понеділок, 28 листопада 2016 р.

Тема: Ознаки утоплення людини. Домедична допомога при цьому. Дії рятівника.

Тема: Ознаки утоплення людини. Домедична допомога при цьому. Дії рятівника.
Мета: Навчальна: Ознайомити учнів з видами утоплення, та правилами надання першої допомоги при утопленнях.
 Розвивальна: розвивати творчу активність, пізнавальні інтереси до вивчення надання першої медичної допомоги при утопленні, здатність діяти в екстримальних ситуаціях.
Виховна: - виховувати в учнів розуміння своєї відповідальності за здоров’я та життя потерпілого та почуття взаємовиручки, взаємодопомоги.
Компетентність:
Учні повинні: знати: - що таке утоплення, типи утопленні.
уміти: надавати першу допомогу при утопленні.
засвоїти терміни і поняття: істинне утоплення,асфіктичне, синкопальне утоплення.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Місце уроку в навчальній темі: вступний;
Метод проведення: розповідь, пояснення.
Міжпредметні зв’язки: основи здоров’я, медицина,біологія.
Матеріальне забезпечення:
· конспект, плакати, мультимедійна презентація.
· дидактичний матеріал,

Хід уроку
І. Організаційний момент.
1. Підготовка до уроку.
2. Перевірка наявності учнів .
II. Актуалізація та мотивація опорних знань і умінь учнів.
1.     Пригадайте алгоритм дій при наданні першої долікарської допомоги.
2.     Назвіть реанімаційні заходи.
II.               Оголошення теми та мети уроку
III.           Вивчення нового матеріалу. Розповідь вчителя.
В той момент, коли людина тоне, відбувається потрапляння води через верхні дихальні шляхи, що, в свою чергу, призводить до виштовхування нею повітря. Тому першою подією при утопленні стає ларингоспазм, тобто спазм області голосових складок, в результаті чого відбувається закриття шляху до трахеї при одночасній зупинці дихання. Даного типу захлинання визначається як «сухе захлинання».
При занадто тривалому знаходженні потерпілого у воді і при попаданні в його дихальні шляхи значного обсягу рідини, виникає кисневе голодування. Це, в свою чергу, призводить до виключення можливості дії життєво важливого рефлексу, в якості якого виступає в даному випадку зупинка дихання, а тому потопаючий людина просто «вдихає» воду, згодом вона і виявляється в його легенях. Відсутність першої медичної допомоги при утопленні може стати причиною загибелі потерпілого до того, як до місця події прибудуть рятувальники.
Різниця між морською та прісною водою.
Безсумнівно, вона мається, з якого боку не розглядати. Так, при попаданні в організм людини більше одного літра води відбувається порушення низки його функцій, що актуально незалежно від розглянутих варіантів води. 
Якщо відбувається потрапляння в організм прісної води, то вона виявляється в крові. Це, в свою чергу, призводить до зміни її складу, що особливо відбивається на кількості білка і солі. В свою чергу, це призводить до тремтіння шлуночків серця, відбувається своєрідний «розрив» еритроцитів.
При зібралася морській воді в легенях, відбувається потрапляння плазми крові в легеневі альвеоли з наступним скупченням там. Згодом це призводить до набряку легенів.
Незалежно від того, яка вода виявилася в організмі людини, її наявність в ньому при подібних проявах вкрай негативно позначається на стані потерпілого і є небезпечним для його життя.
При сильному перегріві на сонці, переїданні, перевтомі від купання слід утриматися на деякий час. Справа в тому, що стрибок в холодну воду може привести до так званої рефлекторної зупинки серця, що може стати причиною раптової смерті.
Розрізняють утоплення – істинне, асфіктичне та синкопальне.
           Істинне – виникає при потраплянні води в трахею, бронхи, під час глибоких вдихів при утопленні потопельник разом з повітрям заковтує якусь кількість води, що  порушує ритмічність дихання і збільшує масу тіла.
          Асфіктичне утоплення – виникає в результаті рефлекторної зупинки дихання або спазму голосової щілини. Виникає при ударі головою чи животом об воду, емоційному стресі.
          Синкопальне утоплення характер. Рефлекторною зупинкою серця у зв’язку зі значним емоційним шоком (падіння з висоти), зануренням у дуже холодну воду.
Головним завданням при наданні першої допомоги є витягування потерпілого з води і виклик «швидкої». Послідовність дій при утопленні повинна зводитися до наступного, і вони, як ви зможете помітити, полягають не виключно в діях медичного характеру:
·         Викликати «швидку», побачивши потопаючу людину.
·         Оцінити власні можливості щодо того, чи вистачить власних сил на те, щоб дістатися до потерпілого, а також на те, чи вистачить їх для повернення з ним на берег. При сумнівах не слід робити спроб врятувати потопаючого людини, в іншому випадку може знадобитися рятувати вас.
·         Порятунок потопаючого виключає ситуацію моментального стрибка в незнайомий вам водойму. Ризикувати власним життям рятувальник не повинен. Заходьте у воду повільно. У разі виникнення такої ситуації на річці, спробуйте триматися за довгу гілку або за канат, інший кінець повинен утримуватися вашим помічником з берега. По можливості заздалегідь визначте, де саме краще витягнути на берег потерпілого людини.
·         При знаходженні потерпілого людини у свідомості, потрібно його заспокоїти, для чого витримується певна дистанція - людина, будучи охопленим панікою, може ненавмисно, підкоряючись інстинкту самозбереження, утянуть з собою на дно і того, хто намагається його врятувати.
·         Далі необхідно обхопити потопаючого людини так, щоб він при цьому не сковував ваших рухів і не чіплявся ногами і руками за вас. Для цього його потрібно підхопити під пахви, повернувши спиною до себе - так буде зручно плисти до берега. Єдине, про що потрібно подбати - це про положення голови постраждалого над поверхнею води.
·         У разі зупинки дихання потрібно вдихнути потерпілому повітря кілька разів, перебуваючи у воді (робиться це тільки якщо ви перебуваєте вже на невеликій глибині і є можливість встати - важлива кожна хвилина, тому чекати потрапляння на берег для цього не варто) - пункт «а» на малюнку нижче.
·         Огляньте потерпілого. Важливим дією є звільнення від води і твані порожнини рота: в рот вводиться палець, попередньо обмотаний тканиною (пункт «б»). При міцному стисканні рота потрібно його розтиснути, використовуючи твердий предмет.
·         Далі потрібно перевернути постраждалого животом донизу і укласти на коліно так, щоб його голова була звисати вниз. Це дозволить видалити воду. Дія рятувальника передбачає натиснення при цьому на ребра і спину потерпілого (пункт «в»).
·         Далі робиться штучне дихання. Для цього затискається ніс потерпілого, ви робите вдих і вдувати повітря в його рот (пункт «г»). В даному випадку відбудеться наповнення грудної клітки повітрям, вже після цього потерпілий зможе видихнути.
·         Виконувати штучне дихання необхідно до 18 разів на хвилину або раз на кожні 4 секунди.
·                     При відсутніх серцевих скороченнях дії штучного дихання необхідно комбінувати з непрямим масажем серця. Поверхня, на якій знаходиться постраждалий, повинна бути твердою, вам же потрібно зайняти позицію зліва від нього. Далі свої кисті рук потрібно укласти один на одного в області серця потерпілого, виконуючи сильні натискання (50-60 натисків / хв.). При комбінованому підході в комплексі з штучним диханням виконується близько 5 натискань на область серця, потім - вдихання в легені повітря.
·                     При поверненні постраждалого до тями допомогу «швидкої» все також може знадобитися, тому, як не виключається ризик повторної зупинки серця.
·                     Зігрійте хворого. Якщо є така можливість, укутайте його в ковдру, дайте солодкий гарячий чай.
·                     Також показані до застосування в цій ситуації препарати для дихальної системи (кофеїн або камфора підшкірно, на ватці підноситься до носа нашатирний спирт).
Неприпустимо:
-         припиняти реанімаційні заходи, поки не з’являться достовірні ознаки смерті (при правильному проведенні масажу серця і штучної вентиляції легенів вдається повернути потерпілого до життя навіть через 20 хвилин після витягання його з води);
-         не викликати швидку допомогу, навіть, якщо ознаки життя відновилися.
I.                  Узгальнення та закріплення навчальних досягнень учнів.
Бесіда.
1.     Що таке утоплення?
2.     Яка різниця між прісною та морською водою?
3.     Які види утоплення ви знаєте?
4.     Алгоритм дій рятувальника.
5.     Що категорично забороняється під час надання ПМД під час утоплення.
II.               Підсумки уроку та навчальних досянень учнів.
Д/з опрацювати конспект




Немає коментарів:

Дописати коментар