понеділок, 27 січня 2020 р.

Конспект уроку з основ здоров'я.Тема: Вплив на здоров’я куріння, алкоголю і наркотиків.


 Цілі: з’ясувати вплив нікотину, алкоголю, наркотиків на організм людини; розвивати творчу активність, пізнавальні інтереси учнів; продовжити формування вмінь узагальнювати, робити висновки, працювати з додатковою літературою, мати власну думку на проблему і вміти її висловлювати; виховувати бережливе ставлення до свого організму та негативне до вживання токсичних речовин.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Форма уроку: захист проектів.
ХІД УРОКУ
I. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація та мотивація навчальної діяльності.
Гра «Незакінчені речення»
Використовуючи уявний мікрофон, учитель формулює незакінчене речення і пропонує учням висловлюючись, закінчувати його: Організм людини вважається єдиним цілим, тому що... Отруйні речовини — це... До токсичних речовин належать... Я думаю, що паління для людського організму... тому що... Моє ставлення до алкоголіків... тому що...Я вважаю, що вживання наркотиків — це...Вважаю, що вживання токсичних речовин мене...
IIІ. Оголошення теми й очікуваних результатів
На дошці написані вислови:
«Пияцтво є вправлення в безумстві» (Піфагор).
«Хочеш довше жити — кидай палити». «Бережи здоров’я змолоду». «Річка починається з джерела, а пияцтво з чарочки». «Наркоманія — загроза людству». «Здорова людина — здорове суспільство».
Учитель. Прочитайте написи на дошці. Як ви думаєте, про що йтиметься на нашому сьогоднішньому уроці?
IV. Інтерактивна вправа — центральна частина заняття
Вправа «Пошук інформації»
Для груп розробляються запитання, відповіді на які можна знайти в різних джерелах інформації. Учні об’єднуються в групи. Кожна група отримує запитання з теми уроку.
Перша група
• Чому люди стають паліями?
• Як паління відбивається на здоров’ї людини?
• Чому в палія настає кисневе голодування організму?
• Як нікотин діє на організм?
• Чи завдає палій шкоди здоров’ю оточуючих? Відповідь обґрунтуйте.
• Як розвивається звикання?
• Які ознаки тютюнового отруєння?
• Складіть алгоритм дій, спрямованих на відмову від паління.
Друга група
• Історія алкоголю.
• Як алкоголь впливає на організм людини?
• Як виникає звикання до алкоголю?
• Які є стадії алкоголізму?
• Ознаки алкоголізму.
• Як впливає алкоголь на поведінку людини?
• Чи залежить алкоголізм від кількості випитого спиртного?
• Який би ви запропонували плакат, направлений проти вживання алкоголю?
Третя група
• Які наркотики найчастіше вживають в Україні?
• Історія виникнення наркотиків.
• Наведіть ознаки наркотичної залежності.
• До яких наслідків може призвести вживання наркотиків та нарковмісних речовин?
• Як можна уникнути вживання наркотиків?
• Куди і до кого слід звертатися для подолання наркотичної залежності?
• Яких заходів, по-вашому, треба вжити, щоб припинити розповсюдження наркотиків серед молоді?
Захист проектів.
V. Підбиття підсумків, оцінювання результатів
Групи оголошують результати своєї роботи. Іде обговорення проблеми паління, вживання алкоголю та наркотиків серед молоді методом «Мікрофон». Кожен учень висловлює своє бачення проблеми і ставлення до неї. Разом пропонують шляхи утримання від шкідливих звичок (записуються на дошці). Учитель оцінює результати роботи. Ведеться опитування: «Чи задоволені ви уроком?», «Результатами своєї роботи в групах, у класі на уроці?», «Чи зробили ви якісь висновки для себе?»
VІ. Домашнє завдання.




Куріння – одна з найшкідливіших звичок небезпечних для здоров’я, не лише самого курця, але й для присутніх.  Тютюновий дим містить понад 1200 шкідливих речовин, найсильнішою з яких є нікотин.
У людини, яка закурила вперше, виникає гостре отруєння: слинотеча, нудота, збліднення, прискорення пульсу, шум у вухах, посилене потовиділення, задишка, тремтіння рук і ніг.
У результаті систематичного паління виникає подразнення слизової оболонки ротової порожнини, з'являється запалення дихальних шляхів, розлади пам'яті, погіршується зір.
 Курці частіше хворіють на рак легень.
Тютюн – убивця вітамінів організму.
Від диму сигарет жовтіють зуби й пальці.
З рота погано пахне. Знижується апетит.
Дим сигарет забруднює легені, спричиняє кашель.
Нікотин утруднює роботу серця, прискорює пульс.
Людина стає напруженою, дратливою.
У середньому курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6- 8 років.


Акоголь – це шкідлива звичка. Він всмоктується в кров. Алкоголем можна отруїтися і вмерти. Він згубно впливає на здоров'я людини. Серед причин смертності  алкоголізм на третьому місці.
 У людини, яка вживає спиртні напої, з дії постійно виходять мільйони: клітин і капілярів — цілі частини мозкової тканини перестають існувати. Спиртне дуже реагує на головний мозок, він пригнічує роботу нервової системи.
Алкоголь загальмовує людину. Він порушує здатність ясно мислити й приймати правильні рішення. Люди втрачають над собою контроль. Не дивно, що більшість правопорушень, злочинів, трамв, аварій, катастроф відбуваються у стані сп’яніння.
    Люди що вживають алкоголь, хворіють на 20-30 відсотків частіше ніж звичайно, а саме: на ішемічну хворобу серця, цироз печінки, гіпертонію, захворювання легень, туберкульоз, хвороби травлення.
  

 Наркоманія — хворобливий потяг до вживання наркотиків. Інколи    підліткам    хочеться    відчути    себе    дорослими.    Цікавість, недостатність знань про шкідливість наркотиків, пустощі приводять до рабської залежності від наркотиків.
При цьому з'являється занепад сил, безсоння, втрата апетиту, схуднення. Шкіра стає жовтувато-сірою. Обличчя вкривається зморшками. Слабшають розумові здібності. Звужується коло інтересів, знижується працездатність, погіршується пам'ять, зникає почуття відповідальності. Наркоман починає обманювати, красти.
Наркоманія — важка хвороба, яка викликає серйозні зміни у здоров'ї,
стає причиною інвалідності або смерті у молодому віці. Вік життя наркоманів в середньому на 20-25 років менший, ніж у нормальних людей.



Історія алкоголю
Тисячі років тому люди почали виготовляти алкогольні напої із практичних міркувань. Виготовлення вина почалося ще у давньому Єгипті, коли виявилось, що виноградний сік швидко псується, а зброджений сік, або вино, - зберігається тривалий час. Крім того, існувала ще одна проблема - стосовно забрудненої води, і єгиптяни помітили, що вино є чудовим напоєм, який не призводить до негативних наслідків, в той час як пиття забрудненої води спричиняло різні захворювання. Пізніше вино стали використовувати в Європі для відправлення святої меси і його виготовлення набуло важливого значення для римо-католицької церкви. У період Відродження використання алкогольних напоїв набуло характеру культурної традиції у країнах Європи. Розпочалося їх масове виготовлення, що поширювалося та контролювалося торговельними гільдіями. Близько 1300-го року у Центральній Європі почала розвиватися пивоварне промисловість. У цей час популярність вина теж швидко зростала. Багато марок вина отримали свою назву згідно з місцевістю, в якій вони почали вироблятися. Спочатку алкоголь виготовлявся із практичних міркувань, але згодом характер його використан­ня змінився, Люди почали експериментувати з різними видами алкоголю, а його ужи­вання стало невід'ємною частиною культури Європи. Уживання алкоголю перетвори­лось на зловживання. Для того, щоб кожен з нас міг прийняти грамотне, обґрунтоване рішення стосовно доцільності уживання цього наркотику, необхідно розглянути історію випадків зловживання алкоголем та усвідомити шкідливість наслідків його впливу на людину.
Алкоголь - наркотична хімічна речовина, що змінює характер функцій організму. Той факт, що уживання алкоголю є широко розповсюдженим, не означає, що це ко­рисно. Алкоголь - психотропний наркотик, який призводить до зміни хімічних про­цесів, що відбуваються у мозку людини. Алкоголь впливає на характер мислення лю­дини, відчуття, її здатність спілкуватися та рухатись. Уживання алкоголю може при­звести до виникнення швидких або відстрочених наслідків його впливу на організм. Багато з цих наслідків є небезпечними і можуть бути фатальними.









Які наркотики найчастіше вживають в Україні?
В Україні зростає споживання наркотиків-стимуляторів, зокрема кокаїну, які заміщають споживання опіатів. Окрім того, зростає споживання канабісу, особливо серед молоді. Про це свідчать дані звіту щодо наркотичної ситуації у країні за 2012 рік, підготовлені Міністерством охорони здоров'я.
Фахівці МОЗ опитали понад 7,5 тис. школярів старше 15 років та студентів. Як з'ясувалося, 25,4% з них мають досвід вживання наркотичних речовин. Найбільш поширеними є марихуана і гашиш (16%). Діти вперше пробують їх у 13-16 років з цікавості, причому більше 12% школярів хоча б раз вживали марихуану. Ці дані містяться у щорічному звіті Міністерства охорони здоров'я, який ілюструє ситуацію з обігом наркотиків в Україні у 2012 році.
У звіті йдеться, що рівень вживання марихуани і гашишу у нашій країні є середнім в Європі. Найбільш високі ці показники в Чехії (42%), Франції і Монако (35-39%). Низькі рівні вживання марихуани у Молдові, Чорногорії та Норвегії (5%), а також в Албанії та Боснії (по 4%).
У звіті також йдеться, що в Україні налічується 387 тис. споживачів ін'єкційних наркотиків. Найчастіше в Україні використовуються саморобні наркотики з розчину екстракту опію ("ширка") і стимулятори: амфетамін та метамфетамін. Автори стверджують, що у країні немає точних даних про кількість ВІЛ-інфікованих серед споживачів ін'єкційних наркотиків, але при цьому вказують, що 43,8% пацієнтів, які лікувалися за програмами замісної терапії, були хворі на ВІЛ, 66% - на вірусні гепатити В або С, 18% - на туберкульоз.
У звіті також наводяться дані МВС, згідно з якими у 2012 році кількість злочинів, пов'язаних із наркотиками, у порівнянні з 2011 роком знизилася на 14% і склала 45,3 тис. (у 2011 році - 53,2 тис.). Найбільше у минулому році міліція вилучила марихуани (5495 кг) та макової соломки (2141 кг). "Зареєстровано зростання контрабанди наркотичних речовин. Більш ніж у 14 разів зросли обсяги вилученого кокаїну: з 3,1 кг у 2011 році до 43,6 кг у 2012 році",- йдеться у звіті. Автори підрахували, що вартість 1 грама героїну у 2012 році склала 900 грн, кокаїну - 1450 грн, амфетаміну - 280 грн, метамфетаміну - 300 грн, макової соломки - 7 грн, опію ацетильованого - 120 грн за 1 мл. Марихуана та її похідні ввозилися в Україну переважно з Ізраїлю, Білорусі та Італії; героїн - із Таджикистану, Польщі, Італії та Пакистану. Кокаїн завозився з Росії, Польщі, Еквадору, Перу, Коста-Ріки, Італії та Бельгії. Амфетаміни і метамфетаміни завозилися із Росії, Білорусії, Польщі та Чехії.
"В Україні зростає споживання стимуляторів, вони заміщають споживання опіатів. Окрім того, повільно збільшується споживання канабісу", - прокоментував дані звіту головний нарколог МОЗ україни Анатолій Вієвський. З ним згодні і в громадській раді Державної служби з контролю за наркотиками. Зростання контрабанди кокаїну в Україну там пояснили збільшенням світового попиту на стимулятори. 


Чому люди стають паліями?
Разом з відкриттям Америки, по Європі починає поширюватись тютюн. Цікаво, що одного з членів експедиції Колумба було засуджено інквізицією. Дим, який ішов у чоловіка з роту так налякав іспанців, що вони вирішили, нібито членом екіпажу заволодів сам диявол.
Що ж, як бачимо, іспанці в чомусь передбачили майбутнє, адже згодом тютюн стає справжньою пошестю в старій Європі. Періодичні антитютюнові  кампанії, впроваджені різними урядами не дають очікуваного ефекту. Навіть найвища міра покарання – страта курців, запроваджена в Німеччині у 1691 році не зупиняє поширення тютюнопаління. Продаж сигарет набирає обертів, а тютюнові компанії наживаються на курцях. Економічна вигода від продажу цигарок очевидна – дешевизна сировини та простота виготовлення приносять тютюновим компаніям максимальні прибутки. До прикладу, у США виготовлення 1000 сигарет коштує усього $1 (ще донедавна 1000 сигарет вартувало $10). А це приносить тютюновому бізнесу 4000% прибутку! За рахунок чого відбувається здешевіння? Насамперед, завдяки використанню неякісної сировини – наразі кількість отруйних смол в одній сигареті становить 14.1 мг
Саме смоли, що осідають в легенях курця провокують ракові хвороби. Але це вже давно не новина. Всі знають про шкоду паління, але потяг до сигарет неможливо зупинити ніякими застереженнями лікарів. Можливо, причина дещо глибша і криється не тільки в фізіології, а й у психології людини?
·         Цікава сучасна тенденція серед курців – чим ви багатші та соціально успішніші, тим менша ймовірність вашої залежності від цигарок. Під найбільший ризик потрапляють жителі бідних країн, де відсоток курців становить аж 80%
·         Наразі Україна займає третє (!) місце серед країн по кількості тютюнозалежних
·         Торгівля цигарками приносить прибуток більш $8,08 млрд на рік!















5 причин кинути курити.
Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Ми зібрали 5 причин, чому варто кинути курити.
1. ЖИТИ ДОВШЕ
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Щороку внаслідок куріння помирає майже 7 мільйонів людей у всьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч – люди, які є пасивними курцями.  
2. УНИКНУТИ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ
Курніння може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти.
Куріння також може стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.
Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози.
Куріння також може стати причиною безпліддя та імпотенції.
Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Протягом 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Тому що раніше ви відмовитесь від куріння, то краще.
3. ЗБЕРЕГТИ КОШТИ
Людина, яка викурює пачку сигарет щодня, щороку витрачає понад 8 тис грн. Тож відмова від куріння – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі.
4. ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я РІДНИХ
Пасивне куріння є також небезпечним. У дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічна хворобу серця та рак легенів. У немовлят він може викликати раптову смерть.
5. ПОКРАЩИТИ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ТА ПОКРАЩИТИ ЯКІСТЬ ЖИТТЯ
Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.
***
За останні сім років поширеність куріння серед українців зменшилась на 20%. Однак ще досі більше 7 мільйонів із нас курять щоденно.


Немає коментарів:

Дописати коментар