понеділок, 24 квітня 2017 р.

Лекція Тема: Надання домедичної допомоги.


Питання: Правила застосування лікарських препаратів.
Лікарський препарат – це засіб, що має певний вигляд і певну форму та дозу.
а.) Лікувальні форми лікарських препаратів.
Лікувальна форма – це надання лікувальному засобу зручний для  застосування стан.
Лікувальні форми бувають тверді, м’які, рідкі та газоподібні.
·        Тверді – порошки, таблетки, драже, капсули, пілюлі, збори.  
·        М’які – мазі, пасти, свічі,кульки, пластирі.
·        Рідкі – водні, масляні, що застосовуються внутрішньо, зовнішньо ,ін’єкціонно
·        До газоподібних  лікувальних форм – гази, аерозолі..
б) Дози та концентрації лікувальних засобів.           
Для лікувального засобу великою мірою визначається його дозою.
Дозою називають кількість речовини  для одного прийому ( звичайно позначається   як разова доза).
·        У деяких випадках вказують дозу препарату на курс лікування ( курсова доза ).
·         При повторному застосуванні лікувальних засобів дія їх може змінюватись у бік як збільшення ефекту, так і його зменшення.
·         Зниження ефективності речовин при повторному введенні – звиканні спостерігається при використанні різноманітних препаратів.
·         У випадку звикання для отримання початкового ефекту дозу препарату слід збільшити або одну речовину замінити іншою. 
·         Дія препарату може залежати від стану організму.
в)  Шляхи введення лікувальних засобів.
Зовнішнє використання ліків - це компреси, примочки, присипки, змазування, розтирання, закапування крапель, інгаляцій, тощо. Під час застосування лікарства на шкіру воно діє насамперед на місце прикладання тобто справляє місцеву дію. Проте шкіра має густу сітку нервових і кровоносних судин і ліки, всмоктуючись, справляють і загальний вплив на організм.
Для присипання використовують спеціальні присипки, які являють собою суміш порошків. При інгаляції ліки вводять в організм у дрібно розсіяному аерозолі.
Для введення ліків в око, ніс, вухо - використовують закрапування крапель, закладення мазі, введення із лікарськими препаратами.
Введення ліків через рот (per os) - найбільш поширений і простий, зручний метод, хоча він має недоліки, а саме: неповне всмоктування ліків у травному каналі, часткове руйнування їх травними ферментами та ін активізація в печінці, що не дає змогу точно визначити концентрацію лікувального препарату в крові.
Парентарально можна ввести піки шляхом ін'єкцій ( finvectia -впорскування). Ін'єкції бувають внутрішньо шкірні, підшкірні, внутрішньом'язові, внутрішньовенні, внутрішньо артеріальні введення ліків в порожнини, серце, суглоби, спинномозковий канал, лімфу.
Правила роздачі лікарських засобів
При роздачі ліків, як і при всіх діях сестри, потрібно дотримуватися гігієни. Перед роздачею лікарських засобів ретельно вимити руки. Поставити на пересувний столик ємності, флакони з рідкими лікарськими формами, піпетки (окремо для кожного флакона), стаканчики для прийому ліків, графин з водою, пінцет для роздачі таблеток, ножиці. Попередньо ознайомиться з листами призначення. У них повинні бути чітко написані: прізвище, ім'я, по батькові пацієнта, повна назва ліки, доза, спосіб і час його введення. Перевірити призначення написані нерозбірливо. Якщо одному хворому на один прийом призначено кілька ліків, потрібно з'ясувати, чи немає серед них несумісних сполучень, чи можна давати їх одночасно, або яка послідовність їх прийому. Не можна відволікатися при підготовці ліків та їх роздачі. Уважно прочитати етикетку на упаковці (назва, доза, термін придатності) і запис в історії хвороби. Ліки з флаконів діставати спеціальною ложечкою або пінцетом. Таблетки з конвалют вилущують, зберігаючи упаковку і назва лікарського препарату. Суворо дотримуватися дозу рідких лікарських форм, користуйтеся при цьому стаканчиком для прийому ліків. Роздавати лікарські засоби рекомендується тільки біля ліжка хворого, використовуючи при цьому психотерапію. Віра в те, що ліки несе звільнення від недуги, значно підвищує його ефективність. У багатьох лікувальних відділення медсестри в цілях економії часу заздалегідь розкладають лікарські речовини в лотки, розділені на осередки. Кожна комірка призначена для конкретного хворого. Недоліки даного порядку роздачі: відсутність контролю за прийомом лікарських засобів пацієнтом; не дотримується індивідуальна схема роздачі лікарських засобів, режим прийому, можливі помилки при роздачі, виникають труднощі при відповіді на питання з приводу призначених лікарських препаратів.


Немає коментарів:

Дописати коментар