середу, 12 лютого 2020 р.

Ситуаційні завдання з теми: "Кровотечі"


І варіант
1. Внаслідок автокатастрофи у людини є рана на передпліччі, з якої витікає струмінь темно-червоної крові. Визначте ушкодження.
2. При розпилюванні дошки, столяр пошкодив ногу нижче коліна. В результаті чого почалася інтенсивна пульсуюча кровотеча. Визначте вид кровотечі.
3. Людина отримала удар ножем у живіт. Ніж стирчить з рани.  Постраждалий без свідомості, блідий, дихає поверхнево, пульс ледве відчутний. Вкажіть тип кровотечі. Представте алгоритм  домедичної  допомоги.
4. Під час гри у футбол учень отримав рвану рану долоні, що злегка кровоточить і сильно забруднена землею. Яку допомогу слід надати?
ІІ варіант
1. Під час гри у футбол учень отримав рвану рану долоні, що злегка кровоточить. Визначте вид кровотечі.
2. Людина, в якої виникла ця кровотеча, стає блідою, виступає холодний піт, пульс частішає і слабне.
3. У вашого однокласника потекла кров з правої ніздрі, Яка це кровотеча та як ви можете допомогти йому.
4. Після контакту дитини з кошеням у неї помічено подряпини на кисті правої руки. Опишіть особливості першої допомоги потерпілому?
Ситуаційне завдання №1 «Ви — свідок ДТП»
Під час дорожньо-транспортної пригоди машина з’їхала в кювет, є запах бензину, який крапає з правого боку авто. Постраждалих двоє: водій і пасажирка. Водій втратив притомність, у нього помітна деформація правої нижньої кінцівки. Неозброєним оком можна визначити відкритий перелом у ділянці нижньої третини стегна, кров’ю просякнутий одяг, пляма швидко збільшується, видно уламок кістки.
Пасажирка при свідомості, адекватно реагує, у неї стан легкого шоку. Видимих поранень немає, кровотеча відсутня. Пасажирка була пристебнута паском безпеки. Під час огляду вона повідомляє що водій є носієм вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).
Випадковий перехожий вийняв з повністю укомплектованої автомобільної аптечки гумові рукавиці і почав надавати допомогу. Після натисканням коліном у правій пахвинній ділянці, прямого тиску руками на рану, туди введено близько 50 см бинта. Кровотеча незначно зменшилась, точного місця кровотечі не визначено.
1. Чи потрібно продовжувати натискання коліном у правій пахвинній ділянці?
2. Які ваші подальші дії?
3. У якому випадку є необхідність в накладанні турнікета або джгута і на який термін?
4. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і як їх запобігти?
Ситуаційне завдання №2 «Ви — свідок бійки»
Повертаючись додому з курсів самодопомоги, ви придбали в аптеці три рулони стерильних бинтів, рукавички, вату, джгут Есмарха та джгут-турнікет СПАС і випадково стали свідком вуличної бійки.
Почувся крик, брязкіт скла... Компанія розбіглась, залишивши на дорозі пораненого хлопця, який притискає руками закривавлену шию.
Говорити не може, кров яскраво-червона, пульсуючим струменем витікає з ділянки шиї. Одягнувши рукавички і покликавши на допомогу інших перехожих, ви лівою рукою притиснули до рани частково розгорнутий бинт, накладений гармошкою. Кровотеча майже зупинилась.
1. Які ваші подальші дії?
2. Чи є необхідність у використанні турнікета або джгута?
3. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і як їм запобігти?


Немає коментарів:

Дописати коментар