четвер, 20 лютого 2020 р.

Кейc-урок «Їсти чи не їсти?» – оце питання!»


Мета: Навчитися розбиратися в системах харчування
Яка інформація мене тут чекає?
·         Як харчування впливає на моє здоров’я і якість життя?
·         Критичне мислення при виборі страв.
·         Які біологічні і хімічні реакції відбуваються в організмі?
·         Проблема вибору дієти в різні періоди життя.
·         Які фундаментальні та практичні знання мені стануть у пригоді?
·         Скільки коштує "якісно харчуватися"?
·         Удосконалюємо англійську мову.
·         Спроба приготувати щось смачненьке і незвичайне.
10 розгорток з предметів, явищ та практик:
·         Хімія
·         Ботаніка
·         Інтернет
·         Спорт
·         Бізнес
·         Мистецтво
Чому харчування важливе?
Чи замислювалися ви над тим, чому ми кілька разів на день бажаємо одне одному "смачного"? Тому що їжа - це джерело здоров'я, спосіб впоратися з депресією і поганим настроєм. Від того, що ми їмо, залежить наша здатність радіти життю, працювати і творити. А при неправильному харчуванні – хворіти і нервувати.
Тому варто з дитинства навчитися правильно «будувати» свій раціон, розраховувати його поживну цінність та вартість. А ще критично ставитися до різних дієт, систем харчування та інших відомостей, якими так «щедро ділиться» з людиною сучасний світ. Запорукою цього має стати цілий комплекс компетенцій: самостійне мислення, командна робота, критичне мислення, уміння вчитися, виховання смаку, позитивне мислення, самоконтроль, адаптивність, розстановка пріоритетів, побутові навички.  Саме їх можна отримати в результаті опрацювання цього кейс-уроку.
Крім того, кейс-урок повністю відповідає обов’язковій шкільній програмі з біології, хімії, економіки, мистецтва, доповнює і розширює її.
Чому ж їжа буває несмачною, а інколи навіть шкідливою? Як знайти баланс вітамінів і білків, солодкого і корисного, а також які види харчування чекають нас у майбутньому? Відповіді на ці питання знайти нескладно.
Ілюстрацією співвідношення продуктів у раціоні збалансованого харчування є Піраміда харчування. Як бачимо, в раціоні переважають зернові (основа піраміди), а також овочі і фрукти (другий "поверх"). Процентний вміст в раціоні продуктів тваринного походження – м'ясних і молочних, а також птиці, бобових, яєць і горіхів (третій "поверх") знижено, а доля жирів і солодощів – ще менша (верхній "поверх" піраміди).
Проблеми харчування стосуються всіх: і кожної людини, і планети в цілому, не зважаючи на те, що в світі виробляється такий об'єм продовольства, щоб забезпечити кожну людину. Але чому ж тоді існує голод?
Відповідь проста: постійне зростання цін на продукти харчування, низькі доходи населення, стихійні лиха (засуха, повені, війни), неефективні аграрні технології, відсутність обладнаних складів, велика кількість відходів при вжитку - люди купують більше продуктів, ніж можуть з'їсти, а потім їх викидають.
Властивості харчування:
Їжа стає здоровою і корисною лише тоді, коли технологи, кулінари, кухарі і кондитери дбають про те, щоб харчовий продукт мав такі основні властивості:
харчова цінність, тобто можливість забезпечувати організм людини основними живильними речовинами;
енергетична цінність, яка визначається кількістю енергії, що утворюється при засвоєнні поживних речовин;
біологічна цінність, що відображає, перш за все, якість і амінокислотний склад харчового білка в продукті, а також вміст в ньому інших речовин (вітаміни, мінерали та ін.); 
фізіологічна цінність, що характеризує вплив поживних  речовин на системи організму людини.
Якість харчового продукту кожна людина оцінює по його зовнішньому вигляду, мірі свіжості, запаху і смаку.
Знаючи це, деякі продавці надають продуктам привабливого зовнішнього вигляду, наприклад, використовують красиву упаковку. Хоча самі продукти можуть бути невисокої якості. Проте "покупці з досвідом" в таку пастку, як правило, не потрапляють.
Інші переймаються, що не існує одного універсального продукту харчування, який містив би всі корисні речовини, навіть в їжі, що готують для космонавтів. Тому світ розвивається шляхом урізноманітнення продуктів та їх властивостей. Оптимальна збалансованість харчування має бути в такій пропорції: білки – 14%, жири – 30%, вуглеводи – 56%. 
Анатомія и фізіологія
Мало хто замислюється над тим, якій же механічній і хімічній обробці піддається їжа від моменту потрапляння в організм і до її засвоєння.
Процес травлення їжі починається ще в ротовій порожнині, де вона подрібнюється і змочується слиною. Слина виділяється слинними залозами і залізистими клітками порожнини рота при дії харчових речовин на смакові рецептори ротової порожнини і язика.
Слиновиділення стимулюється також запахом їжі, її зовнішнім виглядом. І навіть тоді, коли голодна людина думає про їжу. Смакові відчуття рефлекторно стимулюють видільну функцію підшлункової залози, шлунку і кишок. Слина є першим травним соком, в ній також міститься речовина (лізоцин), яка вбиває деякі бактерії, що забруднюють їжу.
Під впливом ферментів (амілази та мальтози) відбувається процес розщеплення вуглеводів. З подрібненої їжі, обробленої слиною, формується харчова грудка, яка при ковтанні потрапляє до шлунку.
Шлунок - це м'язовий порожнистий орган, в стінках якого розташовані залози, що виробляють шлунковий сік. Під впливом шлункового соку, до складу якого входять соляна кислота і ферменти (пепсин), в шлунку відбувається часткове перетравлення білків до альбумоз і пептонів.
Кисле середовище шлункового соку і фермент лізоцим, який входить до його складу, забезпечують бактерицидну дію. Кислотність шлункового соку і його кількість безпосередньо залежить від їжі, яку вживала людина.
Найкисліший сік у великій кількості виділяється при травленні м'ясної їжі. При перетравленні рослинних продуктів і молока кількість і кислотність шлункового соку значно нижчі. У шлунку їжа затримується на певний час, залежно від типу (від 35 хвилин для фруктів до 3 годин для хлібобулочних виробів). Потім під впливом ритмічних (перистальтичних) скорочень м'язів шлунку їжа у вигляді напіврідкої кашки невеликими порціями поступає в дванадцятипалу кишку.
Травний сік дванадцятипалої кишки, основними компонентами якого є кишковий сік, сік підшлункової залози і жовч, має виражену лужну реакцію. В результаті кисла реакція харчової кашки стає лужною.
Ферменти травного соку розщеплюють вуглеводи і жири, білки розщеплюються до низькомолекулярних з'єднань і амінокислот. Секреція жовчі відбувається в печінці, її компонентами є жовчні кислоти (в основному фолієві), ферменти, вітаміни, солі, холестерин і пігменти – білірубін і білівердин.
Жовч стимулює перистальтику кишок, пригнічує розвиток гнильних мікробів. Але головна її функція – активація ліпази. Це фермент, що допомагає розщеплювати жири. Жовчні кислоти розбивають жири до найдрібніших часток, що покращує їх обробку ферментами.

Стимуляція жовчовиділення посилюється при вживанні рослинних жирів, яєчних жовтків, овочів і зернових культур. У процесах травлення активну роль відіграють мікроорганізми. Мікрофлора кишечника бере участь в обміні речовин, утворенні молочної кислоти, вітамінів і ферментів.
Тому дуже важливо підтримувати мікрофлору кишечника у нормальному стані, для чого харчування має бути різноманітним і повноцінним.
Системне і критичне мислення
Світ харчування дуже різноманітний, тому нам іноді важко обрати для себе найкорисніше. Відкриваючи меню, ми часто бачимо позначки видів харчування: традиційне, сироїдіння, вегетаріанство, кошерне, роздільне та інші, у т.ч. спеціальні дієти, які значно відрізняються одна від одної.
Види харчування
Почнемо з традиційного харчування, головна особливість якого - теплова обробка продуктів. Йому віддають перевагу здорові люди, для яких їжа – це спосіб підтримки в нормі життєдіяльності організму і отримання задоволення від їжі. 
До традиційного відносять і лікувальне, і профілактичне харчування, яке рекомендують спортсменам, артистам балету і цирку, літнім людям і вагітним жінкам. Спеціалізоване харчування розробляється для хворих, щоб попередити рецидиви захворювання і для швидшого одужання. Нетрадиційними вважаються сироїдіння, вегетаріанство, кошерне і роздільне харчування.
Сироїдіння
Цьому виду харчування часто віддають перевагу ті, хто хоче очистити організм або скинути вагу. Такий вибір вони пояснюють тим, що багато вітамінів, ферментів і майже всі корисні властивості їжі втрачаються при термічній обробці. До того ж деякі дослідження учених підтверджують, що вживання в сирому вигляді рослинної їжі (овочі, фрукти, зелень, горіхи, зерна злакових культур), а також морепродуктів (риба, мідії, креветки) покращують здоров'я і збільшують тривалість життя.
Справа в тому, що окрім власного травлення, у людини також є ще "можливість"розщеплення їжі мікрофлорою і мембранне травлення. 
Розщеплення мікрофлорою відбувається лише тоді, коли людина вживає термічно необроблені продукти. А мембранне травлення – це основний захист організму від потрапляння до нього великих часток їжі. Таким чином, природою в організмі людини закладено чотири види травлення, а більшість людей використовують лише два з них.
Вегетаріанство
Цьому виду харчування віддають перевагу «руйнівники» традицій. Він заснований на виключенні з меню звичних продуктів – м'яса, сиру, молока, яєць, морепродуктів. Деякі вегетаріанці не вживають навіть мед. Перевага віддається їжі рослинного походження, причому, на відміну від сироїдіння, з використанням будь-якої термічної обробки.
Вегетаріанець вживає майже 300 видів овочів, коренеплодів, близько 600 видів фруктів і приблизно 200 видів горіхів. Джерелами білка слугують горіхи, боби (особливо соя, сочевиця, квасоля, горіх), а також шпинат, цвітна капуста, кольрабі і пшениця. Джерелами жиру є рослинні олії – оливкова, соняшникова, льняна, конопляна, гірчична, кокосова, кукурудзяна, горіхова, макова, мигдальна, бавовняна та ін.
При вегетаріанстві рекомендовані наступні пропорції їжі:
• 25% - сезонні свіжі листяні і кореневі овочі у вигляді салатів;
• 25% - свіжі фрукти або добре розмочені сушені;
• 25% - зелені і кореневі овочі, смажені на вогні;
• 10% - білки (горіхи, сир, кисломолочні продукти);
• 10% - вуглеводи (всі види круп'яних і хлібних продуктів, цукор);
• 5% - жири (масло, маргарин, рослинні жири).
Відношення Всесвітньої організації охорони здоров'я до вегетаріанства неоднозначне. Вважається, що м'ясо має не лише корисні, а і шкідливі властивості, які збільшують ризики деяких захворювань серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Проте в раціоні в обов'язковому порядку має бути присутнім білок тваринного походження (приблизно 30% загальної квоти білка). 
Кошерна їжа
Багато хто чув, але не всі знають, що це таке. Розглянемо цей вид харчування на прикладі окремих продуктів:
М'ясо. Дозволено вживати м'ясо парнокопитних і жуйних тварин. Відоме «євреї не їдять свинину» пов’язане не зі смаковими пристрастями. Річ у тому, що свиня хоч і парнокопитна, але не жуйна тварина. Свинина некошерна через те, що свиня не пережовує їжу, а не тому, що вона «найбрудніша» тварина.
Категорично заборонено вживати м’ясо тварин або птахів, вбитих під час полювання, або хворих. У 1998 році компанія McDonald’s змінила технологію приготування гамбургерів для тих, хто дотримується кашруту. В Ізраїлі м'ясо для закусок готують не на сковорідці, а на вугіллі.
Риба. Ознаками кошерності риби є луска і плавці. Сом та вугор ніколи не з’являться на столі тих, хто дотримується вимог кашруту, так само як і омари, креветки, устриці, краби. Червона ікра вважається кошерною, а чорна – ні.
Птиця. Традиційно дозволено м'ясо свійської птиці: курки, гусака, качки, індички. Серед некошерних – сова, орел і пелікан. Багато назв птиць з Тори так і не вдалося ідентифікувати.
Земноводні, комахи і членистоногі. Торою заборонено вживати черв'яків, жаб, змій і комах. Дозволено їсти лише чотири види сарани. Молочні і м’ясні продукти. Законами кашрута заборонено змішувати молочні продукти з м'ясними. Отже, бутерброд з ковбаскою і сиром скасовується. Часовий інтервал між м'ясною і молочною їжею, залежно від общини, може складати 1, 3 або 6 годин. Між молочною і м'ясною - від 30 хвилин до 2 годин.
Хліб. Приготований не євреєм домашній хліб не є кошерним, а з неєврейської пекарні хліб можна вживати, якщо всі інгредієнти кошерні. Підготовка. Посуд для прийому м'ясної і молочної їжі зберігають окремо, а в багатих будинках навіть розділяють кухню на молочну і м'ясну. 
Роздільне харчування
Здається, все просто: потрібно вживати лише сумісні продукти. Проте на практиці здійснити це набагато складніше. Від прибічників такого виду харчування, що викликає безліч суперечливих думок, потрібна незвичайна сила волі і дотримання суворого режиму харчування. Ось вісім правил роздільного харчування, яких потрібно дотримуватись:
• 1. Не змішувати їжу, багату вуглеводами, з кислою їжею
• 2. Не змішувати крохмаль і білки
• 3. Не змішувати різні білки
• 4. Не вживати жири з білками
• 5. Не вживати білки з кислими фруктами
• 6. Не змішувати крохмаль і цукор
• 7. Не вживати продукти, що містять крохмаль
• 8. Не вживати молоко, диню, кавун з іншими продуктами
Обираючи методику роздільного харчування, людина відмовляється від звичних і улюблених з дитинства страв: картоплі з рибою, макаронів з котлетою, бутербродів з ковбасою і сиром та багатьох інших. 
Деякі діти вважають, якщо розділити багатоповерховий гамбургер на частини і з'їсти їх окремо, то вийде «роздільне харчування». Насправді, система харчування в McDonald’s приваблює зовсім іншими властивостями. По-перше, там все швидко, наглядно, чисто, яскраво і недорого. По-друге, це модно (заслуга маркетологів і рекламістів). Однак користь від цієї їжі викликає сумніви.
Смачний сніданок
Великою проблемою для школярів є харчування в школі: у їдальні воно часто несмачне, брати з собою сніданок з дому не всі хочуть. Кишенькові гроші, які батьки дають дітям для того, щоб вони їх витратили на їжу, часто витрачаються на розваги і задоволення. Тому все більшої популярності набувають упаковані сніданки або ланчі, заздалегідь приготовані на спеціальних фабриках, або ті, що продаються в супермаркетах. У майбутньому вони набуватимуть все більшого поширення, хоча сніданок, приготований мамою або бабусею, буде, як і раніше, смачнішим. 
Питання:

Який варіант харчування вдома і в школі ви вважаєте кращим і чому?
Хімія
Багато продуктів ми їмо не в сирому вигляді, а в обробленому. Зазвичай, під приготуванням їжі ми маємо на увазі смаження, варіння або іншу термічну обробку, подрібнення і змішування. Довкола приготування продуктів існує безліч міфів: чи дійсно сирі фрукти і овочі корисніші, яблуко краще їсти зі шкіркою чи без неї і т.д. Чи може хімія допомогти відповісти на ці питання? Може!
Термічна обробка «включає» хімічні реакції в продуктах: у сирому продукті всі вітаміни і мікроелементи знаходяться у зв'язаному стані, а при смаженні (варінні) цей зв'язок руйнується. У зв'язаному вигляді продукти, які ми вживаємо, засвоюються швидше і повніше, у незв'язаному – «покидають» організм, не принісши йому користі.
Яблуко до і після термічної обробки
Але є і зворотний бік медалі: термообробка руйнує шкідливі мікроорганізми і токсини, а також розм'якшує продукти.
Речовини, що входять до складу продуктів харчування, можна розділити на три групи: білки (амінокислоти – «цегла», з якої будується білок), жири і вуглеводи.
Ще один вид хімічних процесів під приготування продуктів – ферментація. За складним і «науковим» терміном стоїть звичайне маринування і квашення. З точки зору хімії, квашена капуста – ферментованний продукт.
Для процесу ферментації також можна використовувати живі культури мікроорганізмів, наприклад, лактобактерії. Тоді процес буде біохімічним, а його продуктами стануть йогурти, сирки, кефір, сметана та ін. Дія лактобактерій на продукти має ще один корисний ефект – такі продукти значно легше засвоюються організмом.
Приклади ферментованих продуктів: Квашена капуста. Йогурт
Чай також є продуктом ферментації, оскільки в'ялення – це один з найважливіших етапів обробки чайного листа.
У процесі перетравлювання їжі задіяні практично всі типи хімічних реакцій – від окислювально-відновних до денатурації. Це перш за все реакції, що відбуваються при переварюванні їжі в шлунку, чому сприяє шлунковий сік, який включає неорганічні кислоти. Соляна кислота, яку ми використовуємо дуже обережно, в звичайному житті – «центральна фігура». Її головне завдання – підтримувати кислотність в шлунку. Також вона приймає участь у запуску ще одного хімічного процесу – гідролізу (розкладання речовини водою). 
Хімічні перетворення супроводжують продукт від етапу приготування до переварювання. І тут важлива правильна послідовність обробки, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин. Це гарантія того, що і хімічні перетворення продукту в організмі пройдуть за «здоровим сценарієм».
Ботаніка
Овочі, фрукти, ягоди.
Чому людям так подобаються овочі, фрукти і ягоди? Тому що, по-перше, вони смачні, а по-друге, тому що вони корисні через вміст в них легкозасвоюваних вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Тому відсутність у раціоні харчування овочів і плодів знижує опірність організму до інфекцій, працездатність людини, спричиняє відсутність гарного настрою.
Благотворний вплив цих продуктів на процес травлення починається ще в ротовій порожнині. Плоди багатьох рослин впливають на нервові закінчення слизової оболонки, завдяки чому посилюється робота всього шлунково-кишкового тракту, збуджується апетит.
Особливо слід зазначити роль клітковини і пектинових речовин плодів і овочів. Організм людини не здатен повністю засвоювати клітковину. Тому, потрапляючи до кишечника, вона підсилює його перистальтику.
Пектини сприяють виведенню з організму металів, у тому числі радіоактивних. Це відбувається завдяки здатності пектинових речовин утворювати з багатьма металами нерозчинні з'єднання, які не переробляються в травному тракті. Крім того, пектини використовуються у лікуванні захворювань шлунку, оскільки мають антибактеріальні властивості.
Овочі, фрукти, ягоди і продукти їх переробки не можна замінити продуктами тваринного походження. Тому у будь-якому вигляді – свіжому, висушеному, консервованому або переробленому на сік – вони повинні обов'язково включатися в раціон харчування.
Овочі 
Питання:
• З яких овочів у вас дома зазвичай роблять салати?
• Чи подобається вам картопля фрі? Як її готують?
Фрукти і ягоди 
А что ж таке фрукти і ягоди?
Фрукти (лат. fructus - плід) - це соковиті їстівні плоди культурних і диких рослин. А ось ягода (лат. bácca, úva) - це один з видів плоду рослини. Плоди поділяються на сухі і соковиті. У соковитих плодів навколопліддя соковите (це ми і називаємо м'якоттю), усередині нього знаходиться одне або декілька насінь. З цієї причини соковиті плоди поділяються на костянкоподібні (ті, в яких сім'я-кісточка одна) і ягодоподібні (ті, в яких насіння багато). Таким чином, ягодою є плід, в якого є соковита м'якоть і багато насіння, яке знаходиться усередині навколопліддя.
Ягодоподібних плодів в природі дуже багато. Всі вони поділяються на наступні групи:
• ягода (це плоди брусниці, чорниці, лохини, журавлини, смородини, винограду, агрусу, томату);
• яблуко (плоди яблука, груші, горобини та ін.);
• гарбузина (плоди гарбуза, баклажана, кабачка, кавуна, дині);
• гесперидій або померанець (це плоди цитрусових);
• гранатін (плоди граната).
Усі ці рослини – це справжні ягоди.
А ось плоди малини і ожини не варто плутати з ягодами. У них не насіння, а крихітні кісточки (кістянки), зрощені в один складний плід, - багатокістянку.
Як не парадоксально, не зважаючи на наявність соковитої м'якоті і великої кількості насіння, полуниця з суницею ягодами також не вважаються. Річ у тому, що насіння в цих рослинах розташоване не всередині, а на поверхні плоду, і насправді є мікроскопічними горішками. Ось такі плоди називаються несправжніми ягодами. Шипшина також є несправжньою ягодою, але її горішки знаходяться не зовні, а всередині навколопліддя.
Тепер ви знаєте, що таке ягода і чому біологи і звичайні люди розуміють це слово по-різному. 
А тепер поговоримо про соки.
Сік – це напій, який отримують з різних фруктів, ягід і овочів за допомогою механічної дії (віджимання). Соки бувають різні: натуральні, фреши, соки з цукром, соки з м'якоттю, нектари, купажні, концентровані і сухі. Помилковою є думка, що якщо соки містять таку безліч вітамінів, то і пити їх потрібно багато і часто. Проте, навіть вітаміни мають бути дозовані. Тим більше, що велика кількість соків в раціоні негативно впливає на підшлункову залозу. Тому рекомендована денна норма соків – 1-2 стакани. 
Харчові добавки, фарбники і ГМО
Відвідуючи магазини, ми кожного разу стикаємося з продуктами, на барвистих упаковках яких дрібним шрифтом нанесені загадкові написи. Простому покупцеві в них розібратися важко. Але тепер ви будете озброєні цими знаннями. Перш за все, це відноситься до букви «Е», що шифрує склад продукту.
Виявляється, споживаючи звичні продукти, такі, як молоко, сосиски, сир, кондитерські вироби, ми лише за один рік з'їдаємо декілька кілограмів харчових добавок:
Е 100-199 – барвники, що підсилюють колір продукту;
Е 200-299 – консерванти, що збільшують термін придатності продукту за рахунок здатності захищати від мікробів, грибків та ін.;
Е 300-399 – антиоксиданти, що уповільнюють процеси окислення;
Е 400-499 – стабілізатори, що зберігають консистенцію продукту;
Е 500-599 – емульгатори, що сприяють утворенню і стабілізації емульсій;
Е 600-699 – підсилювачі смаку і аромату;
Е 700-799 – запасні індекси для нових "можливих" харчових добавок;
Е 900-999 – антифламінги (піногасники);
Е 1000- 1599 – глазуруючі агенти.
Нещодавно на деяких упаковках та етикетках харчових продуктів з’явився напис «Екологічно чистий продукт», але говорить це не про відсутність в продукті харчових добавок, а про те, що технологія його виробництва заснована на використанні устаткування, що не завдає шкоди навколишньому середовищу.
Серед добавок розрізняють:
а) незаборонені;
б) небезпечні;
в) дуже небезпечні;
г) заборонені.
Перелік дозволених до вживання добавок постійно корегується.
Якщо незаборонені добавки використовуються без порушення технології приготування продукту, то вони нешкідливі для людини.
Суттєвий вклад в прогрес (або регрес) харчування створила поява генної інженерії, яка спричинила розвиток важливого напряму – створення генно-модифікованих організмів, ГМО, до яких у людей неоднозначне відношення. Вважається, що це штучна їжа з модифікованих продуктів. Проте, багато хто вже не розрізняє їжу натуральну і модифіковану. Можливо, продукти з ГМО будуть домінуючими у ХХІІ столітті. В усякому разі, зараз буяє запекла боротьба між прибічниками екологічно чистої продукції без ГМО і тими, хто ігнорує всі харчові застереження. 
Ожиріння і схуднення
Багато людей піклується про свою фігуру і вагу, вважаючи, що їх потрібно змінити в ту або іншу сторону. Тому виникають дієти для схуднення, позбавлення від ожиріння і приведення здоров'я в норму. Багаточисельні дослідження показують, що велика кількість проблем з вагою виникає через надмірне вживання фаст-фуду і солодощів. Однак, якщо всю систему харчування розглянути детальніше, можна побачити, що велике значення мають мода на харчування, обмін речовин в організмі, реклама, великий бізнес, родючість ґрунтів, організація землеробства і прогрес в медицині.
Питання:
Як правильно говорити: «їсти» або «кушати»?
Інтернет
Той, хто хоче бути струнким, здоровим і повним енергії, повинен не лише правильно харчуватися, але й знати, де знайти цікаву та корисну інформацію про їжу. І тут нашим помічником стає Інтернет, як у виборі рецепту (або цілої системи харчування, дієти), так і порадником у "втраті зайвих кілограмів". Для тих, хто бажає схуднути, Інтернет пропонує безліч відеороликів. Це можуть бути як окремі ролики, так і канали – відеощоденники YouTube. 
Інтернет дає можливість вибрати для себе будь-який рецепт. Часто можна зустріти покрокові рецепти з ілюстраціями, детальні відеорецепти.
Наприклад: 
Системи схуднення представлені на сайтах двох видів:
• сайти, що дають уявлення про різні системи, дієти, підходи;
• сайти профільні, прив'язані лише до певної системи харчування (сироїдіння, вегетаріанство, роздільне, кошерне, халяльне харчування та інше).
Титульні сторінки сайтів, що пропонують різні системи харчування
Крім того, багато сайтів пропонують калькулятори калорій: вони допомагають підрахувати, скільки калорій в страві або у вашому сніданку, обіді, вечері. Інколи такі калькулятори називають "аналізаторами" калорійності продуктів.
Наприклад, сьогодні на обід у вас була картопля  і гамбургер. У відповідне поле програми-аналізатора потрібно ввести назву і вагу страви (продукту). 
В результаті ви отримуєте співвідношення білків, жирів і вуглеводів в цій страві та її калорійність. Знаючи це, ви можете підібрати вечерю відповідної калорійності.
Зараз популярними стають «челенджі» - запис виконання завдання на відео і розміщення його в соціальній мережі. Поряд з відомим Ice Bucket Challenge (серед учасників багато відомих людей, таких як Білл Гейтс, Стівен Кінг, Марк Цукерберг, Він Дізель та інші) є і «продуктовий челендж». Він носить розважальний характер, пропонуючи приготувати смузі з не завжди сумісних і смачних продуктів. 
Цій темі присвячено багато сайтів, пабліків, груп, де однодумці можуть вільно обмінюватися інформацією, обговорювати експерименти і допомагати новачкам. Проте Інтернет також наповнений великою кількістю недостовірної інформації.
Чим в Інтернеті лякають людей, які вирішили скористатися тією чи іншою дієтою, і як визначити, що інформація достовірна і перевірена? Треба звертати увагу на наступне:
• Недостатня кількість вітаміну D і, як наслідок, остеопороз - крихкість кісток, небезпека переломів, слабкість зв'язок, тощо.
• Недостатня кількість незамінних амінокислот (в мережі є цілий ряд статей, що підтверджують синтез незамінної кислоти мікрофлорою товстого кишечника).
Завдання:
Знайдіть інформацію, яку ви вважаєте невірною або суперечливою.
Питання:
• Як люди діляться дієтами і рецептами в соціальних мережах?
• Як знаходять однодумців або консультантів?
Спорт
Чим відрізняється харчування звичайної людини і спортсмена? Нічим, просто спортсмену в період тренувань, особливо при підготовці до відповідальних змагань, потрібно більше енергоємних харчових продуктів, ніж звичайній людині, яка навіть робить ранкову зарядку.
Під час тренувань інтенсивність роботи всіх внутрішніх органів спортсмена підсилюється. Це вимагає додаткових енергетичних витрат.
Як правило, раціон для спортсмена підбирають фахівці-дієтологи за допомогою таблиць, в яких вказані продукти харчування з їх енергетичною цінністю і вмістом поживних речовин.
Для зміцнення м'язових тканин, кісток, зв'язок і сухожилля у раціон включають їжу, яка повинна забезпечувати організм спортсмена білком. Щоб підсилити швидкісні якості, забезпечити стабільну роботу внутрішніх органів, у раціоні збільшують вміст жирів. Нормалізувати в організмі енергетичні процеси спортсмену допомагають багаті вуглеводами свіжі фрукти, овочі та інші продукти.
Втрату води через піт під час тренувань спортсмен поповнює вживанням мінеральної негазованої води, фруктових соків і чаю. Особливими енергетичними властивостями може похизуватися шоколад. 
Необхідна добова калорійність продуктів харчування для людей різних вікових категорій, зайнятих різними видами діяльності. 
Бізнес
Бізнес, пов'язаний з системою харчування, – один з найстійкіших, найвигідніших і найпоширеніших. Він вигідний виробникам, продавцям, дистриб'юторам, транспортникам, в домашньому і суспільному харчуванні. Чому? Тому що одна з головних статей витрат людини – це продукти. Не випадково найважливішим показником рівня життя населення вважають споживчий кошик. Його визначають як вартість набору продуктів першої необхідності. 
Щоб зрозуміти, звідки виникає прибуток на продуктах харчування, розглянемо калькуляцію виготовлення і продажу шоколаду. 
Якщо ви з батьками або друзями пообідали в кафе або ресторані, не викидайте рахунок. Вивчіть вдома його структуру. Яка доля основної страви? Скільки б вона коштувала, якби її приготували в домашніх умовах? 
Питання: Яка з цих двох дієт вам більше подобається і чому?
Мистецтво
Чому художникам подобається малювати їжу? Можливо, тому що вони бачать її вдосталь на святах, або ж, навпаки, часто бувають голодними. Адже як пояснити відому приказку, що «художник має бути голодним», щоб написати шедевр?
Найбільш вражаючим жанром образотворчого мистецтва є натюрморт. Майстри живопису століттями змагаються в реалістичності і ретельності зображення плодів, фруктів і напоїв.
Уважно розглянемо один з предметів на картині Поля Сезанна, де, незрозуміло чому, імбир художник помістив у горщик. Виявляється, що в європейських сім'ях ХIХ століття холодильників не було, а свіжий імбир, як відомо, дуже швидко псується. Європейці знали, що імбир надає стравам особливого смаку, сприятливо впливає на травну систему і викликає апетит.
Ось і виходить, що мистецтво і кулінарія історично пов’язані між собою. 
Практика приготування страв
Мистецтво приготування їжі має свою назву – кулінарія. Проте способи її приготування та інгредієнти страви в кожній країні різні. Це обумовлено особливостями культури та економіки, історичними традиціями, кліматичними факторами та багатьма іншими чинниками.
Насправді, їжу можна готувати різними способами, більшість з яких відомі ще з давніх часів. Це випікання, варіння, готування на пару, смаження в олії або на відкритому вогні, барбекю, гриль, копчення, а також мікрохвильова обробка. Але існують також інноваційні методи в кулінарії. Наприклад, чи відомо вам щось про молекулярну кухню? Что ж це таке?
Молекулярна кухня - це модна тенденція в кулінарії, що виникла завдяки сучасним технологіям XXI століття. Її особливість полягає в унікальному технологічному міксі перетворення будь-якого продукту до повного його невпізнання, який об’єднує новітні технології, молекулярну хімію і... продукти харчування. 
Творці молекулярної кухні - французькі хіміки і кулінари Поль Бокюз, Ален Шапель і Пьер Труагрої стали засновниками новітнього напряму кулінарії.
Кухня, де створюють страви молекулярної кухні, – це справжня хімічна лабораторія з пробірками, колбами і складними незрозумілими приладами. Складно повірити, що створювані тут шедеври кулінарії насправді їстівні. Кухарі-хіміки застосовують різні речовини і технології для приготування страв і розкладають їжу «на молекули». Найяскравіші приклади такої кухні— коли рідина стає тістом, м'ясо – зефіром, оливкова олія — карамеллю, ікра або чай з лимоном перетворюються на піну. 
Деякі люди побоюються куштувати такі страви через те, що вони виготовлені за допомогою хімічних реакцій. Проте, це помилка. Оскільки в процесі приготування страв молекулярної кухні використовуються лише натуральні речовини, їжа виходить збалансованою, дієтичною і корисною. 
На сьогоднішній день молекулярна кухня – це все ще експериментальна область кулінарії. Процес приготування різних страв на основі таких хімічних чи біохімічних процесів  ще не розкритий повністю, а фантазії геніїв кулінарії безмежні.
Акселеративні активності
"Фрукти-овочі" 
Суть гри:  Вчитель заздалегідь готує мішок (непрозорий) із свіжими овочами та фруктами (сезонними). Учні із зав’язаними очима (представники кожної команди) по черзі підходять та вибирають по одному овочу чи фрукту. За тактильними відчуттями, формою, запахом, навіть смаком вони мають вгадати, що перед ними і покласти до окремої корзинки, призначеної для овочів чи фруктів. Виграє команда, яка вгадає найбільшу кількість овочів-фруктів.
МЕТА: Розвиток позитивного настрою та командного духу, набуття таких компетенцій, як самоконтроль, концентрація, адаптивність, кмітливість, розвиток тактильних відчуттів та сприйняття запахів. 

Підсумки кейс-уроку

Немає коментарів:

Дописати коментар