середу, 5 квітня 2017 р.

Захист Вітчизни 11 клас Серцево-судинні захворювання.

Мета уроку: ознайомити учнів з найбільш частими порушеннями в роботі кровоносної системи і причинами їх виникнення.
Обладнання й матеріали: таблиці, що ілюструють будову кровоносної системи людини і правила її гігієни.
Базові поняття й терміни: тиск крові, гіпертонія, гіпотонія, інфаркт, інсульт, аритмія.
Концепція уроку
Обговорити з учнями можливі причини ураження органів кровоносної системи; розглянути методи їх лікування і профілактичні заходи; у ході практичної роботи дати кожному учневі можливість отримати практичні навички визначення частоти серцевих скорочень у стані спокою й після фізичного навантаження.
Хід уроку
І. Організаційний етап
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів
Питання для бесіди
2. Як можна виміряти пульс?
Бурхливий розвиток науково-технічного прогресу, зменшення фізичного навантаження, збільшення нервово-емоційного напруження, погіршення екологічних умов призводить до складних захворювань. Найбільш поширені з них серцево-судині. Щороку від цих захворювань помирають мільйони людей, зокрема у віці до 40 років.
-         Які хвороби переслідують серцево-судинну систему?
-         Чому?
-         Які причини?
 III. Вивчення нового матеріалу
Серцеві хвороби  — це цілий ряд різних захворювань, які вражають серце та серцево-судинну систему. Вивченням хвороб серця, їх профілактикою та лікуванням займається кардіологія.
Поширеність
У 2007 році, це — провідна причина смерті в Сполучених Штатах, Англії, Канаді і Уельсі. Лише тільки у Сполучених Штатах вони вбивають одну особу кожні 34 секунди.
Щорічно вперше виявляється близько 2 млн хворих з цією патологією, з них кожний другий — працездатного віку. Смертність від хвороб серця та системи кровообігу в Україні займає перше місце і у 2-4 рази вища, ніж у країнах ЄС та світу, причому в нашій країні вмирають від цих захворювань не тільки частіше, але й раніше.
Захворювання серця належать до найбільш складних і життєвозагрозливих в Україні. У 2004 році зареєстровано понад 10 млн хворих на гіпертонічну хворобу, 7,6 млн хворих — на ішемічну хворобу серця і майже 3 млн осіб — з цереброваскулярними захворюваннями.
Чинники ризику виникнення хвороб серця
Виникнення і перебіг хвороб серця, серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань тісно пов'язані з наявністю чинників ризику, основними серед яких є:
·         Підвищений артеріальний тиск;
·         Порушення ліпідного обміну;
·         Нездоровий спосіб життя:
·         Тютюнопаління;
·         Нераціональне харчування;
·         Недостатня фізична активність.
·         Шкідливі фактори:
·         Психоемоційні перевантаження;
·         Шкідливе довкілля на виробництві та в побуті.
Серцево-судинні захворювання
Походження захворювань серцево-судинної системи по-різному: вроджені дефекти, травми, запальні процеси, інтоксикація. Захворювання серцево-судинної системи можуть бути також викликані порушенням механізмів, що регулюють діяльність серця або судин, патологічним зміною обмінних процесів. Найбільш поширені захворювання серцево-судинної системи припадають на захворювання кровоносних судин - атеросклероз і гіпертонічна хвороба. Ці та інші серцево-судинні захворювання найбільш небезпечні для життя людини.


Повідомлення учнів
1. Інфаркт міокарда. 
2. Хвороби кровоносних судин
3. Тиск крові, гіпертонія й гіпотонія.
·         Аритмія
    Аритмія - це порушення серцевої діяльності, різні за своїм характером і походженням відхилення в ритмі скорочень серця. У звичайному житті, коли з серцем все гаразд, людина, як правило, не відчуває його биття, не сприймає його ритму.

Артеріальна гіпертензія (Високий кров'яний тиск) - це захворювання, при якому артеріальний (кров'яний) тиск стабільно підвищений, що надає додаткове навантаження на серце і є чинником ризику багатьох хвороб серця.
·         Ендокардит
·         Ендокардит - запалення клапанного або пристінковий ендокарду при ревматизмі, рідше при інфекції, у тому числі септичній і грибкової, при колагенозах, інтоксикаціях (уремія).
·         Миготлива аритмія вкрай рідко з'являється «без причин», будучи при цьому ідіопатичної, більш того, стверджувати, що мова йде саме про такий формі, можна лише у разі ретельного проведення обстеження пацієнта при відсутності яких-небудь захворювань у нього, провокують аритмію.
·          
Серцева недостатність - патологія, при якій серце не справляється зі своєю функцією нормального кровообігу. При такому стан серце починає неефективно перекачувати кров, що призводить до порушення постачання внутрішніх органів киснем і застою крові. Серцева судинна недостатність не є самостійним захворюванням, частіше всього вона стає результатом і ускладненням різних патологій та захворювань. Серцева недостатність - найпоширеніша патологія системи серця та судин.
·         Стенокардія
Наше серце б'ється близько 110 000 разів у добу. Воно забезпечує надходження крові по судинах в найбільш віддалену клітинку людського організму. 
Обговорення доповідей із заповненням таблиці
Ознаки
Причини виникнення
Інфаркт міокарда
Тривалий біль у грудях, зміни в кардіограмі
Порушення кровопостачання ділянки серцевого м’яза, яке призвело до його некрозу. Частіше за все виникає через закупорення однієї з коронарних артерій тромбом
Інсульт
Зниження рівня свідомості, дефекти поля зору, порушення
рухової функції верхніх
кінцівок, порушення статики або ходи, порушення нормальної роботи м’язів обличчя
Порушення кровообігу в головному мозку що викликані інфарктом або крововиливом у речовину мозку
Гіпертонічна
Хвороба
Підвищений артеріальний тиск, у разі виражених стадій — органічні зміни серця, нирок та ЦНС
Дисфункція вищих судиннорегулюючих центрів, нейрогуморальних та ниркових механізмів
Аритмії
Порушення ритмічності, послідовності й сили
скорочень серцевого м’яза
Зміна властивостей серця внаслідок його захворювань або порушення механізмів нервової регуляції роботи серця
Атеросклероз
Збільшення артеріального тиску, утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій
Ущільнення артеріальної стінки за рахунок розростання сполучної тканини через відкладення жовтої жирової речовини на поверхні стінки артерії
Тромбофлебіт
Ущільнення, почервоніння та болючість шкіри над варикозно зміненою веною, можливе підвищення температури тіла
Ускладнення варикозного розширення вен нижніх кінцівок
В стані спокою викидає 2-3 л крові/хв; будь-яке фізичне напруження може спричинити смерть від серцевої недостатності; в стані спокою серце викидає 4-5 л крові/хв; при фізичному напруженні серце викидає до 20 л крові/хв. навіть у стані спокою; тканини не отримують достатньої кількості О2 навіть у стані спокою; завжди має резерв витривалості.
IV. Виконання практичної роботи
Мета: дослідити реакцію серцево-судинної системи на дозоване фізичне навантаження.
Обладнання й матеріали: годинник із секундною стрілкою або секундомір, зошит, підручник.
1. Знайдіть у себе на тілі ділянки, де артерії розташовані близько до поверхні тіла, і намацайте пульс (найбільш зручні — променева, скронева й сонна артерії).
2. Засічіть час і протягом 30 секунд підрахуйте пульс. Дані помножте на 2 і занесіть до таблиці.
3. Виконайте 10 присідань і повторіть вимірювання пульсу. Дані помножте на 2 і занесіть до таблиці.
4. Повторіть вимірювання пульсу через 1 і 5 хв після навантаження. Дані помножте на 2 і занесіть до таблиці.
а) як змінюється частота ваших серцевих скорочень відразу після навантаження й через 1 і 5 хв після нього;
б) чому під час навантаження частота серцевих скорочень змінюється.
Частота пульсу
Спокою
Відразу після
навантаження
Через 1 хв після
навантаження
Через 5 хв після
навантаження









Підсумки.
Життя йде, час не стоїть на місті і кожен з нас в певний момент повинен задуматися над свої здоров’ям.
Завдання: спростуйте або доведіть правильність думки про те, що запобігти розвиткові серцево-судинних хвороб допоможуть?

“Заповіді довгожителя”
1. Фізична праця і спорт
2. Дотримання режиму харчування, раціональне  харчування
3. Загартовування
4. Психологічна рівновага
5. Відмова від шкідливих звичок
6. Своєчасне і правильне лікування захворювань.
Завдання 1. «Встановіть  діагноз».
У хворого спостерігаються зміни основних функцій серця: автоматизм, проведення збудження та скоротливості, порушується серцевим ритм.
У хворого ущільнені стінки артерій, звузився їхній просвіт, часто утворюються тромби. У хворого гіпертонічна  хвороба, страждає від  ожиріння.
У хворого спостерігається гостре порушення мозкового кровообігу, розлади його функції. Одним із наслідків цієї хвороби є розрив кровоносних судин, що супроводжується крововиливами в мозок.
V. Домашнє завдання

Додаток.
Хвороби серцево-судинної системи.
Ішемічна хвороба серця (ІХС) має декілька клінічних форм: серед них розрізняють стенокардію, інфаркт міокарда, постінфарктний кардіосклероз, різні порушення серцевого ритму.
Майже всі прояви ІХС, у тому числі найбільш поширена стенокардія, обумовлені освітою в міокарді (серцевому м'язі) вогнища ішемії, тобто ділянки, недостатньо забезпечується кров'ю.Кровопостачання тієї чи іншої ділянки міокарда порушується найчастіше внаслідок ураження артерій атеросклерозом. Формування атеросклеротичної бляшки в посудині - процес тривалий, який займає часом багато років. Спочатку з'являється ледь помітне пристеночное скупчення ліпідів, в тому числі холестерину. Поступово воно збільшується, просвіт судини звужується аж до його повної закупорки.
Найчастіше страждають ІХС люди, у яких високий вміст холестерину в крові. До цього призводить надмірне споживання висококалорійної їжі, головним чином насичених жирів тваринного походження. Фактором ризику є також ожиріння. Довжина посудин у огрядного людини більше і серцю доводиться проштовхувати кров з подвоєною силою. Розрізняють стенокардію напруження, коли болі виникають при фізичному навантаженні, наприклад під час ходьби, і припиняються, коли хворий зупиняється, і стенокардію спокою, коли напад виникає найчастіше вночі в умовах повного спокою. До спазму вінцевих артерій привертають такі чинники ризику, як куріння, алкоголь, емоційний стрес. Але якщо нікотин і алкоголь діють безпосередньо на судини, то під час стресу причиною спазму коронарних судин стають катехоламіни, норадреналін і адреналін. Внаслідок різкого викиду наднирковими в кров катехоламінів підвищується згортання крові, ще більше посилюється спазм вінцевих артерій.
Схема механізму утворення ділянок ішемії міокарда внаслідок формування атеросклеротичної бляшки в коронарному посудині (праворуч) і спазму коронарної судини (ліворуч).
Інфаркт міокарда - гостре захворювання, обумовлене розвитком одного або кількох вогнищ омертвіння в серцевому м'язі і виявляється порушенням серцевої діяльності. У результаті порушення харчуванням'язова тканина на місці інфаркту поступово перероджується, некротизується і заміщається сполучною тканиною, яка згодом перетворюється на рубець. Безпосередньою причиною, що викликаєінфаркт міокарда, можуть бути сильне нервове збудження, фізичне напруження, отруєння нікотином, багата їжа перед сном, зловживанняалкогольними напоями.
Головним симптомом інфаркту міокарда звичайно є гостро виникає різкий біль в області серця. У важких випадках болі в серці можуть триматися 2-3 діб. До больовим відчуттям у перші дні захворювання приєднується підвищення температури, іноді до 39 градусів. Лікування починають із створення хворому повного фізичного і психічного спокою, кращим буде лікування в умовах стаціонару.
Аритмії-порушення серцевого ритму або порушення темпу серцевих скорочень, що виникають у результаті різних функціональнихабо органічних уражень провідникової системи і серцевого м'яза. Аритмії можуть виражатися не тільки в зміні ритму, але і в порушенні темпу серцевих скорочень.
Порушення ритму серцевої діяльності - блокада серця. Вона може бути частковою та повною. У результаті уповільненої проходження імпульсу виникає неповна блокада, коли проходження імпульсу переривається повністю - повна блокада.
Неповна блокада визначається тільки електрокардіографічно. Повну блокаду можна встановити клінічно. Її основний симптом - дуже рідкісний пульс, 30-40 ударів на хвилину. Хворі відчувають при цьому запаморочення.
Аритмія дихальна (синусова). Аритмія, пов'язана з актом дихання(почастішання ритму серцевих скорочень при вдиху і уповільнення при видиху), зустрічається в дитячому та юнацькому віці і розцінюється якфізіологічне явище.
Аритмія миготлива. Безладна, абсолютна аритмія, в якій немає жодної закономірності. В основі її лежить тріпотіння або мерехтіння передсердь, тобто надзвичайно велике число скорочень на хвилину, ритмскорочень шлуночків неправильний. Найбільш частою причиною мерехтіння є ревматичний порок серця. Хворі скаржаться на серцебиття, неприємні відчуття в серці, задишку, запаморочення.
Аритмія екстрасистолічна. Порушення ритму, яке проявляється позачергових (передчасним) скороченням серця з наступною компенсаторною паузою.
Атеросклероз - хронічна хвороба артерій, що призводить поступово до звуження просвіту артерій, і порушення їх функцій. Це означає, що кровотік по артерії, що постачає киснем і живильними речовинами інтенсивно працюючий орган, в результаті атеросклерозу стає недостатнім. У результаті функціональні можливості цього органу знижуються, іноді значно.
Основною причиною розвитку атеросклерозу є порушення ліпідного обміну. Має також велике значення підвищення артеріального тиску і схильність судин до частих спазмів. Для профілактики атеросклерозу велике значення мають правильний режим життя, праці, харчування, регулярні заняття фізкультурою. Особливо важливим є дотримання певного характеру харчування людьми після 40 років, зі схильністю до ожиріння.
Недостатність кровообігу. При недостатності кровообігу порушується доставка органам і тканинам речовин, необхідних для життєдіяльності. Недостатність кровообігу обумовлена ​​зменшенням скорочувальної сили міокарда та м'язової оболонки судин. Співвідношення серцевого та судинного компонентів при різних захворюваннях буває різним. Слід виділити переважно серцеву і переважно судинні форми недостатності кровообігу. Серцева недостатність може бути гострою і хронічною.
Гостра серцева недостатність може настати у хворих з гостро розвиненими серцевими захворюваннями: при інфаркті міокарда, гостромуміокардиті, різкому фізичному перенапруженні і інших захворюваннях.Основною ознакою серцевої недостатності є різка задишка. Потім в залежності від того, який переважно слабшає шлуночок серця, розвивається або астма та набряк легенів (лівий шлунок), або набухає печінка, з'являються набряки, ціаноз (правий шлунок).
Хронічна серцева недостатність. Розвивається у хворих з клапанними вадами серця, при запальних процесах у міокарді. У хворих відзначаються задишка, серцебиття, ціаноз, набряки. Клінічні прояви хронічної серцевої недостатності прийнято ділити на три стадії. Перша стадія характеризується ознаками зниженою пристосовності серця до фізичного навантаження і виражається в появі задишки і серцебиття при швидкій ходьбі, підйомах і т.д. Друга стадія ділиться на два періоди.Недостатність кровообігу 2А стадії характеризується появою після фізичного навантаження набряків на ногах, швидкою стомлюваністю, тривалими биттями. Недостатність кровообігу 2Б стадії виражається постійної задишкою, навіть у спокої, значним збільшенням печінки, застійними явищами в легенях, нирках, набряками всього тіла. Третя стадія характеризується необоротними змінами в органах в результаті хронічних застійних явищ у них.
На самому ранньому етапі розвитку серцевої недостатності потрібно різко обмежити сіль до 2,5 грамів в добу. Це дозволить хворому серцю перекачувати менший об'єм крові, спадуть набряки, знизиться тиск укапілярах, зменшиться кількість застійної рідини в органах.
Острососудістая недостатність проявляється синдромами непритомності, короткочасної втрати свідомості, колапсу, порушення регуляції судинного тонусу, шоку. При непритомності слід підняти ноги хворого трохи вище голови, сприяючи поліпшенню кровотоку в мозку.Хворого звільняють від тісного одягу, його слід обприскати холодною водою, дати вдихнути розчин аміаку. Хронічна судинна недостатність проявляється гіпотонією, тобто підняттям артеріального тиску.
Пороки серця - патологічні зміни в будові серця і відходять від них судин, порушують діяльність серця. Розрізняють вроджені пороки серця, що виникають у період внутрішнього розвитку плода і набуті, які з'являються після народження внаслідок ураження клапанів або перегородок камер серця при різних захворюваннях. Хворий на порок серця багато років може не помічати свого захворювання, відчувати себе добре, виконувати звичайну роботу. Це пояснюється тим, що серце має резервними можливостями, які дозволяють компенсувати наявний порок серця за рахунок посилення роботи відповідних відділів.
Інсульт - гостре загострення порушення мозкового кровообігу зпошкодженням тканин мозку і розладом його функцій. Основні причиниінсульту - гіпертонічна хвороба і атеросклероз судин головного мозку.Інсульт може виникнути також при інших захворюваннях судин -ревматизмі, хворобах крові і ін Розрізняють геморагічний інсульт і ішемічний. Геморагічний інсульт відбувається в результаті розриву артерії (крововиливу в мозок) при коливанні артеріального тиску. Його можуть спровокувати психічні переживання, фізичні напруги, кашель, блювота, іноді легка травма голови. Геморагічний інсульт частіше відбувається вдень. У хворого настає параліч рук і ніг звичайно одного боку (наприклад, права рука і нога при крововиливі в ліву півкулю мозку), порушується мова. Багато хворих втрачають свідомість, не реагують на оточуючих; в перші години бувають порушення дихання, судоми і блювота.
Ішемічний інсульт розвивається частіше в літньому віці, виникає внаслідок утруднення надходження крові до того чи іншого відділу мозку.Провокуючими моментами є стомлення, інфекційні хвороби, емоційні перенапруги. Ішемічний інсульт може відбутися в будь-який час доби, іноді розвивається поступово, наприклад, спочатку "німіє" рука, потім половина щоки, а надалі порушується мова. Профілактика інсультівполягає у своєчасному виявленні судинних захворювань. Велике значення має правильна організація праці та відпочинку, раціональне харчування.
Неврози серця - розвивається на грунті загального неврозу, у результаті якого порушується нервова регуляція функцій ССС. Частіше за все є наслідком психічних травм, різних інфекцій та інтоксикацій, перевтоми внаслідок надмірного навантаження. Розрізняютькардіологічний невроз і руховий невроз. При кардіологічному неврозіперіодично виникають "поколювання" в області серця. Ці болі виникають поза зв'язку з фізичним навантаженням. При руховому неврозі серцебиття і перебої в ділянці серця обтяжливо переносяться хворими. До цього захворювання супроводжує відчуття постійної тривоги, неспокою, плаксивість, безсоння, головні болі, відчуття браку повітря, швидка стомлюваність.
Ревматизм - захворювання, що характеризується поширенимзапаленням сполучної тканини з переважним залученням у цей процес серця, суглобів. Зазвичай ревматизм розвивається після перенесеної стрептококовой інфекції (ангіна, тонзиліт, фарингіт і ін)
Ураження серця виявляється в різних формах: у вигляді вогнищевого або дифузного міокардиту, ендокардиту, перикардиту, панкардіта.
Вогнищевий міокардит проявляється періодично виникаючими сердцебиениями, болями або неприємними відчуттями в серці, порушенням серцевого ритму, загальною слабкістю, стомлюваністю.
Дифузний міокардит протікає більш важко, можуть бути скарги на задишку, серцебиття постійного характеру, різку слабкість, іноді запаморочення.
Хворі виглядають блідими, ціанотичний, спостерігаються набряки, застійні явища в печінці, легенях.
Ендокардит (запалення внутрішньої оболонки серця) здебільшого веде до утворення дефекту клапана і розвитку слідом за цим вад серця.
Перикардит. Хворі скаржаться на виникнення різкого задишки, слабкості і запаморочення. Серце значно збільшується в розмірах, тони серця погано вислуховуються, пульс частий. Температура тіла зазвичай буває високою.
Панкардит - запалення всіх трьох оболонок серця, що обумовлює особливо важкий стан хворого.
Профілактика серцево-судинних захворювань.
Профілактику серцево-судинних захворювань треба починати з дитячого віку, коли закладаються основи способу життя. У сім'ї і в школі потрібно прищеплювати дітям здоровий спосіб життя, щоб попередити у них появу звичок, що є чинником ризику серцево-судинних захворювань (паління, переїдання, низька фізична активність і т.д.) Для охорони здоров'я дуже важливо, що деякі чинники ризику є загальними для ряду захворювань, тому боротьба з ними призведе взагалі до поліпшення здоров'я населення.
Більшість лікарів розуміють важливість і необхідність профілактики, проте мало займаються нею в повсякденній діяльності.
Багатьох поширених в даний час серцево-судинних захворювань можна було б уникнути лише суворо дотримуючись режим праці і відпочинку, правильно харчуючись. Дослідження вчених про роль впливу способу життя на здоров'я, проведені за останні роки на великих групах людей показали, що чоловіки в середньому можуть продовжити життя на 13, а жінки на 9 років, якщо не будуть вживати алкоголь, не будуть палити, будуть регулярно правильно харчуватися і спати 8 годин у нічний час, займатися спортом. Той, хто всерйоз хоче зайнятися своїм здоров'ям, бути красивим, з гарним настроєм і життєвою активністю - той безсумнівно досягне успіху і розпрощається з багатьма хворобами. За здоровим способом життя - майбутнє!


Немає коментарів:

Дописати коментар