неділю, 12 березня 2017 р.

Цікафі факти про водорості

Перші живі істоти на планеті Земля з’явилися близько 3,7 млрд років тому, а близько 2,4 млрд років тому почався процес появи в складі атмосфери вільного кисню. Потім близько 1,2 млрд років тому з’явилися перші водорості. Багато мільйонів років вони існували на планеті, виживаючи в найсуворіших умовах, тому досягли неймовірних висот еволюційного розвитку. Цікаві факти про водорості розкажуть більше про ці дивовижні організми.
1. Деякі види водоростей разом з найпростішими і грибоподібними організмами входять в групу протистів, які в свою чергу не входять
ні в царство тварин, ні в царство рослин, ні в царство грибів. В основному ж водорості, підрахувати точну кількість видів яких вчені до цих пір не можуть, відносяться до царства бактерій (синьо-зелені водорості) і до царства рослин.
2. Розміри водоростей можуть варіюватися від часток мікрона (одноклітинні планктонні водорості) і в середньому до 30-50 метрів (бурі водорості).
3. Водорості самі по собі не мають не тільки органів, але і тканин і покривних оболонок. Тільки клітини водоростей покриті клітинною стінкою і, в деяких випадках, клітинною оболонкою, що разом є ущільнений шар цитоплазми.
4. Водорості — це дивовижні організми, у яких зустрічається як вегетативне розмноження (поділ багатоклітинного організму на кілька частин), так і статеве, і безстатеве.
5. Існує дуже багато різноманітних видів водоростей. Деякі з них є вільноплаваючими дрібними організмами, які входять до складу планктону, а з’єднуючись в колонії, викликають «цвітіння» води. Є й паразитичні водорості і такі, які пошкоджують раковини морських мешканців і вапняк. Вони називаються свердлящими.
6. Водоростям належить рекорд перебування на найбільшій глибині серед фотосинтезуючих організмів. Найчастіше водорості мешкають на глибині близько 30 метрів, поодинокі види можуть опускатися і до 200 м. Але в 1984 році була знайдена кораллінова червона водорість, яка мешкала на глибині 268 метрів.

7. Водорості поширені не тільки у водному середовищі. Багато видів живуть і на поверхні Землі або в верхніх шарах грунту. Водорості можуть селитися на корі дерев, на скелях, на парканах і будинках. Вони можуть жити навіть в снігу. Ці мікроскопічні організми викликають феномен фарбування снігу в червоний колір високо в горах і в полярних районах.
8. Водорості є надзвичайно важливими організмами в багатьох харчових ланцюжках, вони виробляють кисень, органічні речовини, а також використовуються в очисних спорудах для нейтралізації небезпечних хімікатів.
Очищення повітря за допомогою водоростей в Швейцарії.
9. Вчені вважають, що всі водорості на планеті виробляють від 70 до 87% всього земного кисню. При цьому вони виводять величезну кількість вуглекислого газу.
10. Водорості вступають в симбіоз з усіма живими організмами на планеті. Так, результатом симбіотичних стосунків водоростей з грибами з’явилися лишайники. 

Водорості взаємодіють і з багатьма тваринами. Наприклад, рожевий колір птахів фламінго з’явився в результаті вживання ними червоних рачків і водоростей, що містять каротиноід; морський слимак Elysia chlorotica живе тільки за рахунок глюкози, яку він отримує від водоростей Vaucheria litorea; в репродуктивних органах саламандр міститься навіть ДНК водоростей, а в їх яйцях зелені водорості постачають ембріон киснем і отримують взамін азот; на хутрі лінивця мешкають синьо-зелені водорості, які забезпечують йому камуфляж, а цими водоростями в свою чергу харчуються сотні комах.
У той же час деякі водорості можуть бути небезпечними для живих істот. Наприклад, водорості, що живуть на коралових рифах, поступово знищують їх. Це відбувається через те, що водорості виробляють хімічні речовини для захисту від поїдання рибами, але ці речовини смертоносні для коралів.


Немає коментарів:

Дописати коментар