середу, 7 грудня 2016 р.

Після осінніх холодів, перших приморозків, під час коротких зимових днів приходить до нас Різдво– чи не найулюбленіше із свят! Можливо тому особливою любов’ю користуються рослини, котрі квітнуть взимку, прикрашаючи оселю до свята. І назви отримали відповідні – різдвяник , різдвяна зірка, віфлеємська зірка. Так найчастіше називають екзотичну рослину – молочай прекрасний, чиї яскраві листочки, що оточують квіти справді нагадують зірочки, що завітали до наших домівок.
Пуансетія спершу зустрічалася лише у тропічних областях Центральної Америки. Незвична рослина припала до душі першому американському послу у Мексиці Жоелю Пуансету, котрий у 1828 році привіз її до США. Незвичне цвітіння зачарувало багатьох людей настільки, що зараз пуансетія стала символом різдвяних свят.
Усе частіше молочай прекрасний є гостем і у наших оселях. Цвітіння пуансетії може тривати до пів року і навіть більше, тому у кінці весни рослину сильно обрізають, залишаючи десь 10 см над поверхнею ґрунту, що спонукає до росту сплячі бруньки. Утворюється багато молодих пагінців із яких залишають 5-7 найбільших, слідкуючи, щоб рослина була «заповнена» з усіх боків. За літо на сонечку, при регулярному поливанні і підживленні виростає гарний кущик значно більший за куплений минулого року.
Так може бути, але лише у тому випадку, якщо ви купите якісну рослину і правильно її будете доглядати. Отже – купуємо. У першу чергу рослина повинна бути пишна, гарно сформована, із здоровими листочками, які міцно тримаються. Не купуйте рослини, котрі навіть не вийняті із прозорих транспортних пакетів ( така рослина може виглядати добре, але при зніманні упаковки отримуємо горщик з «лисими» стовбурами і пучком листків зверху і пакет з купкою листя. Коли ж рослина вибрана потрібно донести її до дому у доброму стані. Другий крок – запакувати. Не слухайте, коли вам кажуть, що 1-2о С морозу це ще не холодно. Холодно навіть 5-7о С тепла! Тропічна пуансетія зовсім не пристосована до холоду і перебування навіть...- „ мені лише до машини “, на морозі може вбити розкішне листя і наступного дня горщик прикрашатимуть хіба голі безлисті прутики з кількома червоними листочками зверху. Горщик з рослиною обов’язково повинен бути загорнутий у папір ( а не у прозорі пакетики з поліетилену, пакети і т. д.).
І ось омріяна рослина нарешті у квартирі! Коли на вулиці холодно і ви досить довго добирались до дому – не спішіть зразу знімати паперову обгортку, краще зачекати десь із пів години, щоб нова „мешканка” поступово зігрілася. Пуансетія найкраще себе почуває у теплому світлому місці, захищеному від протягів. Далі від вікна можна поставити лише на 2-3 дні, коли хочемо зробити помешкання особливо нарядним у найбільш святкові дні. Недостатня кількість світла призводить до швидкого опадання нижніх зелених листків. Пишна крона боїться надто сухого повітря від близької батареї, тому не варто ставити на вузькі підвіконня над жаркими батареями. У сухому повітрі листочки скручуються і висихають по краю. Щоденне обприскування теплуватою кип’яченою водою сподобається вашій гості.
Ще одне питання, котре не дає спокою багатьом господарям нової рослини: чи пересаджувати? «Правильна» пересадка пуансетії проводиться навесні, після обрізання, тоді, коли рослина готується до активного літнього росту. Недавно придбану « різдвяну зірку» варто перевалити ( пересадити у інший горщик не руйнуючи кому землі ) лише у тому випадку, коли старий горщик такий малий, що доводиться поливати щодня і все одно до наступного поливу грунт геть сухий. Тоді обережно перевалюємо у трохи (!) більший горщик із отворами знизу. Коли ж величина горщика достатня, але проста пластмаса не відповідає вашим естетичним вимогам – поставте горщик у красиве кашпо – і ви - задоволені, і рослині добре.
Поливання. Пуансетія любить увагу і догляд. Не варто допускати пересушування грунту – зів’яла рослина важко відновлюється. Поливаємо регулярно, добре зволожуючи весь земляний ком; надлишок води із піддона зливають – постійне перебування коренів у воді призводить до їх загнивання, а коли немає коріння – немає і здорової рослини.

Пуансетії – багаторічні рослини і наша любов і увага допоможе їм вирости великими і казково красивими , прикрасивши своїм цвітінням не одне Різдво.




Немає коментарів:

Дописати коментар