середу, 12 квітня 2017 р.

Тема: Відмороження та загальне замерзання.

10 клас
УРОК № ___                                                                   Дата____________
Тема: Відмороження та загальне замерзання.
Мета:  Навчити  першій допомозі  при відмороженню та загальному замерзанню.
Обладнання: Методичні матеріали, схеми, підручник, ноутбук.
Хід уроку
I. Привітання, огляд зовнішнього вигляду, захід у клас, розміщення
II. Оголошення теми, мети та завдань уроку
ІІІ. Відпрацювання основних питань.
IV. Контрольне опитування.
V. Підведення підсумків.
VI. Домашнє завдання.
Розповідь вчителя супроводжується презентацією.
Відмороження – це ушкодження тканин        організму внаслідок дії на них низьких температур.
Відмороження можливі навіть за температури вище  0° С, особливо при періодичних відлигах. До відмороження призводить мокре і тісне взуття, тривале перебування в нерухомому стані на холоді і в снігу, під холодним дощем.
Відмороженню частіше схильні кінцівки (насамперед нижні), вуха, ніс. При відмороженнях спочатку відчувається почуття холоду, що змінюється потім онімінням, зблідненням уражених місць, відсутністю чутливості. Це пов’язано з  звужуванням  судин  під дією холоду, недостатнім кровопостачанням  ділянці тіла. Якщо  своєчасно не буде надана допомога, то може відбутися  відмирання  тканин.

За тяжкістю і глибиною розрізняють 4 ступені відмороження  (установити ступінь можна лише після відігрівання потерпілого,  іноді через декілька днів):
І ступень (легкий) – набряклість, синюшність шкіри, тупі болі. Пізніше спостерігається лущення і сверблячка шкіри.
ІІ ступень (середньої тяжкості) – шкіряні покрови багряно – синього кольору, набряклість, значні болі, міхури, наповнені прозорою рідиною
ІІІ ступень (тяжкий) – відмирання шкіри і підшкірної клітковини) – відморожена  тканина багрово – синюшна, нечутлива, утворюються пухирі з темно кров’яним вмістом.  В подальшому простежується  відторгнення мертвих тканин,  утворення  шрамів (мал. 251-2,3).
ІУ  ступінь (надзвичайно тяжкий) – змертвіння усіх м’яких тканин тіла і навіть кісток з наступним висиханням (муміфікація) і відторгненням тканин, утворенням культі.
Перша допомога при відмороженнях полягає в негайному зігріванні потерпілого й особливо відмороженої частини тіла: обережні розтирання спиртом, сухою тканиною, тільки не снігом;  теплі ванни (від 20 – 24° до 37 - 40°С)  до появи почервоніння та болю; накладання стерильної теплої пов’язки з товстим шаром вати; загальне зігрівання потерпілого (масаж усього тіла, гарячій напій – кава, чай, молоко, обкладання грілками тощо).
Як  можна уникнути обмороження: Загартовуйте поступово організм і приручайте його до холоду: ранкова фізична зарядка, повітряні ванні, заняття спортом. У профілактиці обморожень це має велике значення. Утримуйте взуття завжди у справному стані та сухим. Взуття повинне не здавлювати ногу. Будьте уважні до одягу. Одяг повинен бути щільним, легким, не стискувати рух. Змажте лице і руки несолоним салом, риб’ячим жиром або жирним кремом у морозну, а особливо у вітряну погоду. Рухайтесь. Рухи на холоді посилюють кровообіг і сприяють зігріванню тіла. Не торкайтеся оголеною шкірою до металевих предметів у морозну погоду, це може викликати швидке обмороження.
При дії низьких температур на весь організм може наступити загальне замерзання (найчастіше спостерігається у людей виснажених, зморених, знесилених і в стані алкогольного сп’яніння). Спочатку з’являється почуття утомленості, сонливості, скованості, байдужості, при зниженні температури тіла – втрата свідомості, потім зупинка дихання і кровообігу.
Надаючи допомогу, потерпілого насамперед слід перенести у тепле приміщення, потім помістити у ванну з водою кімнатної температури, провести обережний масаж усіх частин тіла, воду нагрівають до 36° С. При появі рожевого кольору шкіри і зникненні закоцюбнення кінцівок проводять реанімаційні заходи: штучне дихання, масаж серця. При появі свідомості потерпілого переносять на ліжко, тепло укривають, дають гарячу каву, чай і організовують його швидку доставку у лікувальний заклад.
Замерзання - загальне системне ураження організму холодом найчастіше розвивається у людей виснажених, а також при алкогольному сп’янінні.
 Симптоми замерзання – спочатку виникає сонливість, млявість, порушення координації рухів, пригнічується стан, температура тіла знижується до 23-25оС. Пам’ятайте! Серце зупиняється при температурі тіла 260С. Перша  медична  допомога  при  замерзанні. Швидко відновлюйте нормальну температуру тіла. Помістіть постраждалого у ванну, вода в якій повинна бути 25-30оС, а через 20-30 хвилин воду доводять до 35оС (але не вище). Обкладіть тіло грілками, пляшками з теплою водою тієї ж самої температури, якщо ванни немає, Робіть штучне дихання і закритий масаж серця – при порушенні дихання і серцевої діяльності Після відновлення нормальної температури і свідомості, дайте постраждалому гарячий чай або каву, укрийте теплою ковдрою і доставте у лікувальний  заклад. Сподіваємось, що наші рекомендації ніколи вам не знадобляться, але у разі  необхідності – використовуйте їх.
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО
Питання для закріплення знань:
1.Ознаки відмороження.
2.Які ступені відморожень ви знаєте?
3.Яка перша допомога надається при відмороженнях.
4. Перша допомога при загальному замерзанні.
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1.Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал.


Немає коментарів:

Дописати коментар