пʼятницю, 31 січня 2020 р.

10 клас Тема: Техніка накладання турнікета на верхні та нижні кінцівки.




Навчально – виховна мета: ознайомити учнів з основними методами зупинки кровотеч; виховати цілісне ставлення до власного життя та здоров’я; тренувати в умінні надати першу мед допомогу при кровотечах.
Навчальні питання :
1.      Техніка застосування прямого тиску на рану.
2.      Техніка накладання турнікету на верхні та нижні кінцівки.
Форма проведення заняття: практично – теоретичне заняття.
Метод проведення заняття: розповідь, показ, практичне виконання.
Обладнання та матеріальне забезпечення: мультимедіа, відеоматеріали, підручник.

Хід уроку

                  I.     Організаційний етап
              II.     Актуалізація та мотивація навчальної діяльності.
1. Виконання самостійної роботи.
2. Запитання:
Які ви знаєте види кровотеч?
Ознаки внутрішньої кровотечі?
Яка втрата крові – є небезпечною для життя людини?
Ознаки критичної кровотечі?
3. Людина народжується із здатністю відзиватися на чужий біль. При нещасних випадках поруч з постраждалим, як правило, трапляються люди, які не мають медичної освіти, і від того, як вони поведуть себе, буде залежати здоров’я, а нерідко й життя людини. Допомогти постраждалому може тільки той, хто зуміє. Для того, щоб зуміти, треба тренуватися. Сьогодні у вас з’явився шанс застосувати ваші знання на практиці.
Чи доводилось вам бути свідком будь-якого травмування людини, яке супроводжувалося кровотечеюЯк ви себе поводили в тій ситуації? 
Кровотечі виникають при ушкодженні судин внаслідок травми, руйнування стінок судин при хворобах (наприклад, пухлинах, запальному процесі) тощо. Швидка значна втрата крові є дуже небезпечною, оскільки супроводжується зниженням кров’яного тиску, порушенням кровопостачання мозку, серця і всіх інших органів. Тому вона буває причиною загибелі людей, яких ще можна було б врятувати, надавши своєчасно першу допомогу. Як надати першу допомогу, повинен знати і вміти кожний.
ІІІ. Повідомлення теми й визначення мети уроку з допомогою учнів.
ІV. Вивчення нового матеріалу.
1.      Техніка застосування прямого тиску на рану.
Пальцеве натискання є мабуть, найбільш швидким способом запобігання крововтрати. Суть його полягає в притисненні магістральних артерій, що постачає травмовану ділянку.
Шляхи натиснення: пальцями рук, кулаком або коліном в певних точках.
Затискання проводиться не в ранні, а вище – ближче до серця в тій точці, де артерія лежить не глибоко і може бути знайдена за пульсом. Поєднання пальцевого натискання з наступним накладанням турнікету – є запорукою збереження життя потерпілому. Всі місця пальцевого натискання симетричні.
Сонні артерії проходять вздовж шийного відділу хребта, легко прощупуються.
Актуалізація мислення учня.
Спробуйте – нижче місця поранення(ближче до серця) чотирма пальцями шляхом притискання до хребта здавити артерію.
Плечова артерія проходить по внутрішній стороні плеча.
Найдіть її та чотирма пальцями притисніть її до внутрішньої сторони плечової кістки.
Найбільші артерії нижньої кінцівки проходять в паховій ділянці з внутрішньої сторони стегна. Притиснення відбувається пальцями, кулаком, коліном.
Інший спосіб притиснення артерій– є максимальне стиснення зігнутих кінцівок в суглобі. Методика: зробити валик з підручних засобів та вставити його в зігнутий суглоб.
2.      Техніка накладання турнікету на верхні та нижні кінцівки
Найшвидшим способом зупинки критичної кровотечи є зупинка руху крові в ушкодженій судині шляхом її притискання. Цю функцію виконує кровоспинний турнікет або джгут.
Будова турнікету C.A.T.: поліамідна стрічка з липучкою і пластиковими петлями. Має білу смужку для зазначення часу. Найголовніший елемент турнікету– пластикова паличка (вороток) використовується для затягування накладеного на кінцівку турнікету. По обидві сторони від воротка пластикові фіксатори, що запобігають розкручуванню або ослабленню турнікету.
Місця накладання турнікету:
-        Плече (якомога вище до кінцівки);
-        Стегно (проксимально).
Накладання турнікету:
1.      Картинки по запросу накладання турнікетуПротягнути маркований кінчик в пластикову пряжку, утворену таким чином петлю одягаємо на поранену кінцівку.
2.      Затягуємо стропу з липучкою різким рухом чим сильніше тим краще, тим менше обертів воротка ви будите робити до повної зупинки кровотечі.
3.      Фіксуємо липучкою по всій довжині.
4.      Починаємо закручувати вороток в будь - якому напрямку до тих пір поки кровотеча не зупиниться. Якщо кровотеча не припиняється, накладіть ще один турнікет вище першого.
5.      Закрутивши вороток фіксуйте його в пластикових фіксаторах.
6.      Намотати стропи з липучкою поверх затягнутого воротка – це необхідно для запобігання зачеплень вільного краю, що може призвести до послаблення турнікету.
7.      На білій наклейці маркером вказуйте час накладання турнікету.
Актуалізація мислення учнів.
Які ви знаєте підручні засоби зупинки кровотечі?
Яка небезпечна втрата крові у людини?
Накладання турнікету на нижні кінцівки має туж послідовність дій, що і на верхні кінцівки. Важливо знати, що стороні тіла (ручки, ніж, патрони в карманах) під турнікетом погіршує ефект, що може вартувати життя. Тому при накладанні турнікету необхідно звернути увагу на наявність сторонніх предметів: бокові кишені, тактичні кобури та розгрузки.
Турнікети крім користі можуть  спричинити і травматичну дію, так через 2 – 3 години після накладання турнікету і припинення кровопостачання, починаються невідворотні процеси у кінцівках, що може призвести до ампутації кінцівки.
Актуалізація мислення учня.
Які виникають невідворотні процеси у клітині, після затягнення турнікету більше ніж на 2 години?
На скільки накладається турнікет взимку та влітку?
V. Узагальнення знань.
1. Перегляд відео.
2. Виконання ситуаційних завдань.


Ситуаційне завдання №1 «Ви — свідок ДТП»
Під час дорожньо-транспортної пригоди машина з’їхала в кювет, є запах бензину, який крапає з правого боку авто. Постраждалих двоє: водій і пасажирка. Водій втратив притомність, у нього помітна деформація правої нижньої кінцівки. Неозброєним оком можна визначити відкритий перелом у ділянці нижньої третини стегна, кров’ю просякнутий одяг, пляма швидко збільшується, видно уламок кістки.
Пасажирка при свідомості, адекватно реагує, у неї стан легкого шоку. Видимих поранень немає, кровотеча відсутня. Пасажирка була пристебнута паском безпеки. Під час огляду вона повідомляє що водій є носієм вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).
Випадковий перехожий вийняв з повністю укомплектованої автомобільної аптечки гумові рукавиці і почав надавати допомогу. Після натисканням коліном у правій пахвинній ділянці, прямого тиску руками на рану, туди введено близько 50 см бинта. Кровотеча незначно зменшилась, точного місця кровотечі не визначено.
1. Чи потрібно продовжувати натискання коліном у правій пахвинній ділянці?
2. Які ваші подальші дії?
3. У якому випадку є необхідність в накладанні турнікета або джгута і на який термін?
4. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і як їх запобігти?
Ситуаційне завдання № 2 «Ви — свідок бійки»
Повертаючись додому з курсів самодопомоги, ви придбали в аптеці три рулони стерильних бинтів, рукавички, вату, джгут Есмарха та джгут-турнікет СПАС і випадково стали свідком вуличної бійки.
Почувся крик, брязкіт скла... Компанія розбіглась, залишивши на дорозі пораненого хлопця, який притискає руками закривавлену шию.
Говорити не може, кров яскраво-червона, пульсуючим струменем витікає з ділянки шиї. Одягнувши рукавички і покликавши на допомогу інших перехожих, ви лівою рукою притиснули до рани частково розгорнутий бинт, накладений гармошкою. Кровотеча майже зупинилась.
1. Які ваші подальші дії?
2. Чи є необхідність у використанні турнікета або джгута?
3. Які небезпеки можуть виникнути в цій ситуації і як їм запобігти?
3. Бесіда:
 Алгоритм техніки накладання турнікету?
Алгоритм застосування прямого тиску на рану?
Де необхідно натискати коліном та кулаком, щоб зупинити кровотечу?
Як зупинити кровотечу підручними засобами та джгутом?
VІ. Підсумки. VІІ. Домашнє завдання.

Немає коментарів:

Дописати коментар