суботу, 25 березня 2017 р.

ТЕМА:  Лікарські рослини та їх значення у житті людини.
МЕТА:розширити знання учнів про лікарські рослини, їх значення в житті людини, поглибити знання дітей про лікувальні властивості рослин; виховувати емоційно – зацікавлене ставлення до народної ботаніки; формувати елементарні уміння застосовувати набуті знання з метою збереження власного здоров′я; спілкуватися в процесі спільної діяльності; виховувати здатність сприймати красу природи ,потребу її охороняти і примножувати.
НАОЧНЕ ПРИЛАДДЯ:  малюнки і фотознімки лікарських рослин.   
ХІД ЗАНЯТТЯ
1.  Організаційна частина.
     Природа  дала можливість людству користуватися своїми ресурсами. Нині дедалі більше людей починають цікавитися їстівними рослинами, що ростуть у природних умовах. Через занепокоєння використанням шкідливих добавок і штучних продуктів харчування, дедалі більше людей віддають перевагу натуральним продуктам. Їстівні рослини в природних умовах ростуть без штучних добрив, хімікатів і людського втручання. Деякі з них були важливою складовою харчування ще у стародавні часи. Вчені встановили, що їстівні дикі рослини містять корисні інгредієнти, які відсутні в нашому сучасному раціоні. Вони відіграють важливу роль у харчуванні тих людей, які живуть близько до природи навіть зараз.
2.  Повідомлення теми. Лікарські рослини та їх значення у житті людини.
3.  Робоча частина.
     На нашій землі багато віків накопичувався досвід лікування людей лікарськими рослинами. Римський історик Пліній Старший писав, що  скіфські лікувальні заходи використовувалися в багатьох країнах. Через антів ці знання дійшли до Київської Русі.
     У народній фітотерапії чільне місце займають дикорослі лікарські
трави. Серед них є цілий ряд рослин, раціональність використання яких не викликає сумніву. Це валеріана, звіробій, ромашка, материнка, м’ята, подорожник, деревій, полин та багато інших. За народними традиціями, цілющі трави збирали у певні дні, свята, при певній місячній фазі (одні трави — на «молодику», інші — при повному місяці). Понад 300 рослин збирає, висушує та використовує для лікарських і профілактичних потреб наш народ на Зелені свята та на Івана Купала. Серед цілителів існує давнє переконання, що рослинами, зібраними на Зелені свята, добре лікувати захворювання шкіри, серцево-судинної системи, алергію, нервові недуги та стреси.
Давайте розглянемо деякі з них.
Ромашка. Це відмінне лікарський рослина, яка володіє хорошим ароматом. Ромашка хороший засіб при захворюваннях дихальних шляхів, допомагає при проблемах із травним трактом, при застуді, заспокоює нерви. Відвар ромашки є чудовим профілактичним засобом. Аромат ромашки,за китайською традицією, яка виросла в південно-західній частині вашого саду, допоможе зберегти добру атмосферу в сім'ї.

 М'ята з її свіжим і різким ароматом, хороший засіб для серцево-судинної системи, тонізує організм, зміцнює пам'ять.
Подорожник великий – багаторічна трав′яниста рослина, яка здавна шанується народною медициною багатьох народів світу як лікувальний засіб при зовнішніх ранах, ударах, наривах, опіках. Ось чому цю чудову рослину у народі називають «кровавником».
Чистотіл. Отруйна, але дуже популярна в народі лікувальна рослина, трав′янистий бур′ян. При зламі виділяє жовтий або оранжевий молочний сік.
Росте на засмічених місцях, частіше в затінку, біля житла, під тинами, обабіч вулиць. Поширений повсюдно. Збирати траву починають наприкінці травня – до кінця липня, тобто під час більш рясного цвітіння.
Соком чистотілу виводять бородавки, вузлики, лишаї, мозолі, плями на шкірі. Настоєм чистотілу лікують хвороби ротової порожнини. Використовують чистотіл і для лікування ран, які довго не загоюються.
У народі чистотіл називають «бородавочником», «жовтосоком», «гладушником».
Валеріана  лікарська . Багаторічна трав'яниста рослина з коротким товстим кореневищем, густо вкритим численними бурувато-жовтнми коренями. Запах валеріани гострий, своєрідний, ароматний. Смак пряний, гірко-солодкий. Збирають кореневища разом з коренями восени (у вересні-жовтні), після цвітіння рослини, коли стебла побуріли і засохли, а підземна частина — товсті м'ясисті корені — містить найбільше лікувальних речовин. 
Застосовують:  як заспокійливе при безсонні і неврозах серцево-судинної системи;  при спазмах гладком'язовнх органів, частому головному болі. Експериментально встановлено посилення гальмівних процесів у головному мозку при введенні з організм настоїв валеріани. 
Звіробій звичайний.  Важлива лікарська рослина. Збирають квітучі пагони. Препарати з них використовують у медицині як в'яжучий, антибактеріальний, протизапальний і тонізуючий засіб. Пагони збирають під час цвітіння, зрізаючи їхні верхівки 25 — 30 см заввишки ножем або серпом. Сушать на горищі, під наметом або в сушарці при температурі до 40 °С. 
Полин гіркий. Період цвітіння вважається часом збору полину. Квіти, розташовані на стеблах зрізають за допомогою ножа або серпа і заготовлюють. Заготівля проходить методом сушіння в провітрюваних місцях. Полин потрібно тонким шаром розкласти на папері або газеті і просушити, не забуваючи періодично перевертати. Полин неодмінно має корисні властивості. Вона діє на організм наступним чином: нормалізує травлення, посилює виділення жовчі, викликає апетит, підвищує кислотний баланс шлунка, покращує роботу кишечника, сприяє зціленню ран. Це ще не весь спектр цілющих здібностей трави. Крім цього полин бореться із запальними процесами і заліковує припухлості шкірного покриву.
Материнка звичайна є багаторічним рослиною. Збирають материнку в період її цвітіння. Збирають її верхню частину (30% рослин необхідно залишати для відновлення природних запасів). Зрізають за допомогою ножиць або секатора. Сушиться ця рослина в затінених місцях на свіжому повітрі. Сушиться воно швидко, при цьому потрібно стежити за тим, щоб температура повітря не перевищувала +35 ° С, при більш високих температурах починають випаровуватися ефірні масла, що містяться в рослині. Використовуються тільки квіти і листя. У складі цієї рослини є ефірна олія, яка містить діючі речовини, такі як карвалол, гераніланцетат і тимол. У ньому так само є флавоноїди, фітонциди, гіркоти, вітамін С і дубильні речовини. Вони забезпечують протизапальний, жовчогінний і сечогінний ефект. У народній медицині материнка використовується у вигляді настою, який застосовують при бронхітах, коклюші та інших захворювань бронхів і легенів, в якості засобу з відхаркувальною і заспокійливим ефектом.
Не можемо ми не згадати суницю.
 Суниця їстівна. Тонкі листочки суниці їстівної ростуть по три та мають загострені зубці. Квіти мають білі пелюстки, що розпускаються у квітні-липні. Квіти суниці опилюються бджолами, мухами, нічними та денними метеликами. Ягоди дуже подібні до полуниць, але менші за розміром — близько 1 см в довжину. Ягоди зріють з травня до вересня. Суниця їстівна росте в лісах, на сінокосах, у заростях кущів. Вона зустрічається у регіонах Євразії з помірним кліматом.
Лікарська рослина суниця корисна в народній медицині і в народній косметології, а й в кулінарії. З неї готують варення, желе, компоти, соки, кисіль, заморожують свіжі плоди, і при цьому всі корисні властивості  ягід зберігаються. Чай з суниці покращує роботу серця, нормалізує тиск,допомагає зникати набрякам.
Додаткова інформація.
 Як діють ефірні олії?
Через носові нерви у наших ніздрях прямо на найстарішу частину мозку лімбічну систему, яка істотно впливає на наші життєві функції, самопочуття та поведінку. Крім того, виявляється, що лімбічна система
має антисептичну дію, оскільки захищає нас від внутрішніх і зовнішніх
інфекцій. Усі ефірні олії вбивають бактерії, але існують й такі, що також знищують віруси (евкаліпт) та грибки (перцева м’ята, чебрець). Деякі масла справляють вплив на гормональну систему (аніс, кмин, лаванда), а деякі (якщо застосовувати їх у великих кількостях) можуть викликати судоми. Тому такі олії не можна використовувати епілептикам (чебрець, розмарин, шавлія)
4.  Підведення підсумків.
Ми багато дізналися про лікарські рослини, і можимо стверджувати, що їх роль у нашому житті велика,але потрібно правильно і вміло користуватись народними рецептами..
А зараз перевіримо, як ви знаєте лікарські рослини, відгадаємо загадки.

Лікує застуду, кашель, кишківник
Хоч колюча та чорнюча,
Хоч і кисла, та смачнюча.
Зачеплюсь за одежину,
Ти зірви мене, ...
    (Ожину)
Лікує хвороби шлунка, кашель, гоїть рани
Листячко довгасте з жилками-нитками
Можеш ти прикласти до своєї рани.
Вздовж доріг, стежинок я люблю рости,
Скрізь мене побачиш, де крокуєш ти.
    (Подорожник)
          Лікує запальні процеси, горло, гнійні рани
«Любить-не любить», - ворожать дівчата.
Та не для цього мене треба рвати.
Протизапальну маю я дію.
Звуся ... і сонцю радію.
    (Ромашка)
 Скарбничка вітамінів
Червона, солодка, пахуча, росте низько, до землі близько.
(Суниця)
  Як заспокійливе при безсонні
Полюбляє також кіт
Рослину цю духмяну,
А скуштує її — вмить
Стає трішки п'яний. 
(Валер'яна)

5.   Завдання додому.  Підготувати реферати про лікарські рослини нашої місцеві.

Немає коментарів:

Дописати коментар