понеділок, 28 листопада 2016 р.

Тема: Обробка рани – основа першої допомоги при пораненнях. Асептичні і антисептичні засоби обробки ран.

Тема: Обробка рани – основа першої допомоги при пораненнях. Асептичні і антисептичні засоби обробки ран.
Мета: Навчальна: Ознайомити учнів з обробкою рани, асептичними і антисептичними засоби обробки ран, правилами асептики і антисептики та правилами надання першої допомоги при пораненнях.
 Розвивальна: розвивати творчу активність, пізнавальні інтереси до вивчення надання першої медичної допомоги при пораненнях, здатність діяти в екстримальних ситуаціях.
Виховна: - виховувати в учнів розуміння своєї відповідальності за здоров’я та життя потерпілого та почуття взаємовиручки, взаємодопомоги.
Компетентність:
Учні повинні: знати: - обробку рани, правила асептики та види антисептики;
- перев’язувальні матеріали, які використовуються для надання першої медичної допомоги.
уміти: робити обробку ран та надавати першу допомогу при пораненнях.
 засвоїти терміни і поняття: асептика і антисептика, механічна антисептика, хімічна антисептика, фізична антисептика, біологічна антисептика, пов'язка, перев’язка.
Навчальні питання:
1. Обробка рани – основа першої допомоги при пораненнях. Асептичні і антисептичні засоби обробки ран. Правила асептики і антисептики.
2. Правила надання першої допомоги при пораненнях.
Тип уроку: комбінований;
Місце уроку в навчальній темі: поточний;
Метод проведення: розповідь, пояснення, практична робота в групах.
Міжпредметні зв’язки: основи здоров’я, медицина,біологія.
Матеріальне забезпечення:
· конспект, плакати, мультимедійна презентація.
· дидактичний матеріал,
· бинти, джгут.

Хід уроку
І. Організаційний момент.
1. Підготовка до уроку.
2. Перевірка наявності учнів .
II. Актуалізація опорних знань і умінь учнів.
1. Перевірка домашнього завдання.
Запитання:
- Що таке кровотеча?
- Назвіть види кровотечі?
- Назвіть ознаки кровотеч різних видів.
Вид кровотечі

Ознаки

Капілярна
колір крові яскраво-черво-ний, кров б'є фонтанчиком,для її зупинки до ділянки рани притискають артерію пальцем вище місця поранення, а потім накладають здавлювальну пов'яз­ку, джгут, закрутку.
Венозна
 виникає при ушкодженні внутрішніх органів і завжди небезпечна для життя.
Артеріальна
колір крові темно-червоний, витікання крові безперервне, явного струменя не спостерігається.
Для її зупинки накладають давлячу повязку.
паренхіматозна
виникає внаслідок пошкодження дрібних судин шкіри, м’язів. Кровоточить вся поранена поверхня.
- перша допомога при кровотечах
- укажіть місця притискання артерій на тілі людини.
http://www.studfiles.ru/html/2706/584/html_sp8jhImPHi.YwJm/htmlconvd-WcnWGl_html_m342c167.png
1 – загальна сонна; 2 – підключична;
3 – підпахвова; 4 – стегнова; 5 – плечова
2. Запитання до учнів.
- дитина упала і з коліна в неї йде кров. Як ви гадаєте, краще замазати ранку зеленкою чи полити одеколоном?
- Чим взагалі можна обробити рану?
- У художніх фільмах про події минулих століть герої перш за все виймають стрілу з пораненого. Чи можна так робити?
- Як ви гадаєте, що означає поняття «домедична допомога»?
- Хто може надавати таку допомогу? (Першу медичну некваліфіковану допомогу, яка здійснюється немедичним працівником, який часто не має необхідних засобів та медикаментів)
IIІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.
У сучасних збройних конфліктах, як і під час минулих воєн, у бійців на полі бою доволі часто виникають поранення. Усі поранення призводять до розладів функції травмованої частини тіла або організму в цілому. Тому, головне завдання кожної людини , своєчасно надати першу медичну допомогу потерпілим. Сьогодні ми ознайомимся з першою медичною допомого при пораненнях та правильною обробкою ран.
Оголошення теми, мети, навчальних питань.
ІV. Сприйняття та засвоєння нового матеріалу .
1. Обробка рани – основа першої допомоги при пораненнях. Асептика і антисептика, види антисептики. Правила асептики і антисептики.
При першій допомозі великого значення набуває своєчасна і правильна обробка рани.
- Бруд, пісок, землю слід змити пероксидом гідрогену.
- Скіпки та інші дрібні сторонні предмети видалити за допомогою пінцета чи голки, змочених у спирті.
Під час обробки рани уникайте кашляння, намагайтеся навіть не дихати на рану, бо можна легко занести інфекцію.
Перед накладенням пов'язки шкіру навколо рани треба обробити спочатку ефіром чи пероксидом гідрогену, а потім змастити розчином йоду.
- Давайте пригадаємо, що таке асептика?
Асептика — це сукупність заходів, спрямованих на попередження потрапляння мікроорганізмів у рану, оскільки саме вони найчастіше є джерелом основних видів ускладнень.

Правила асептики доволі прості.
1. Перед наданням допомоги потрібно ретельно вимити руки.
2. Не можна торкатися рани руками.
3. Ні в якому разі не можна досліджувати рану пальцем і видаляти з її глибини чужорідні тіла (осколки, ошурки, клапті одягу тощо). Це може призвести до більшого забруднення або кровотечі.
4. Не можна промивати рану водою з-під крана чи іншими рідинами, не призначеними для цього (за винятком ран від укусів тварин). Це тільки збільшить кількість мікробів, оскільки вони будуть змиті з країв рани і занесені вглиб. Можна лише зняти бруд з рани, але очищення має проводитися в напрямку від рани.
5. Шкіру навколо рани можна змастити розчином йоду чи бриліантового зеленого. Не можна допускати потрапляння спиртових розчинів у рану, оскільки спирт вбиває живі клітини, що сприяє нагноєнню і посиленню болю.
 6. Рана завжди повинна бути захищена асептичною пов'язкою. Якщо після накладання пов'язки кров швидко її просякає, знімати пов'язку не слід, потрібно просто підбинтувати ще кілька шарів.
Заходи асептики доповнюють антисептичними заходами, що сприяє ефективній боротьбі з інфекційним зараженням.
Що таке антисептика?
Антисептика — система заходів, спрямованих на зменшення кількості мікроорганізмів, що потрапили в рану або в тканини і органи.
Розрізняють: механічну, хімічну, фізичну й біологічну антисептику.
Механічна антисептика полягає у первинній хірургічній обробці рани і передбачає видалення скіпок, колючок, осколків.
Хімічна антисептика — використання для знищення мікробів різних хімічних речовин (розчинів йоду, пероксиду гідрогену, перманганату калію, риванолу, мазі Вишневського та ін.).
Фізична антисептика ґрунтується на згубній дії на мікроорганізми деяких фізичних факторів. Так, мікроби гинуть під дією ультрафіолетового випромінювання, несприятливі умови для їх життєдіяльності створюються під час висушування рани, її дренажу (видалення з рани рідини, що завжди утворюється).
Біологічна антисептика полягає у використанні спеціальних речовин — антибіотиків для профілактики і лікування інфекції. До таких речовин належать пеніцилін, стрептоміцин, синтоміцин, тетрациклін, еритроміцин, морфоциклін, сигмамацин, левоміцетин, піопен, цепорин, оксацилін, сульфати неоміцину і гентаміцину тощо. Вони застосовуються як місцево (промивання і обприскування ран, змащування мазями), так і для загального впливу на організм (через рот, під шкіру, внутрішньовенно).
Змішана антисептика — це вплив на мікробну клітину, так само як і на організм людини, декількох видів антисептики. Частіше їх дія комплексна. Наприклад, первинна хірургічна обробка рани (механічна та хімічна антисептика) доповнюється біологічними антисептиками (введенням протиправцевої сироватки, антибіотиків) і призначенням фізіотерапевтичних процедур (фізична антисептика).
Якщо при наданні допомоги під рукою не виявилось ніяких антисептичних засобів, можна обмежитися накладанням пов'язки як основним асептичним заходом.
2. Правила надання першої допомоги при пораненнях.
Для запобігання забрудненню та інфікуванню, зупинки капілярної та венозної кровотечі рани закривають пов'язками.
 Пов'язкою називають перев'язний матеріал, який накладають на рану. Процес накладання пов’язки на рану називають перев’язкою. Пов'язка складається із двох частин: - внутрішньої, котра стикається з раною, і зовнішньої, котра закріплює і утримує пов'язку на рані.
Внутрішня частина пов'язки повинна бути стерильною.
Усі перев’язувальні матеріали, які випускає промисловість – табельні засоби. Індивідуальний перев'язний пакет, пакет звичайний, бинт, серветки стерильні, пов'язка стерильна мала, пов'язка стерильна велика, вата стерильна, косинкові пов'язки.
За відсутності або нестачі табельних перев'язних матеріалів використовують підручні засоби. Особливо зручні пов'язки за Маштафаровим. Їх накладають, використовуючи шматки тканини (простирадла, сорочки та ін.) різної величини, кінці яких надрізають для одержання тасьми.
Спочатку на рану накладають стерильний бинт або серветку (при необхідності і вату), а потім шматком тканини із зав'язками закріплюють пов'язку . Пов'язка виконує не тільки профілактичну, а й лікувальну дію. Вона створює спокій ушкодженій частині тіла, герметично закриває рану, всмоктує з рани віділене, попереджає розвиток ускладнень у рані.
Одже, на рану накладають ватно-марлеві і бинтові пов'язки, а також пов'язки з підручних засобів - чистої носової хустки, косинки, сорочки тощо.
 V. Закріплення нових знань і умінь учнів.
1. Розповісти правила обробки ран.
2. Перечислити правила асептики.
3. Перечислити перев’язувальні матеріали, які використовуються для надання першої медичної допомоги.
4. Визначити правила накладання бинтової пов'язки.
6. Що таке асептика і антисептика?
7. Перечислити види антисептики.
8. Що таке пов'язка?
9. Зараження правцем відбувається у разі проникнення в рану особливого мікроба – палички правця, яка у великій кількості міститься в пилу та грунті. Запропонуйте заходи,якими можна убезпечити пораненого від зараження правцем.
10. Робота з картками в групах. Запропонуйте та продемонструйте допомогу у такому випадку. Яка кровотеча у потерпілого, як її зупинити та як обробити рану та накласти повязку.
VІ. Підсумок уроку.
1. Висновки про реалізацію поставлених на уроці завдань.
2. Висновки про наслідки успішності учнів та коментар оцінок за відповіді.
VII Рефлексія:
- Що вам найбільше запам’яталося на уроці?
- Що вам сподобалося, а що – ні?
- Що нового ви дізналися на уроці?
 - Де ви можете застосувати отримані на уроці знання?

 VІІI. Домашнє завдання – Конспект, опрацювати додаткову інформацію на сайті.

Немає коментарів:

Дописати коментар