четвер, 23 січня 2020 р.

10 клас. Захист Вітчизни.Тема: Техніка накладання компресійної пов’язки.


             
Навчально – виховна мета: ознайомити учнів з основними методами зупинки кровотеч; виховати цілісне ставлення до власного життя та здоров’я; тренувати в умінні надати першу мед допомогу при кровотечах.
Форма проведення заняття: практично – теоретичне заняття.
Метод проведення заняття: розповідь, показ, практичне виконання.
Обладнання та матеріальне забезпечення: мультимедіа, відеоматеріали, підручник.
Хід уроку
                  I.     Організаційний етап.
               II.     Актуалізація та мотивація навчальної діяльності.
1. • З’ясуйте лексичне значення слів «компресія», «компресійний». Доберіть до них український аналог.
• Який фізичний процес є основою дії компресійної пов’язки під час зупинення кровотечі?
2. Запитання:
Які ви знаєте види кровотеч?
Ознаки внутрішньої кровотечі?
Яка втрата крові – є небезпечною для життя людини?
Ознаки критичної кровотечі?
3. Людина народжується із здатністю відзиватися на чужий біль. При нещасних випадках поруч з постраждалим, як правило, трапляються люди, які не мають медичної освіти, і від того, як вони поведуть себе, буде залежати здоров’я, а нерідко й життя людини. Допомогти постраждалому може тільки той, хто зуміє. Для того, щоб зуміти, треба тренуватися. Сьогодні у вас з’явився шанс застосувати ваші знання на практиці.
Чи доводилось вам бути свідком будь-якого травмування людини, яке супроводжувалося кровотечеюЯк ви себе поводили в тій ситуації? 
Кровотечі виникають при ушкодженні судин внаслідок травми, руйнування стінок судин при хворобах (наприклад, пухлинах, запальному процесі) тощо. Швидка значна втрата крові є дуже небезпечною, оскільки супроводжується зниженням кров’яного тиску, порушенням кровопостачання мозку, серця і всіх інших органів. Тому вона буває причиною загибелі людей, яких ще можна було б врятувати, надавши своєчасно першу допомогу. Як надати першу допомогу, повинен знати і вміти кожний.
ІІІ. Повідомлення теми уроку.
ІV. Вивчення нового матеріалу.
Компресійна пов’язка створює додатковий тиск на кровоносні судини в рані й у такий спосіб зупиняє венозну кровотечу. Великі венозні кровотечі небезпечні, тому правильно накладена компресійна пов’язка може врятувати життя людини. Для її накладання використовують бинт, бажано еластичний, а також такі спеціальні перев’язувальні засоби, як індивідуальний перев’язувальний пакет та ізраїльський бандаж.
Компресійну пов'язку як спосіб зупинки кровотечі застосовують:
• для зупинки венозної кровотечі;
• для зупинки масивної кровотечі:
- після прямого тиску на рану, якщо кровотеча зупинилась або незначна;
- після тампонування рани, якщо кровотеча зупинилась або незначна;
Послідовність накладання компресійної пов’язки: (робота з підручником: розглянути малюнки та скласти алгоритм накладання компресійної повязки.)
1. Накладіть на рану стерильну або чисту марлеву серветку.
2. Поверх серветки (над всією раною) накладіть валик з бинта чи вати або іншу річ, наприклад мобільний телефон, за допомогою якого зросте тиск
3. Валик притисніть до рани турами бинтової пов'язки, спостерігаючи зупинку кровотечі. Щоб створити потрібний для зупинки кровотечі тиск, використовуйте еластичний бинт.
4. До рани можна прикласти міхур з льодом
Особливості накладання і використання компресійної пов’язки
• Компресійна пов’язка не має перешкоджати кровообігу. Валик, підкладений під бинт, стискає поранені кровоносні судини і зупиняє кровотечу. Якщо шкіра нижче компресійної пов’язки стає холодною на дотик, синіє або німіє, а пульс не прощупується, то пов’язка затягнута занадто сильно. Виникає порушення циркуляції крові, тому послабте й перев’яжіть пов’язку. Періодично оглядайте кінцівку нижче рани (пальці рук або ніг), щоб переконатися в тому, що нормальна циркуляція крові збережена.
• Компресійна пов’язка має таку ж кровозупинну дію, як прямий тиск на рану. Але після її накладання руки рятівника звільняються і він може виконувати інші дії.
• Під час зупинки масивної кровотечі перевагу надають прямому тиску на рану, тампонуванню рани, компресійній пов’язці та їх поєднанню, а не накладанню турнікета (джгута). Сильне стискання м’яких тканин кінцівки, цілковите порушення кровообігу і виражений біль може сприяти розвитку шоку. Тому турнікет (джгут) накладають тільки тоді, коли зазначені вище заходи не зупинили кровотечу.
• У випадку, коли машина швидкої допомоги не зможе вчасно приїхати на місце події (наприклад, у лісі, у горах тощо), а також під час самостійного транспортування постраждалого з масивною кровотечею до лікувального закладу, заміна турнікета (джгута) на інші засоби, у тому числі тампонування рани, компресійну пов’язку, або їх поєднання, повинна проводитись медичними працівниками якомога швидше, якщо дозволяють умови, однак не пізніше двох годин після первинного накладання. Отже, тривалість доставки такого постраждалого до лікувального закладу не повинна перевищувати вказаний термін.
Зупинка масивної кровотечі повинна здійснюватися шляхом прямого тиску на рану, накладанням компресійної пов’язки, тампонуванням рани, у тому числі стерильними перев’язувальними та кровоспинними засобами. Нерідко доводиться використовувати комбінацію цих способів. Якщо ці методи не зупиняють кровотечу, накладають турнікет (джгут).
Використання індивідуального перев’язувального пакета (ІПП) як компресійної пов’язки.
Готуючись накладати компресійну пов’язку, кожну з двох ватно-марлевих подушечок згортають у валики  і накладають так, щоб вони лежали поздовж кінцівки, накриваючи рану. Валики притискають до рани турами бинтової пов’язки, спостерігаючи поступову зупинку кровотечі.
(Повідомлення учнів) «Ізраїльський бандаж» — це стерильна компресійна пов'язка, призначена для контролю кровотечі. Бандаж запакований двічі, що забезпечує його стерильність. (Зовнішнє пакування може також використовуватися як перев’язувальний матеріал у разі пневмотораксу).
Ця пов’язка для екстреної допомоги під час травми була винайдена Бернардом Бар-Натаном — ізраїльським військовослужбовцем, медиком і бізнесменом. Він сконструював бандаж на зміну імпровізованим пов'язкам, щоб зберегти час у критичних ситуаціях. Бар-Натан витратив чимало років на тестування різних тканин і тиску, і лише в 1995 р. зупинився на бандажі з оптимальним тиском на рану, яка не спричиняла ефекту джгута.
Ставши стандартом для елітних підрозділів армії США, цей бандаж замінив попередні бойові пов’язки. Бандаж був вперше використаний у великому масштабі під час Боснійської війни, де із ним пов’язують порятунок багатьох життів. Відтоді він став оптимальним інструментом для військових, державних і громадських організацій по всьому світу.
Нині ізраїльський бандаж (перев’язувальний пакет-бандаж) виробляють і використовують в Україні. Бандаж для першої допомоги з аплікатором для тиску на рану — The First Care Bandage — ізраїльський бандаж (ізраїльська компресійна пов’язка) накладають у разі поранень на будь-яку поверхню тіла людини. Його можна використовувати як асептичну, так і як компресійну пов’язку.
Послідовність накладання компресійної пов’язки за допомогою ізраїльського бандажу на рану кінцівки і шиї:
1. Дістати бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки. Підготувати подушечку до використання.
2. Витягніть бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки
3. Підготуйте подушечку до використання
4. Накрийте подушечкою всю поверхню рани кінцівки
5. Еластичним бандажем обгорніть кінцівку один раз.
6. Проведіть бандаж через отвір аплікатора для створення тиску на рану
7. Поверніть в протилежний бік, притискаючи аплікатор до подушечки
8. Повністю забинтуйте аплікатор і подушечку, створюючи необхідний тиск
9. Край еластичної стрічки закріпіть спеціальними фіксаторами.
V. Узагальнення знань.
1. Перегляд відео.
2. Виконання ситуаційних завдань. (в групах)
Ситуаційне завдання №1 «Ви — свідок ДТП»
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди, машина з’їхала в кювет, є запах бензину, який крапає з правого боку авто. Постраждалих двоє: водій і пасажирка. Водій непритомний, у нього деформація правої нижньої кінцівки. Неозброєним оком можна визначити відкритий перелом ноги в ділянці стегна, кров’ю просякнутий одяг, пляма швидко збільшується, видно уламок кістки.
Пасажирка притомна, адекватно реагує, у неї стан легкого шоку. Видимих поранень немає, кровотеча відсутня. Пасажирка була пристебнута паском безпеки. Під час огляду вона повідомляє, що водій є носієм вірусу імунодефіциту людини. Випадковий перехожий вийняв з повністю укомплектованої автомобільної аптечки гумові рукавиці і почав надавати допомогу. Після прямого тиску руками на рану, туди введено близько одного метра бинта. Кровотеча значно зменшилась. Він покликав на допомогу: один помічник наклав компресійну пов’язку за допомогою індивідуального перев’язувального пакета, інший зателефонував за номерами 103 і 102. Незважаючи на проведені заходи, пляма крові на пов’язці поступово збільшується. Диспетчер передав, що швидка потрапила в затор за 2 км від місця аварії.
1. Які ваші подальші дії?
2. Чи виконує свою функцію компресійна пов’язка?
3. Чи потрібно натискати коліном в правій пахвинній ділянці?
4. Чи є необхідність в накладанні турнікета або джгута?
5. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і як їх уникнути?
6. Якими заходами треба доповнити допомогу?
Ситуаційне завдання №2 «Ви — свідок бійки»
Повертаючись додому з курсів самодопомоги, ви придбали в аптеці три рулони стерильних бинтів, рукавички, вату та джгут-турнікет СПАС і випадково стали свідком вуличної бійки. Почувся крик, брязкіт скла... Компанія розбіглась, залишивши на дорозі пораненого хлопця, який притискає руками закривавлену шию. Говорити не може, кров яскраво-червона, пульсуючим струменем витікає з ділянки шиї. Одягнувши рукавички і покликавши на допомогу інших перехожих, ви лівою рукою притиснули до рани частково розгорнутий бинт, накладений гармошкою. Кровотеча трохи зменшилась. Ви бачите, що в глибині нижньої частини рани чітко видно місце кровотечі. Ви затампонували рану бинтом і продовжуєте тиск на рану. Помічаєте, що через три хвилини пляма крові на пов’язці не збільшилась.
1. Які ваші подальші дії?
2. Чи потрібна вам допомога оточуючих?
3. Чи є необхідність у використанні джгута?
4. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і хто допоможе вам з ними боротись?
3. Бесіда:
1. Для зупинки яких кровотеч накладається компресійна пов’язка?
2. Яка послідовність накладання компресійної пов’язки?
3. З чого формують шари компресійної пов’язки й у чому полягає її дія?
4. Які особливості накладання і використання компресійної пов’язки?
5. Яка послідовність накладання індивідуального перев’язувального пакета як компресійної пов’язки?
6. Яка послідовність накладання ізраїльського бандажу як компресійної пов’язки?
7. Як накладають ізраїльський бандажу разі поранення шиї?
VІ. Підсумки.
VІІ. Домашнє завдання.










Компресійна пов’язка створює додатковий тиск на кровоносні судини в рані й у такий спосіб зупиняє венозну кровотечу. Великі венозні кровотечі небезпечні, тому правильно накладена компресійна пов’язка може врятувати життя людини. Для її накладання використовують бинт, бажано еластичний, а також такі спеціальні перев’язувальні засоби, як індивідуальний перев’язувальний пакет та ізраїльський бандаж.
Компресійну пов'язку як спосіб зупинки кровотечі застосовують:
• для зупинки венозної кровотечі;
• для зупинки масивної кровотечі:
- після прямого тиску на рану, якщо кровотеча зупинилась або незначна;
- після тампонування рани, якщо кровотеча зупинилась або незначна;
Послідовність накладання компресійної пов’язки: (робота з підручником: розглянути малюнки та скласти алгоритм накладання компресійної повязки.)
1. Накладіть на рану стерильну або чисту марлеву серветку.
2. Поверх серветки (над всією раною) накладіть валик з бинта чи вати або іншу річ, наприклад мобільний телефон, за допомогою якого зросте тиск
3. Валик притисніть до рани турами бинтової пов'язки, спостерігаючи зупинку кровотечі. Щоб створити потрібний для зупинки кровотечі тиск, використовуйте еластичний бинт.
4. До рани можна прикласти міхур з льодом
Особливості накладання і використання компресійної пов’язки
• Компресійна пов’язка не має перешкоджати кровообігу. Валик, підкладений під бинт, стискає поранені кровоносні судини і зупиняє кровотечу. Якщо шкіра нижче компресійної пов’язки стає холодною на дотик, синіє або німіє, а пульс не прощупується, то пов’язка затягнута занадто сильно. Виникає порушення циркуляції крові, тому послабте й перев’яжіть пов’язку. Періодично оглядайте кінцівку нижче рани (пальці рук або ніг), щоб переконатися в тому, що нормальна циркуляція крові збережена.
• Компресійна пов’язка має таку ж кровозупинну дію, як прямий тиск на рану. Але після її накладання руки рятівника звільняються і він може виконувати інші дії.
• Під час зупинки масивної кровотечі перевагу надають прямому тиску на рану, тампонуванню рани, компресійній пов’язці та їх поєднанню, а не накладанню турнікета (джгута). Сильне стискання м’яких тканин кінцівки, цілковите порушення кровообігу і виражений біль може сприяти розвитку шоку. Тому турнікет (джгут) накладають тільки тоді, коли зазначені вище заходи не зупинили кровотечу.
• У випадку, коли машина швидкої допомоги не зможе вчасно приїхати на місце події (наприклад, у лісі, у горах тощо), а також під час самостійного транспортування постраждалого з масивною кровотечею до лікувального закладу, заміна турнікета (джгута) на інші засоби, у тому числі тампонування рани, компресійну пов’язку, або їх поєднання, повинна проводитись медичними працівниками якомога швидше, якщо дозволяють умови, однак не пізніше двох годин після первинного накладання. Отже, тривалість доставки такого постраждалого до лікувального закладу не повинна перевищувати вказаний термін.
Зупинка масивної кровотечі повинна здійснюватися шляхом прямого тиску на рану, накладанням компресійної пов’язки, тампонуванням рани, у тому числі стерильними перев’язувальними та кровоспинними засобами. Нерідко доводиться використовувати комбінацію цих способів. Якщо ці методи не зупиняють кровотечу, накладають турнікет (джгут).
Використання індивідуального перев’язувального пакета (ІПП) як компресійної пов’язки.
Готуючись накладати компресійну пов’язку, кожну з двох ватно-марлевих подушечок згортають у валики  і накладають так, щоб вони лежали поздовж кінцівки, накриваючи рану. Валики притискають до рани турами бинтової пов’язки, спостерігаючи поступову зупинку кровотечі.
Послідовність накладання компресійної пов’язки за допомогою ізраїльського бандажу на рану кінцівки і шиї:
1. Дістати бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки. Підготувати подушечку до використання.
2. Витягніть бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки
3. Підготуйте подушечку до використання
4. Накрийте подушечкою всю поверхню рани кінцівки
5. Еластичним бандажем обгорніть кінцівку один раз.
6. Проведіть бандаж через отвір аплікатора для створення тиску на рану
7. Поверніть в протилежний бік, притискаючи аплікатор до подушечки
8. Повністю забинтуйте аплікатор і подушечку, створюючи необхідний тиск
9. Край еластичної стрічки закріпіть спеціальними фіксаторами.



Немає коментарів:

Дописати коментар