понеділок, 20 січня 2020 р.

Захист Вітчизни, 11 клас, дівчата.


11 клас                                   
Тема. Медичний захист від радіаційного ураження. Надівання шолом-маски протигазу на пораненого та введення знеболювального засобу.
Мета: - розглянути вплив на організм радіації; засоби та заходи першої медичної допомоги для профілактики первинної реакції та в разі небезпеки опромінювання; розвивати уміння моделювати першу допомогу при радіоактивному ураженні;
- розвивати уміння узагальнювати,  систематизувати вивчений матеріал та застосовувати його у життєвих ситуаціях;
- виховувати спостережливість, пізнавальну мотивацію, активну життєву позицію, відповідальне ставлення до власного здоров’я
Тип уроку:  урок вивчення нового матеріалу.
Обладнання: підручник , мультимедія.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. 
Запитання:
Що таке хімічна зброя?
Які види хімічної зброї ви знаєте?
Який вплив на організм людини має хімічна зброя?
Як доставляється хімічна зброя в місце ураження?
Якою повинна бути перша допомога при отруєнні хімічною зброєю?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.  Перегляд відео. Обговорення.
Оголошення
теми та мети уроку.
ІV. Вивчення нового матеріалу.. Лекція з елементами бесіди 
 Радіація була присутня на Землі і в космосі завжди. Знання пересічного жителя планети про вплив радіації на живі організми і на людину мізерні і викривлені міфами.
Наочним прикладом необхідності знань про вплив радіації на організм людини показала аварія на Чорнобильській АЕС. На той момент необхідні знання мали тільки вузький ряд фахівців. Людей з Прип'яті почали евакуювати через кілька діб, у Києві не скасували парад. Весь цей час люди нічого не знали про те, що вже піддаються невидимій небезпеці, особливо в Прип'яті. У суспільстві природно стали ходити різні чутки про неіснуючу радіацію. А необхідних знань катастрофічно не вистачало. Не враховувався вплив вторинної радіації на організм людини. Ліквідатори ЧАЕС при усуненні наслідків вибуху четвертого енергоблоку, розкидані навколо уламки хапали голими руками, не знаючи що у них в руках смертельна небезпека. Все вищевказане лише невелика частина того, що тоді відбувалося.
Існує кілька видів випромінювання.
Альфа-випромінювання – це потік важких часток, що складаються з нейтронів і протонів, не здатне проникнути навіть крізь аркуш паперу і людську шкіру. Стає небезпечним, тільки при попаданні всередину організму з повітрям, їжею, через рану. Бета-випромінювання являє собою потік негативно заряджених часток, здатних проникати крізь шкіру на глибину 1-2 см.
Гамма-випромінювання – має найвищу проникну здатність. Такий вид випромінювання може затримати товста свинцева або бетонна плита.
 Небезпека радіації полягає в її іонізуючому випромінюванні, що взаємодіє з атомами і молекулами, які ця взаємодія перетворює в позитивно заряджені іони, тим самим розриваючи хімічні зв'язки молекул, що складають живі організми, і викликаючи біологічно важливі зміни.
І ці зміни діляться на дві категорії – соматичні, виникаючі безпосередньо у людини, і генетичні, що виникають у нащадків.
Важкість впливу радіації на організм людини залежить від того, як відбувається цей вплив – відразу чи порціями.
Більшість органів встигає відновитися, тому вони краще переносять серію короткочасних доз. Реакція різних органів на радіацію не однакова – червоний кістковий мозок та органи кровотворної системи, репродуктивні органи та органи зору найбільш вразливі. Також, варто зауважити, що діти сильніше схильні до дії радіації, ніж доросла людина. Більшість органів дорослої людини не такі схильні до впливу радіації – це нирки, печінка, сечовий міхур, хрящові тканини. Далі для прикладу показана шкода організму від одноразової дії гамма-випромінювання.

Одноразовий вплив гамма-випромінювання
100 зВ
смерть настає через декілька годин або днів внаслідок ушкодження центральної нервової системи
10-50 зВ
смерть настає через один—два тижні внаслідок внутрішніх крововиливів
4-5 зВ
50% опромінених гине протягом одного—двох місяців внаслідок ураження клітин кісткового мозку
1 зВ
нижній рівень розвитку променевої хвороби
0,75
короткочасні незначні зміни складу крові
0,30
опромінення при рентгеноскопії шлунка (разове),
0,25
допустиме аварійне опромінення персоналу (разове),
0,1
допустиме аварійне опромінення населення (разове),
0,05
допустиме опромінення персоналу в нормальних умовах за год
0,005
допустиме опромінення населення в нормальних умовах за рік

Перелік наслідків дії іонізуючого випромінювання на людину постійно зростає. Сьогодні до нього входять такі захворювання:
1.ураження гострою променевою хворобою;
2.розвиток лейкозу, лейкемії та ін. пухлинних хвороб крові;
3.виникнення злоякісних новоутворень (раків) будь-яких органів;
4.порушення генетичного коду (мутаційні зміни);
5.ураження нервової системи, кровоносних та лімфатичних судин;
6.пошкодження органів зору, помутніння кришталика ока, розвиток катаракти;
7.порушення обміну речовин та ендокринної рівноваги;
8.виникнення тимчасової або постійної стерильності та імпотенції;
9.розвиток імунодефіциту, підвищення чутливості організму до звичайних захворювань;
10.порушення психічного та розумового розвитку;
11.прискорення старіння організму.
Джерела радіації
Всю радіоактивність на Землі можна поділити на два основних види: природну і штучну. До першої відносяться випромінювання з космосу, грунту, газів. Штучна ж з’явилася завдяки людині при використанні атомних електростанцій, різного обладнання у медицині, ядерних підприємств.
В умовах масового ураження населення найбільше практичне значення має гостра променева хвороба. Вона виникає при одноразовому опроміненні, починаючи з дози в 100 рад.
У перебігу гострої променевої хвороби розрізняють 4 періоди:
- Первинної променевої реакції;
- Прихований;
- Виражених клінічних проявів (розпалу хвороби);
- Відновлення (фіналів хвороби).
У момент опромінення людина ніяких відчуттів не відчуває.
Період первинної променевої реакції залежно від величини отриманої дози опромінення починається або безпосередньо після опромінення, або через 1 - 10 годин і триває від декількох годин до 2 - 3 діб. У цьому періоді виникає: дратівливість, загальна слабкість, нудота, блювота, головний біль, підвищення температури тіла.
Прихований період настає з моменту зникнення ознак первинної променевої реакції. Самопочуття ураженого покращується, можуть бути скарги на загальну слабкість і зниження апетиту. Буває порушений сон. Період прихованої дії триває від кількох днів до 2 - 54 тижнів. Чим він коротший, тим більше важка розвивається гостра променева хвороба. У найбільш важких випадках прихований період відсутній зовсім, відразу ж настає розпал гострої променевої хвороби.
Цей період характеризується проявом всіх її ознак. У потерпілого знову з'являються головний біль, безсоння, нудота, наростає загальна слабкість, нерідко виникають шлунково-кишкові розлади з сильними болями в животі. Температура тіла підвищується до 38,0 – 40,0 і тримається тривалий час. Розвивається виснаження організму, на шкірі і слизових оболонках з'являються множинні точкові крововиливи, можуть бути кровотечі із внутрішніх органів: легеневі, шлунково-кишкові, ниркові. На другий-третій тиждень починає випадати волосся. Часто виникають інфекційні ускладнення: ангіна, пневмонія, абсцес легенів і загальне зараження крові - сепсис.
При легкій і вкрай важкій ступені гострої променевої хвороби період розпалу не тривалий. У першому випадку він швидко закінчується одужанням, у другому - настанням смерті.
Період відновлення починається зменшенням кровоточивості, поліпшенням рухової активності і апетиту хворого, нормалізації температури. Поліпшується загальний стан, збільшується маса тіла хворого.
У залежності від величини дози однократного рівномірного зовнішнього опромінення всього тіла людини прийнято розрізняти чотири ступеня важкої гострої променевої хвороби:
- Легка - виникає при дозах опромінення 100 - 200 рад;
- Середньої тяжкості - коли дози опромінення рівні 200 - 400 рад;
- Важка - виникає при дозах опромінення 400 - 600 рад;
- Вкрай важка - при якій отримана доза становить понад 600 рад.
Протирадіаційний захист населення.
Протирадіаційний захист населення включає:
- Оповіщення про радіаційну небезпеку;
- Використання колективних та індивідуальних засобів захисту;
- Дотримання режиму поведінки населення на зараженій території;
- Захист продуктів харчування і води від радіоактивного зараження;
- Використання медичних засобів індивідуального захисту;
- Визначення рівнів зараження території;
- Дозиметричний контроль за опроміненням населення та експертизу зараження радіоактивними речовинами продуктів харчування і води;
Будівлі та споруди в різного ступеня (у кілька разів) послаблюють дії проникаючої радіації на людей, схованих у них.
Дози опромінення визначаються залежно від конкретних умов діяльності населення або розрахунковим шляхом, або з допомогою спеціальних дозиметричних приладів. Профілактичними засобами медичного захисту є протирадіаційні препарати, наявні в індивідуальній аптечці.
Перша допомога при радіаційних ураженнях
При наданні першої медичної допомоги жертвам радіаційних заражень необхідно враховувати, що на зараженій території не можна вживати їжу, воду із заражених джерел, торкатися до зараженим радіаційними речовинами предметів. Тому перш за все слід визначити порядок приготування їжі та очищення води на заражених територіях (або організувати доставку з незаражених джерел) з урахуванням рівня зараження місцевості і ситуації, що склалася.
Перша медична допомога жертвам радіаційного зараження повинна надаватися в умовах максимального зменшення шкідливих впливів. Для цього постраждалих транспортують в незаражену місцевість або в спеціальні притулки.
Спочатку необхідно провести певні дії, що дозволяють зберегти життя потерпілому. Насамперед, потрібно організувати санітарну обробку і часткову дезактивацію його одягу та взуття для запобігання шкідливого впливу на шкірний покрив і слизові оболонки. Для цього обмивають водою і обтирають вологими тампонами відкриті ділянки шкіри постраждалого, промивають очі та рот. При дезактивації одягу і взуття необхідно використовувати засоби індивідуального захисту для запобігання шкідливих впливів радіоактивних речовин на потерпілого. Також необхідно запобігти попаданню зараженого пилу на інших людей.
При необхідності проводять промивання шлунка постраждалого, застосовують абсорбуючі засоби (активоване вугілля та ін.)
Медична профілактика радіаційних уражень проводиться радіозахисними засобами, наявними в індивідуальній аптечці.
Шприц-тюбик.
При його застосуванні додержуються наступних правил:
1.правою рукою візьміться за корпус шприца-тюбика, а лівою - за ребристий обідок корпусу; 
2.обертальним рухом правої руки поверніть корпус проти годинникової стрілки;
лівою рукою зніміть з голки ковпачок; 
3.тримаючи шприц-тюбик голкою догори, видушіть з неї повітря до появи першої краплі на кінчику голки; 
4.не торкаючись голки руками, введіть її у м'які тканини стегна або руки, у верхню частину сідниці і видушіть вміст шприца-тюбика; 
5.не розтискаючи пальців, витягніть голку; 
6.пришпиліть шприц-тюбик до одягу на грудях. 

Шолом маска.
Маска (протигаз) ШМП призначена для підведення очищеного повітря до органів дихання, а також для захисту очей і шкіри обличчя людини від шкідливих речовин. Використовується у складі промислових фільтруючих протигазів.
При використанні протигаза необхідно:
— надіти сумку з протигазом через праве плече так, щоб вона була на лівому боці (клапан від себе);
— відрегулювати за допомогою пряжки довжину плечового ременя так, аби його край опинився на рівні талії;
— затримати дихання, заплющити очі, вийняти шолом-маску, взяти ТІ обома руками так, щоб великі пальці були ззовні, а решта — всередині;
— прикласти нижню частину шолом-маски під підборіддя, різким рухом рук догори і назад натягнути шолом-маску на голову так, щоб не було складок, а окуляри розмістилися на рівні очей;
— видихнути повітря, відкрити очі, продовжувати дихати.
IV. Закріплення вивченого. 
1.Тестова робота , перевірка
1. Як впливають на організм α – промені?
2. Що таке променева хвороба?
3. Яку допомогу надають населенню  в осередках ядерного ураження?
4. Як впливають на організм γ– промені?
5. Як впливають на організм β – промені?
6. Ознаки гострої променевої хвороби та перша допомога?
7. Які зміни проходять в організмі під дією радіації?
V. Підсумки уроку. Рефлексія: - сьогодні на уроці я дізналася…, - поглибила свої знання про…, - хочу дізнатися про…
VІ. Домашнє завдання: вивчити &, конспект, творча робота «Захист мого організму від наслідків радіоактивного опромінення на кожний день»



Немає коментарів:

Дописати коментар