четвер, 30 січня 2020 р.

Конспект уроку з біології 7 клас. Тема: Загальна характеристика класу Ссавці.


Мета уроку: Освітня: дати загальну характеристику класу Ссавці; розглянути особливості зовнішньої будови ссавців у зв’язку з різними середовищами існування; Розвиваюча: розвивати вміння аналізувати, узагальнювати та робити висновки, удосконалювати вміння спостерігати, аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; Виховна: формувати розуміння того, що людина — частина природи.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Обладнання:  схеми, малюнки, таблиці, мультимедія.
Хід уроку:
І. Організаційний етап
Привітання з учнями, перевірка їх готовності до уроку.
ІІАктуалізація опорних знань учнів
 Самостійна робота: «Різноманітність птахів»
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
 Поміркуйте! Ст. 138, підручник.
Предками ссавців вважають примітивних звірозубих рептилій — теріодонтів. Дослідження показують, що ці рептилії та їх найближчі родичі мали дуже незвичний зовнішній вигляд — це були проміжні форми між плазунами і ссавцями. Вони нагадували вкритих частково шерстю, а частково лускою ящерів з іклами та багатьма ознаками ссавців. Які ж ознаки ссавців у них з’явилися?
Повідомлення теми уроку.
IV. Вивчення нового матеріалу
1. Загальна характеристика класу Ссавці.
(Розповідь про ссавців, поширення, шкірні залози)
Прогресивні риси ссавців:
·       розподіл зубів на групи за функціями,
·       наявність волосяного покриву й різноманітних залоз у шкірі,
·       розташування кінцівок під тулубом,
·       сім шийних хребців,
·       розвиток зародка в організмі матері,
·       вигодовування малят молоком
- таблиця ст. 139, розгляд мал. 132.
2. Екологічні групи ссавців.
(таблиця, робота з підручником ст. 139.)
3. Особливості способу життя ссавців.
Складання опорного конспекту.
·       Теплокровність (інтенсивний обмін речовин та теплорегуляція)
·       Удосконалення дихальної, травної та нервової системи
·       Діафрагма (пришвидшення дихальних рухів)
·       Диференціація зубів на різці, ікла та кутні
·       Травні залози
·       Головний мозок збільшився в розмірах (звивини та борозни, ускладнена поведінка)
·       Розмноження: роздільностатеві, внутр. заплідн., зародок розв. в матці (плацента-взаємодія плоду та матері), живородіння, вигодовування малят молоком (продукується молочними залозами)
·       Турбота про потомство
Ссавці - клас теплокровних хребетних тварин, які характеризуються високим розвитком кори великих півкуль головного мозку, наявністю молочних залоз та волосяного покриву. Ссавці опанували усі середовища життя включаючи водне і повітряне.
Це цікаво
Незвичайні «рекорди» України
• Найбільшим звіром є зубр, маса якого може перевищувати 1 т. Висота самця в холці досягає 2–3 м, а тривалість життя, як достовірно встановлено,— 27 років. На території України зубри жили до кінця XVII ст., але їх беззастережно знищували під час облавних полювань. Нині вони знову завезені на територію України, найбільше стадо утворилося на Волині — 130 голів, у Карпатах — близько 100.
• Найбільшою морською твариною, яка мешкає біля берегів України, є дельфін чорноморська афаліна. Довжина його може бути більше 3 м. Середня маса — 119 кг, інколи до 150 кг. Живуть дельфіни невеликими групами і ведуть нічний спосіб життя, а живляться переважно рибою.
• Найменшим звіром є бурозубка мала — представник комахоїдних, найменша серед землерийок. Завдовжки вона не більше 6 см, маса — до 5 г. Отже, завбільшки вона з мишу, і тому їх часто плутають. Трапляється в усіх лісових та лісостепових областях України, оселяється в листяних і мішаних лісах з підвищеною вологістю та розвинутим трав’яним ярусом.
• Найшвидша тварина суходолу — заєць. Він може розвинути швидкість до 70 км/год, олень — до 67, вовк — до 65, лисиця і козуля — до 60 км/год.
• Рекордсменами серед довгожителів лісової фауни України є бобри, які живуть до 50 років. Тривалість життя ведмедів бурих — 30–50, куниці лісової — 15–17 років.
• Довгожителем серед свійських тварин вважається осел: він живе до 50 років, кінь — до 30, корова — до 20, вівця, собака — до 15, кіт — до 10–12 років.
• Хто найбільше їсть? Серед хижаків найбільш ненажерлива афаліна — 30, вовк — 2, собака —1,4, лисиця — 0,5 кг корму. Серед рослиноїдних першість належить лосю — 35 кг, за ним ідуть баран — 4, кабан — 3, бобер — 2, а землерийка — лише 10 г.
• Найбільшими рогами серед звірів України природа обдарувала лося. Розмах — 1,5 м, маса 20–25 кг, ширина однієї лопати — до 60 см. Рекордсменом номер два є олень благородний: довжина рогів — понад 1 м, маса сягає 11–12 кг.
• Найкращим нирцем вважається бобер. Він може перебувати під водою 15 хв, ондатра — 12 хв.
V. Узагальнення і закріплення знань
- Ст. 144: самостійна робота з підручником. Порівняння зовнішньої будови рептилій та ссавців.
- Біокомунікація (спілкування тварин)
VI. Підбиття підсумків уроку
«Незакінчені речення»
Учні працюють з відкритими реченнями, наприклад:
— На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…
— Урок важливий, тому що…
VII. Домашнє завдання
Підручник §____. Підготувати повідомлення про ссавців.
.


Немає коментарів:

Дописати коментар