середу, 12 квітня 2017 р.

Тема: Надання першої допомоги при тепловому та сонячному удару.

10 клас. Урок № _____                                                               Дата________________
Тема: Надання першої допомоги при тепловому та сонячному удару.
Мета:  Дати основні поняття про тепловий та сонячний удар. Навчити  першій допомозі  при цих станах.
Обладнання: Методичні матеріали, схеми, підручник, плакати.
Хід уроку
I.  Привітання, огляд зовнішнього вигляду, захід у клас, розміщення
II. Оголошення теми, мети та завдань уроку
ІІІ. Відпрацювання основних питань.
IV. Контрольне опитування.
V. Підведення підсумків.
VI. Домашнє завдання.
Тепловий і сонячний удар: причини виникнення, симптоми та ознаки, заходи першої допомоги
Тепловий удар - це небезпечний для життя стан, який виникає при впливі на тіло людини підвищеної температури, в умовах підвищеної вологості, обезводнення і порушення процесу терморегуляції організму. Найчастіше тепловий удар розвивається при важкій фізичній роботі в умовах підвищеної температури і вологості навколишнього середовища. Рідше тепловий удар виникає через тривале знаходження в жарку погоду під прямими сонячними променями.
Незалежно від причини, що викликала тепловий удар, слід негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, щоб запобігти його ускладнення (шок, пошкодження мозку і внутрішніх органів, смерть).
Причини виникнення теплового удару:
ü Основною причиною теплового удару є вплив на організм високої температури в умовах високої вологості навколишнього середовища.
ü Також тепловий удар може виникнути в результаті носіння теплого і синтетичного одягу, яка заважає тілу виділяти тепло.
ü Надмірне вживання алкоголю може стати причиною розвитку теплового удару, тому алкоголь порушує терморегуляцію.
ü Спекотна погода. Якщо ви не звикли до дії на організм високих температур, обмежте вашу фізичну активність, принаймні, на пару днів у разі, коли відбулася різка зміна температурного режіма.Тяжелая фізичне навантаження під відкритим сонцем є серйозним чинником ризику розвитку теплового удару.
ü Деякі лікарські засоби також підвищують ризик отримання теплового удару. До засобів, що підвищують ризик теплового удару, відносяться: вазоконстриктори, діуретики, антидепресанти і антипсихотичні засоби.
У яких людей найбільш високий ризик розвитку теплового удару?
Тепловий удар може отримати будь-яка людина, проте деякі люди, зважаючи на їх фізіологічних особливостей, піддаються більшому ризику отримання теплового удару, ніж інші. Найбільшому ризику теплового удару схильні:
ü Діти і особи літнього віку. У новонароджених терморегуляцій процеси розвинені не повною мірою, тому в них зростає ризик отримання теплового удару. У літніх людей, терморегуляція з віком слабшає, що теж призводить до підвищення ризику отримання теплового удару. Також до групи ризику отримання теплового удару відносяться вагітні жінки.
ü Генетична схильність. Деякі дослідники вважають, що існують люди з генетичними особливостями організму, які підвищують ризик виникнення теплового удару (природжена відсутність потових залоз, муковісцидоз).
Симптоми і ознаки теплового удару:
Основні симптоми та ознаки теплового удару це:
ü Висока температура тіла (40 С і вище) є головною ознакою теплового удару.
ü При тепловому ударі часто з'являється спрага.
ü Відсутність потовиділення. При тепловому ударі, викликаному жаркою погодою, шкіра стає гарячою і сухою на дотик. А при тепловому ударі, викликаному напруженою фізичною роботою, шкіра зазвичай волога, липка.
ü При тепловому ударі шкіра часто червоніє.
ü Прискорене дихання також є частою ознакою теплового удару.
ü При тепловому ударі різко підвищується частота серцевих скорочень.
ü Так само при тепловому ударі може розвинутися пульсуючий головний біль.
ü Рідше при тепловому ударі виникають такі симптоми, як: судоми, галюцинації, втрата свідомості.
При впливі на організм людини високої температури можуть розвинутися теплові судоми. Теплові судоми є передвісниками теплового удару. Першими ознаками теплових судом є: рясне потовиділення, втома, спрага, м'язові судоми в області живота, в ногах і руках. Для запобігання перших ознак теплового удару, таких як м'язові судоми, рекомендується пити більше рідини, поєднувати фізичне навантаження з відпочинком, працювати в добре провітрюваному або кондиціонованому приміщенні.
Ускладнення теплового удару
У результаті теплового удару може розвинутися таке ускладнення, як шок. Першими ознаками шоку при тепловому ударі є: слабкий пульс (зниження артеріального тиску), посиніння губ та нігтів, шкіра стає холодною і вологою, втрата свідомості. Всі ці зміни в організмі ведуть до розвитку набряку внутрішніх органів і мозку. Набряк в свою чергу веде до необоротних пошкоджень внутрішніх органів і мозку і смерті.
Перша допомога при тепловому ударі в домашніх умовах:
ü Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку допомогу. Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, слід зробити наступні заходи:
ü Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару і перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торговий центр, кінотеатр і т.д.
ü Зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття.
ü У разі теплового удару оберніться вологим простирадлом або увімкніть вентилятор.
ü Якщо є можливість, прийміть прохолодний душ або ванну.
ü Тепловий удар виникає не тільки в результаті зневоднення, але і в результаті втрати солей з потом. Тому при тепловому ударі рекомендується випити 1 літр води з додаванням 2 чайних ложок солі.
ü При тепловому ударі ні в якому разі не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), тому ці напої порушують терморегуляцію організму.
ü Так само для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом.
ü Тепловий удар - це дуже серйозний стан, але за допомогою простих заходів ви можете легко запобігти його.
ü Носіть легкий одяг з натуральних матеріалів (льон, бавовна), це дозволить уникнути розвиток теплового удару.
ü При можливості, встановіть в будинку кондиціонер.
ü Пийте більше рідини, особливо в теплу пору року, це знизить ризик розвитку теплового удару.
ü Перш ніж вживати які-небудь лікарські засоби, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
ü Ніколи не залишайте машину на сонці. Якщо все ж таки це сталося, не сидіть в розжареній машині більше 10 хвилин.
ü Уникайте важкого фізичного навантаження в жарку пору року. Під час виконання роботи час від часу робіть перерви на відпочинок, пийте більше рідини.
ü Слідкуйте за дітьми і не дозволяйте їм гратися в жарку погоду під відкритим сонцем.
Перша допомога при тепловому (сонячному) ударі
Тепловий удар - важкий патологічний стан, обумовлений загальним перегріванням організму. Розрізняють теплові удари, викликані переважним впливом високої температури навколишнього середовища, а також теплові удари, що виникає внаслідок інтенсивної фізичної роботи (навіть в комфортних умовах). Поряд з тепловими ударами виділяють також сонячний удар, який викликається інтенсивним або тривалим прямим впливом на організм сонячного випромінювання. Клінічна картина і патогенез теплового удару і сонячного удару аналогічні. Сприяючими факторами є психоемоційна напруга, утруднення теплового розсіювання (щільний одяг, перебування в погано вентильованих приміщеннях), надмірна вага, куріння, алкогольна інтоксикація, ендокринні розлади, серцево-судинні захворювання, неврологічні розлади, вживання деяких лікарських препаратів та ін
Перша допомога. Невідкладна допомога повинна бути спрямована на якнайшвидше охолодження організму. З цією метою використовують як загальну (занурення у ванну з водою 18-20°, змочування шкіри потерпілого водою кімнатної температури з обдуванням теплим повітрям), так і місцеву гіпотермію (лід на голову, пахвові та пахові області, обтирання губками, змоченими спиртом). При охолодженні у потерпілого часто виникає рухове і психічне збудження.
При припиненні дихання або різкому його розладі необхідно приступити до штучної вентиляції легенів. Коли хворий опритомніє, дати йому прохолодне рясне пиття (міцно заварений холодний чай).
Лікування потерпілого повинно проводитися в спеціалізованому лікувальному закладі, але заходи, спрямовані на охолодження організму, необхідно починати під час транспортування ураженого.
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО
Питання для закріплення знань:
1. Що таке тепловий удар?
2. Які симптоми сонячного удару?
2.Яка перша допомога надається при тепловому та сонячному удару?
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1.Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал.



Немає коментарів:

Дописати коментар