вівторок, 8 серпня 2017 р.

Цікаві канікули! Дельфіни.

Дельфін - похідне від грецького слова «дельфос» - «брат». Дельфін – ссавець. Дельфіни володіють всіма ознаками ссавців, а саме, вони вигодовують своїх дитинчат молоком, вони теплокровні та мають шерсть. Так-так! Ви не помилилися, саме шерсть. Новонароджені дельфіни мають слабко виражений волосяний покрив, у міру дорослішання він рідшає, а незабаром зовсім зникає.
Походять дельфіни від наземних тварин. Близько 50 мільйонів років тому в прибережних водах полювала тварина, яка трохи нагадувала вовка. Поступово еволюція пристосувала її для життя у воді. Передні лапи перетворилися в ласти, задні лапи стали коротшими і утворили хвіст, дихальний отвір перемістився на задню частину голови. Живуть дельфіни в сім'ях, на чолі як правило самка. Іноді пара сімей може об'єднуватися заради полювання. Ці ссавці дуже розумні, дбають про поранених родичів, що допомагають при родах і можуть відганяти акул від сім'ї. 
В природі існує майже сімдесят видів дельфінів, їх найближчі родичі – кити і морські корови. Дельфіни еволюціонували відносно недавно – близько десяти мільйонів років тому, під час міоцену. Більшість видів дельфінів живе в солоній воді, але є і прісноводні тварини.
Дельфіни цікаві тим, що у них високорозвинена нервова система. Крім того, дослідження показали, що їх мозок схожий на людський, а звивин у корі головного мозку дельфіна вдвічі більше, ніж у людини. Кора їх головного мозку складається з 6 шарів (як у людини), а мозкових клітин у півтора рази більше. Дельфіни, як і деякі кити, видають ультразвуки, які використовують для спілкування й орієнтації.  Цікаво, що кожен з дельфінів має свій тембр голосу. «Звертаючись» до «співрозмовника», дельфін імітує тембр голосу того, до кого «звертається». У лексиконі дельфінів виявлено понад 30 звукових сигналів, одні з них попереджують про небезпеку, інші допомагають триматися зграї разом, але це тільки маленька частка розшифрованих звуків.

В океані існує особливий шар води з підвищеною провідністю звукових хвиль. Цим природним звукопроводом дельфіни і кити вже мільйони років, досить ефективно користуються  для спілкування один з одним (з його допомогою можна передавати повідомлення на підводні човни і Гідронавт). Дельфіни мають незвичайну шкіру. Для більшої обтічності, лусочки верхнього шару шкіри оновлюються кожні дві години. Завдяки цій властивості дельфіни здатні розвивати швидкість до 45 км / год, пересуватися досить довго, вистрибуючи на поверхню на 5-6 метрів, розвиваючи зусилля в 5-6 кінських сил і мчати зі швидкістю в 10 разів перевершуючу потужність їх м’язів. Для збільшення швидкості, дельфіни використовують хвостовий плавник, такий собі хвильовий пропелер. Можливо, хтось бачив, як дельфіни несуться перед носом корабля, утворюючи хвилю і використовуючи її для підвищення швидкості. Дорослому дельфінові не важко перекусити ногу людині або ударом носа зламати кілька ребер, але в історії людства не було зафіксовано жодного прецеденту нападу дельфінів на людей, навіть якщо людина жорстока по відношенню до них. Виникло припущення, що між дельфінами і людьми існує телепатичний контакт (в Радянському Союзі в 80-х роках 20 століття проводилися дослідження в цьому напрямку). Може дельфіни сприймають людей як своїх побратимів? Допомагають ловити рибу, виштовхують наверх з води. Вони навіть хворіють людськими хворобами, наприклад, серцевими або нирковими захворюваннями. Встановлено, що дельфіни здатні лікувати людей. У медицині існує навіть такий термін — дельфінотерапія. Тварини благотворно діють на психічний стан людини, роблять цілющий вплив на хворих з порушеннями тиску, серцево — судинними недугами, які страждають ДЦП і навіть на онкологічних хворих. Діти, які взаємодіють з дельфінами, обганяють своїх ровесників у розвитку.
C давніх часів дельфіни викликали в людях благоговіння і захоплення, їх по праву вважають одними з найрозумніших тварин, це дивовижні створіння на всьому білому світі!
Одна з легенд свідчить, що рожеві дельфіни, що мешкають у водах Амазонки, під час повного місяця перетворюються в дивовижно красивих чоловіків і спокушають місцевих дівчат. По давньогрецькій легенді, «дельфіном» назвали тварину, в яке перетворився Аполлон, щоб показати людям шлях в Дельфи, де потім був заснований знаменитий дельфійський оракул і храм.
На жаль, навіть легенди і міфи не в змозі вберегти цих прекрасних створінь від безжального винищення їх рибалками та браконьєрами, і багато видів дельфінів зараз на межі вимирання.

Немає коментарів:

Дописати коментар