суботу, 17 грудня 2016 р.

Тварини минулого.

Мамонт.
Рід ссавців із сімейства слонових, що з'явився приблизно 2 млн років тому в Європі, Азії, Африці і Північній Америці. Мамонти досягали висоти 5,5 м і важили 10-12 т. Більшість мамонтів вимерла близько 10 тис. років тому. Існує кілька гіпотез вимирання мамонтів: згідно з однією з них, тварин винищили люди, за іншою – причиною вимирання стала різка зміна клімату.

Рід шаблезубих кішок, представники якого з'явилися 2,5 млн тому в Північній і Південній Америці. Шаблезубі тигри важили від 160 до 400 кг, вирізнялися потужною статурою і полювали на мамонтів, мастодонтів і бізонів. Вимерли близько 10 тис. років тому внаслідок зміни клімату та винищення людьми.

Волохатий носоріг (Целодонт сибірський)
 Ссавець сімейства носорогових, що з’явився близько 2 млн років тому й жив у Європі та Азії. Представники виду були переважно схожі із сучасними носорогами, але вирізнялися густою і довгою шерстю, що дозволяла їм переносити суворий клімат. Вимерли волохаті носороги 9-14 тис. років тому, основною причиною їхнього зникнення вважається зміна клімату.

Тур.
Парнокопитне роду справжніх биків, що виникло близько 2 млн років тому в Індії та розселилося по Північній Африці, Центральній Європі, Туреччині та Кавказу. Скрізь, крім Європи, тури були винищені ще до нової ери. В Європі їхнє зникнення почалося в IX-XI століттях у зв'язку з інтенсивною вирубкою лісів і полюванням. Остання особина померла у 1627 році в лісах недалеко від Якторові (сучасна Львівська обл.) внаслідок хвороби.

Додо
Маврикійський дронт – вид птаха, що не літав і жив на острові Маврикій. Перша письмова згадка про додо відноситься до 1598 року, а остання – до 1662-го. Вважається, що додо були винищені моряками, які прибували на Маврикій для поповнення їстівних запасів, а також завезеними на острів новими видами тварин: і для тих і для інших птахи, які не вміли літати, були легкою здобиччю.

Квага.
Ссавець роду коней, що жив у Південній Африці. Кваги були приручені людиною і використовувалися для охорони стад. Вид був винищений голландськими поселенцями, які використовували шкури кваг для виготовлення бурдюків. Остання дика особина була вбита у 1878 році. Остання квага у світі померла в 1883-му в зоопарку Амстердама. У 1987-му був запущений проект відновлення кваг як біологічного підвиду

Смугастий сумчастий вовк
Рід сумчастих ссавців, що з'явився близько 4 млн років тому в Австралії та Новій Гвінеї. В історичний час сумчастий вовк водився тільки на острові Тасманія. До кінця XIX ст. його чисельність скоротилася внаслідок відстрілу, а на початку ХХ ст. велика кількість особин вимерла внаслідок епідемії. Останній сумчастий вовк помер у 1936 році в приватному зоопарку

Букардо
Піренейський козеріг – ссавець з роду гірських козлів, що жив у горах Франції, Португалії, Андорри та Іспанії. Чисельність букардо скоротилася в XIX столітті внаслідок винищення мисливцями. У 1973 році букардо були взяті під захист. Остання особина померла у 2000-му. У національному парку Ордеса-і-Монте-Пердідо в Іспанії у 2009 році вченим вдалося клонувати букардо, але тварина померла через сім хвилин після народження.



Немає коментарів:

Дописати коментар