четвер, 16 березня 2017 р.

Найстрашніші епідемії цивілізації.


Чорна смерть. Її ще називають «бубонна чума». За всю історію цивілізації ця епідемія найвідоміша. Її пік припав на Європу в 14 столітті. Чуму можна було визначити не тільки по високій температурі, але і по страшним кровоточивим виразкам по всьому тілу. Дані, які зібрали історики, свідчать, що «Чорна смерть» забрала життя від 75 до 200 мільйонів чоловік. Населення Європи скоротилося в два рази. Протягом ста років «бубонна чума» лютувала в різних місцях, залишаючи після себе смерть. У Лондоні, в 1600-х роках, було зафіксовано останнє її лютування. 

Сім пандемій холери. Історія цієї епідемії тягнеться з 1816 по 1960 роки. Найперші заражені були виявлені в Індії. Причиною хвороби стала антисанітарія. Холера погубила приблизно 40 мільйонів людей. Європу також не минула ця страшна епідемія. Варто відзначити, що холеру медики вважають найстрашнішої. На сьогоднішній день медицина практично взяла верх над холерою, і тільки в самих запущених випадках хвороба може призвести до летального результату. 

Чума Юстиніана. У 541 році цю епідемію зафіксували у Візантії. Оскільки підрахунок заражених в ті часи ніхто не вів, зараз складно сказати, скільки було померлих. Але і приблизна цифра просто вражає: даний вид чуми погубив приблизно 100 мільйонів чоловік. Дані свідчать, що кожен четвертий житель узбережжя Середземного моря вмирав. Варто відзначити, що чума Юстиніана швидкими темпами завойовувала весь світ, і незабаром дісталася до Китаю. 

Висипний тиф. Ця хвороба страшна тим, що вона дуже легко поширюється в тісних умовах. Тільки в ХХ столітті від цієї епідемії загинули мільйони. Найчастіші епідемії тифу були зафіксовані в неспокійні воєнні часи, як в концтаборах, так і на фронтах.
 Віспа. На сьогоднішній день медицині не страшна віспа. Але були часи, коли епідемія цього захворювання набагато скорочувала чисельність населення планети. Існує версія, що саме через віспу загинуло такі цивілізації, як ацтеки і інки. Передбачається, що ослаблені хворобою племена дали завоювати себе військам Іспанії. У Європі найстрашніший випадок епідемії віспи був зафіксований в 18 столітті. Тоді віспа забрала життя 60 мільйонів людей. Не менш відомі і епідемії грипу. Знайти рішення цієї проблеми дуже складно, так як вірус грипу весь час модифікується. Історії відомі кілька епідемій грипу, які забрали чимало людських життів.


Іспанський грип або «Іспанка». Після Першої світової війни «Іспанка» лютувала в Європі. Самий її пік припав на 1918. Варто відзначити, що іспанський грип вважається самим сильним і небезпечним. Приблизно 30% населення Землі були заражені цим вірусом. Померло від цього грипу більше, ніж 100 мільйонів чоловік. На території Європи, щоб уникнути паніки серед населення, уряд не надавав суспільного розголосу масштаби лиха. Тільки на території Іспанії дані були вірними і об'єктивними. Саме з цієї причини епідемія і отримала назву «іспанка».

Пташиний грип. У 1878 році у світі вперше з'явилися дані про цей грип. Едуардо Перрончіто, італійський ветеринар, першим описав пташиний грип. У 1971 році даний штам отримав назву H5N1.Людина вперше була інфікована даним вірусом в 1997 році. Сталося це в Гонконзі. У той час людина могла заразитися безпосередньо від птиці. З 18 заражених 6 випадків закінчилися летальним результатом. Наступні країни, які опинилися під ударом, були: В'єтнам, Камбоджа, Таїланд та Індонезія. Сталося це в 2005 році. З хворих 112 осіб померло 64. З 2003 по 2008 рік пташиний грип забрав життя 227 осіб. Хоч і страшною епідемією цей вірус назвати складно, забувати про нього не варто, оскільки ніякого імунітету від мутованих вірусів у людини немає. 

Свинячий грип. Він ще відомий під назвою «мексиканка». У 2009 році оголосили пандемію даного захворювання. Хвороба почала поширюватися з Мексики і швидко дійшла до Австралії. Цікаво, що цей вірус є найнебезпечнішим серед всіх вірусів грипу. Цьому вірусу присвоїли 6 ступінь загрози.

Найстрашніша епідемія. У 2014 році нова загроза - вірус Ебола. Перший випадок був зафіксований в Гвінеї. Дуже швидко в сусідніх країнах також почали хворіти: в Нігерії, Сенегалі, Ліберії та Сьєрра-Леоне. На сьогоднішній день Ебола вважається найнебезпечнішою. Дані ВООЗ свідчать, що рівень летального результату - 90%. Найстрашніше те, що медицина ще не винайшла ліки від цієї страшної хвороби. У Західній Африці кількість жертв сягає 2700 осіб, а епідемія Ебола все поширюється світом.

Немає коментарів:

Дописати коментар