понеділок, 6 березня 2017 р.

Цікаво про земноводних

  • А чи знаєте ви, що земноводні чудово відчувають запахи і за допомогою нюху знаходять дорогу додому?
  • А те, що вони ковтають, проштовхуючи їжу очима? Мученицьки закочені очі жаби, що впіймала муху - це вочевидь не ознака співчуття до жертви, а всього лиш процес ковтання.
  • А як міняються апетити жаби на протязі життя! Пуголовок, що вилупився з ікринки, в перші дні життя зовсім не має рота, а доросла озерна жаба - нестримний хижак, що не гидує навіть полівками, землерийками і, навіть, пташенятами. Здоровий апетит цих земноводних приводить до того, що деякі особини доростають до 17 сантиметрів!
  • А чи знаєте ви, що в будові тіла земноводних є певна подібність з людиною, яке змусило вченого В.Шейхцера, що виявив в 1728 році викопні останки крупної саламандри (це хвостата амфібія), назвати цей скелет "грішної людини - свідка потопу" і перебувати в переконанні, що він знайшов бренні останки грішника, що загинув при всесвітньому потопі.
  • А чи знаєте ви, що, звернувши увагу на особливості земноводних (тритони легко відрощують втрачені кінцівки і хвости), учені вивчають можливість відновлення ампутованних частин тіла в ссавців і, зокрема, в людини. Поки це вдавалось тільки у новородженних щурів, але хто знає - можливо, в майбутньому наука зуміє відновлювати і органи людини? Поки що у родича тритона, аксолотля, зуміли в эксперименті відновити не багато, не мало - головной мозок!
  • Дивовижні за будовою очі жаби. Жаби бачать тільки предмети, які рухаються і по формі, розміру та характеру руху нагадують здобич чи ворогів. Око жаби, як стверджують спеціалісти, - це чудова біологічна інформаційна система, яка аналізує сигнали довкілля і фіксує тільки те, що стосується життєзабезпечення. По принципу роботи ока жаби вже створені кілька типів електронних моделей, які знайшли застосування на аеродромах для виявлення літаків в польоті і контролю за їх рухом.

Немає коментарів:

Дописати коментар