пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Кімнатні рослини в житті людини

Кімнатні рослини в житті людини
Незважаючи на всі досягнення сучасної цивілізації, життя людини як і раніше пов'язана з природою. Прагнення прикрашати свій будинок кімнатними рослинами допомагає зміцнити цей зв'язок. А в країнах з різко вираженою сезонністю кімнатні квіти дають можливість протягом усього року насолоджуватися власним шматочком живої природи. Але декоративною функцією роль домашніх рослин не обмежується, адже вони приносять чимало користі.
Виділення кисню і зволоження повітря

В процесі фотосинтезу кімнатні рослини поглинають з повітря вуглекислий газ і взамін виділяють кисень. Крім того вони іонізують і зволожують сухе повітря, знижують його запиленість.
Знезараження токсичних речовин
Сучасні будівельні та оздоблювальні матеріали: пластикові покриття, клей, лаки, фарби, синтетичні смоли і ін., - Виділяють різноманітні токсичні речовини. Особливу небезпеку становлять формальдегід, бензол, фенол, ксилол і трихлоретилен. Домішка даних речовин в повітрі може викликати головний біль, безсоння, серцебиття, біль в суглобах і нудоту. Кімнатні рослини здатні нейтралізувати дані хімічні речовини. Особливо успішно з цією функцією справляються такі рослини, як хлорофітум, драцена, сансевієрія, фікус, хризантема, алое, азалія, сциндапсус, гербера, плющ, філодендрон і спатифиллум.
Знищення бактерій і мікробів
Багато домашні квіти здатні виділяти фітонциди - натуральні біологічно активні сполуки, які ефективно знищують хвороботворні мікроорганізми. З точки зору антибактеріальної очищення повітря найкориснішими є такі рослини: хлорофітум, фікус, герань, лимон, диффенбахія, троянда, гібіскус, мирт, кактус і лавр.
Використання як лікарських засобів
Деякі кімнатні рослини можуть використовуватися як домашні лікарі. Особливо славиться цілющими властивостями алое. Стебла цієї рослини допомагають в лікуванні опіків і ран, а його сік нормалізує роботу ШКТ і зміцнює імунітет. Ще одним популярним лікарською рослиною є золотий вус. Зовнішні препарати, виготовлені із золотого вуса, використовують для лікування ран, опіків, виразок і обморожень, а також полоскання горла при простудних захворюваннях. Настоянки і відвари цієї рослини вживають всередину для поліпшення обміну речовин, лікування діатезу, ревматизму, простатиту, хвороб печінки і ШКТ.
Використання в їжу
Домашні рослини можуть виступати в ролі їжі. Це особливо актуально взимку, коли організм потребує свіжих вітамінах. Зимові тепличні овочі, що продаються в супермаркетах, рідко можуть похвалитися достатнім вмістом корисних речовин. Тому «вітамінний город» краще виростити на власному підвіконні. У домашніх умовах добре ростуть всі види зелені (петрушка, кріп, базилік, м'ята), салат, помідори черрі, зелена цибуля, стручковий перець.




Немає коментарів:

Дописати коментар