 7 травня 2017 р.

Різноманітність рослин.

Систематика рослин – це наука, яка вивчає різноманітність рослин нашої планети, займається їх об'єднанням у споріднені групи і розташовує ці групи в такому порядку, який відображає еволюцію рослинного світу.
На Земній кулі налічується величезна різноманітність рослин – близько 500 тисяч видів. У зв'язку з цим, основні завдання сучасної систематики рослин – це опис і класифікація рослин, а також об'єднання в систему (на підставі наявності загальних і відмінних рис будови).
Людина цікавиться рослинами із стародавніх часів. В процесі господарської діяльності люди прагнули розділити рослини на окремі групи. Спочатку рослини розділяли за їх господарськими ознаками: їстивнінеїстивні, отруйні.
Починаючи з IV ст. н. е. вчені розробляли штучні системи рослинного світу, які базувалися на морфологічних ознаках рослин, при цьому використовувалися лише поодинокі ознаки (кількість тичинок в квітці тощо), а не їх сукупність. В XVII столітті стали створювати природні системи побудовані на комплексі морфологічних ознак, але без врахування споріднених зв'язків груп рослин.
Велику роль в розвитку систематики як науки відіграли праці видатного шведського ботаніка XVІІІ століття Карла Ліннея. Вчений запропонував вживати подвійні назви рослин та систематизував наявні на той час дані про основні групи рослин.

         На сьогоднішній день найпоширенішою еволюційною системою є система рос. вченого А.Л. Тахтаджяна, яка побачила світ у 1987 році і визнана та використовується ботаніками багатьох країн.

Цікаві факти про рослини.
Найдавніші рослини на нашій планеті - морські водорості. Вони існують не менше 1 тисячі мільйонів років.
Цікаво, що вік насіння арктичного люпину, знайдених біля канадського узбережжя Юкона в мерзлому ґрунті, становить від 10 до 15 тисяч років. Найдивовижніше, що деякі з цих насінин зійшли, а на одному з них навіть розпустилися квіти.
 У Південно-Західній Азії і на Аравійському півострові є рослина, яку називають «квіткою сміху». Її насіннячко розміром з горошину здатне викликати у людини безпричинний сміх десь на півгодини, після чого людина спокійно засинає. Лікарі-стоматологи дають хворим з алергією на новокаїн ці "зерна сміху".
У своєму житті сучасна людина залежить від використання 1500 видів культурних рослин.
Найдовші коріння виявлені у дикого фікуса з Південної Африки. Вони досягли 120 м.
 Орхідеї відомі як «викрадачі енергії». Ці рослини найкраще вирощувати не в себе вдома, а в оранжереях. А вже якщо вони ростуть в будинку, то їх ні в якому разі не можна поміщати в спальню, оскільки орхідеї найінтенсивніше поглинають енергію вночі і перед світанком. Категорично протипоказаний контакт з орхідеями хворим і ослабленим людям.


Немає коментарів:

Дописати коментар