неділю, 12 березня 2017 р.

Задачі з біології рослин


Тема «Корінь»
1. Хто тримав парасолю під час сильного вітру знає, що зробити це дуже важко.  Яка ж тоді величезна сила потрібна, щоб міцні дерева з товстими стовбурами та усіма гілками дерев втримати на місці під час вітру чи буревію? Що і чому має таку силу?
2. У гарбуза довжина кореня щодня збільшується на 300 метрів. Яка буде довжина його кореня через місяць; через два місяці?
Тема «Будова рослинної клітини»
3. Відомо, що рослини відіграють космічну роль на землі. Завдяки рослинам  змогло виникнути життя на поверхні нашої планети. Як будова клітини пов’язана з космічною роллю рослин на планеті Земля?
Тема «Стебло. Внутрішня будова стебла»
4. Вік дерева можна визначити за кільцями, що є на зрізі його стебла. Як вони формуються і чому їх пов’язують з віком дерева?
5. За 1 хвилину стебло бамбука виростає на 0,6 мм. Якої довжини стебло досягне за добу?
Тема «Листок. Фотосинтез. Транспірація»
6. Листя 1 каштану висотою 10 м очищає повітря від вихлопних газів 1 автомобіля. Скільки каштанів необхідно посадити, щоб вони очищали повітря від вихлопних газів 20 автомобілів?
7. Одне дерево невеликого розміру за добу виділяє 0,2 кг кисню. Скільки дерев необхідно, щоб забезпечити одну людину киснем, якщо відомо, що на добу їй необхідно приблизно 1 кг кисню?
8. Листки площею 25 м виділяють за одну годину стільки кисню, скільки людина вдихає за годину. Якщо площа листків дерева становить  1600 м2, то на скількох людей вистачить кисню, що виділився?
9. В далекому 1771 році Джозеф Прістлі виявив, що в рослин відбувається процес фотосинтезу. В результаті фотосинтезу утворюється кисень і органічні речовини. А з якої речовини утворюється кисень? Органічна речовина? Що трапилося, якщо б зникли всі рослини на планеті?
10. Кукурудза за добу випаровує близько 1 л. води. Скільки води вона випаровує за літо?
Тема «Сезонні явища у житті рослин»
11. За якою ознакою пов’язаною з рослинами ми асоціюємо осінь? Чому це відбувається Що сталося б, якщо на зиму дерева не скидали листків?
Тема «Водорості»
12. Фукус – це найбільша водорість. Вона росте зі швидкістю 20 см. за добу. Через який час вона досягне величини 60 м?
13.Вміст йоду в ламінарії становить 30-47 мг. на 100 г. Скільки морської капусти необхідно з’їдати на добу, щоб забезпечити себе йодом, якщо його необхідна норма – 0,20 мг?
Тема «Мохоподібні»
14. Під час війни поранені люди прикладали до ран мохи. Для чого?
Тема «Покритонасінні»
15.  При помелі жита виходить 75% борошна. Скільки кілограмів жита треба змолоти, щоб одержати 24 кг житнього борошна? 

Тема «Гриби» 16. Свіжі гриби містять 90 % води, а сушені – 12 % води. Скільки сушених грибів отримають із 20 кг свіжих ?  

Немає коментарів:

Дописати коментар