суботу, 25 березня 2017 р.

Наша Земля без відходів. Матеріал до міні-проекту.


Упродовж тисячоліть людина  впливає  на географіч­ну оболонку, не беручи до уваги тендітності природної рівноваги. Наш співвітчизник учений В. І. Вернадський порівняв діяльність людства з потужною геологічною силою. І дійсно, об'єм речовин, що людина переміщає під час видобування корисних копалин, пе­реорювання земель, будівництва комунікацій перевищує дію всіх зовнішніх сил природи.
Ще однією глобальною проблемою є нагромадження  побутових відходів. Людство навіть вже встигло засмітити навколоземний простір! Проблема утилізації відходів є для Укра­їни актуальною, оскільки наша країна виступає європейським лі­дером за кількістю відходів на душу населення. В Україні щорічно нагромаджується  близько 35 млн. т твердих побутових відходів — це приблизно 780 т на одну людину! Темпи нагромадження, на жаль, продовжують рости.
Британські вчені розробили метод переробки пластикових відходів, який дозволить повторно запускати у виробництво всі типи пластмас, що використовуються в побуті, в тому числі і новорічну мішуру, яка часто не піддається переробці.
Учені з Нідерландів вирішили побудувати жилий острів з використаних пластикових пляшок. Для створення острова планується використовувати 44 млн кілограмів відходів з пластмаси. Об'єкт отримає назву «Утилізований острів». Автори проекту взяли за основу організацію водних шляхів Венеції. Енергозабезпечення об'єкта буде здійснюватися за допомогою поновлюваних джерел енергії.
У США побудована ціла пластикова садиба. В Ізраїлі розпочато виробництво пластикових пляшок, що самі розкладаються. І виготовляються вони не з нафтопродуктів, а з органічних полімерів на основі кукурудзяних волокон. Пляшки, здатні розкластися без залишку в компостній купі за 90 днів, на вигляд практично не відрізняються від звичайних пластикових - хіба що трохи жорсткіші.
Китайська школярка відкрила хробаків, що поїдають пластик. Відкриття було зроблено випадково – школярка помітила, що пінопластові коробки, у яких вона зберігала хробаків як корм для своїх рибок, виявилися поїденими.
У Японії з пластикових пляшок роблять м’які іграшки. Японські вчені придумали унікальний спосіб повторного використання поліетиленових пакетів, які створюють серйозну загрозу для навколишнього середовища. Вони винайшли машину, за назвою Carbon-Negative System, що може конвертувати пластикові упаковки, пляшки та кришки в паливо.
Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Найперше, це сортування, за словами фахівців, розділення сміття, зменшить до 40% кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.
Скільки часу потрібно, щоб повністю розклались:
Паперовий рушник – 2-3 тижні
Бананова шкірка – 3-4 тижні
Паперовий пакет – 1 місяць
Газета – 1,5 місяці
Огризок від яблука – 2 місяці
Картон – 2 місяці
Апельсинова шкірка – 6 місяців
Фанера – 1-3 роки
Вовняна шкарпетка – 1-5 років
Коробка з-під молока – 5 років
Недопалок – 10-12 років
Шкіряні черевики – 25-40 років
Склянка з пінопласту – 50 років
Гумова покришка – 50-80 років
Пластиковий контейнер – 50-80 років
Алюмінієва банка – 200-500 років
Пластикова пляшка – 450 років
Одноразовий підгузник – 500 років
Пластиковий пакет – 200-1000 років
Рециркуляція відходів (рециклінг) – це їхнє багаторазове використання після переробки (металевий брухт, макулатура, склобій, мастила і т. д.).
Англійське слово upcyclіng, апсайклінг, означає не просто переробку сміття з усіма можливими виробничими втратами, а таку, щоб її результат перевершив якість того, з чого утворилося сміття.
Більшості відомий апсайклінг на побутовому рівні - як практика він існував багато років до того, як з’явилося поняття. Ковдра у стилі «печворк», тобто пошита з клаптиків різних тканин; іграшки з фетру; огорожі для клумб,зроблені з пластикових пляшок, - усе це його приклади. Там, де готових виробів немає або вони надто дорогі, теж стануть у пригоді навички з переробки.
Майбутнє навколишнього середовища — це ваше майбутнє. Сьогодні в кожного з вас є можливість висловити свою думку щодо можливих шляхів вирішення цієї проблеми. 


Немає коментарів:

Дописати коментар