середу, 28 грудня 2016 р.

Мешканці океану.


Учені стверджують, що в поверхневих, серединних і глибинних шарах океанічних вод мешкає більше 200 000 видів організмів. Життя в океані розподілене нерівномірно, найбільш насиченими рослинами і тваринами є прибережні місця завглибшки до 200 метрів, ці місця добре освітлюються і прогріваються сонячним світлом, яке необхідне водоростям для існування. Далеко від прибережної зони водорості зустрічаються рідко, тому що променям сонця важко проникати через великий шар води. Тут панує планктон — дуже маленькі рослини і тварини, які не здатні протистояти течіям, що переносять їх на великі відстані.

Велика частина цих організмів (планктону) мікроскопічних розмірів, їх можна побачити тільки під мікроскопом. Планктон поділяється на фітопланктон і зоопланктон. Фітопланктон — це різного роду водорості, зоопланктон — це дрібні рачки, а також одноклітинні тварини. У житті океану планктон є основною їжею більшості його мешканців, із цієї причини райони, багаті на планктон, багаті і на рибу. Тут же можна зустріти і вусатих китів. Життя в океані існує також і на його дні, тут мешкає бентос — це рослинні і тваринні організми, що живуть на ґрунті та в ґрунті морського й океанічного дна. До бентосу відносяться молюски, червоні і бурі водорості, ракоподібні та інші організми. Серед них важливе промислове значення мають омари, креветки, устриці, краби, морські гребінці. Бентос є чудовою базою для харчування моржів і деяких видів риб. Крім планктону і бентосу в океані повсюдно мешкають і активно мігрують такі морські ссавці, як дельфіни, кити, тюлені, моржі, морські змії, кальмари, черепахи і багато інших. Життя в океані завжди було також і їжею для людини. В океані ведеться промисел риб, ссавців, у ньому збирають водорості, а також добувають речовини, які є сировиною для ліків. Життя в океані таке багате, що здавалося людям невичерпним. Великі судна різних країн вирушали на промисел китів і риб. 
Найбільшими китами є сині кити, їхня маса може досягати 150 тонн, але в результаті хижацького промислу людей сині кити опинилися під загрозою зникнення. Тому в 1987 році припинили китобійний промисел. Помітно зменшилася також і кількість риб в океані. Проблеми Світового океану повинна перейматися не тільки якась одна держава, але і вся Земна куля. Від того, наскільки раціонально людина буде їх вирішувати, залежить її майбутнє.
Риби є давніми мешканцями нашої планети. Вони з’явилися 400 мільйонів років тому й швидко заселили океанічні простори. Морські риби дуже різняться за розмірами: від найдрібнішого карликового бичка, довжина якого не перевищує 1 см, до найбільшої риби нашої планети – китової акули. Довжина її тіла сягає 20-23 м, а маса 15-20 т! Серед риб є криваві хижаки, такі як більшість акул. Є й рослиноїдні, що споживають в їжу водорості та планктон. Морські риби найбільше використовуються людиною серед мешканців Океану. Морські звірі з’явилась на Землі пізніше за риб. На відміну від останніх, вони вигодовують своє потомство молоком та мають постійну температуру тіла. В Океані мешкають велетенські звірі. Найбільшим з них є синій кит. Його довжина сягає 33 м, а маса тіла – 150 т! Стільки ж важить 30 африканських слонів або 300 биків. Навіть найбільші з вимерлих динозаврів важили втричі менше. Незважаючи на свої розміри, синій кит не хижак. Він харчується планктоном, щодоби проціджуючи через китовий вус до 2 т рачків та водоростей. Морські звірі, через надмірне полювання на них, опинилися на межі виживання. Нині їх промисел дуже обмежений.

Найбільшою рибою Світового океану являється китова акула. Окремі особини цього виду мали довжину 12,65 метра і досягали маси понад 21,5 тонни. Хоча існують також непідтверджені дані про існування ще більших особин. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях. Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважається Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар'єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину.
На глибині понад 1000 метрів від поверхні океану, в зоні, куди не проникає сонячне світло і де мало їжі, мешкають химерні риби, найчастіше зі страхітливим зовнішнім виглядом. За відсутності світла вони мають маленькі очі (або взагалі їх не мають), повільно плавають і ніколи не ганяються за своєю здобиччю, щоб зберегти енергію в умовах з недостатньою кількістю їжі. Ці риби просто чекають на свою здобич або заманюють її за допомогою спеціальної «вудки». Більшість глибоководних риб невеликі – великим тут не прогодуватись, однак животи багатьох з них можуть роздуватись, вміщуючи більше їжі, ніж важить сама риба. Найпоширеніші глибоководні риби входять до родин Gonostomatidae та Lophiidae – останні відомі також як морські чорти. А найбільш глибоководною рибою визнана Abyssobrotula galatheae, яка була знайдена в жолобі Пуерто-Ріко на глибині 8370 метрів.

Активніше за інші, людина використовує біологічні багатства Світового океану. До них належать ті види морських організмів, які людина застосовує для задоволення своїх потреб. Особливо це стосується риби. Промислове значення мають близько 200 видів морських риб. З них найбільше виловлюють сім видів: оселедець, тріска, скумбрія, лосось, тунець, камбала та морській окунь. Об’єктом промислу також є організми дна – бентос. Серед них устриці, мідії, краби, омари, морські їжаки та інші. А водорості не лише використовують в їжу, але й виготовляють з них ліки, папір, тканини, добрива.

Цікавим є досвід штучного розведення морських тварин і рослин. Так, вже понад 200 років люди розводять устриць на узбережжі Тихого океану. В окремих країнах створені морські ферми для вирощування молюсків та морської капусти. З давніх часів в Океані добували перлини.

 На морських пляжах знаходили алмази, смарагди та інші коштовні каменів, які море під час штормів виносило на берег. Океанічне дно – джерело багатьох видів корисних копалин. Так, у зоні шельфу відкриті і вже понад 50 років активно використовуються людиною родовища нафти і природного газу. Нині щороку з океанічних свердловин видобувають майже половину нафти світу. На дні Океану відкриті також родовища залізних і марганцевих руд, кам’яного вугілля, сірки, алмазів. З океанічного дна шельфової зони дістають гравій та пісок для будівництва.

Немає коментарів:

Дописати коментар