вівторок, 21 січня 2020 р.

11 клас Тема: Перша допомога та догляд за хворими.



 Мета: - розглянути поняття догляд за хворими; розвивати уміння аналізувати складові медичної деонтології на прикладі роботи медсестри; усвідомлювати необхідність дотримання норм медичної деонтології в роботі медперсоналу;
- розвивати усне та писемне мовлення, уміння узагальнювати,  систематизувати вивчений матеріал та застосовувати його у життєвих ситуаціях;
- виховувати спостережливість, пізнавальну мотивацію, активну життєву позицію, відповідальне ставлення до власного здоров’я
Тип уроку:  урок вивчення нового матеріалу.
Обладнання: підручник , мультимедія.    
Надія на одужання – половина одужання. ( Вольтер ) Лікар посміхається – хворому легше. Не можеш стати царем – стань лікарем. Лікар у домі хворого – господар.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Перевірка домашнього завдання. Бесіда:
-          Що таке перша медична допомога?
-          Хто може її надавати?
-          Назвіть принципи надання першої допомоги.
-          Що має знати той, хто надає медичну допомогу?
-          Що має вміти той, хто надає медичну допомогу?
-          Від яких дій слід утримуватися, надаючи ПМД? (Конкретно)
-          Що таке догляд за хворими?
-          Хто його здійснює?
-          У чому полягає загальний догляд за хворими?
Мотивація навчальної діяльності учнів. 
- Сьогодні на уроці нам особливо потрібні тактовність, людяність, уважність, самовладання, високий рівень фахових знань і вмінь, точність у виконанні призначень
Оголошення теми та мети уроку
-          Проблемне завдання – Скласти схему «Поведінка медперсоналу» на основі власного досвіду.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу. Лекція з елементами бесіди 
1)      медична деонтологія – це сукупність етичних норм і принципів поведінки медичного працівника при виконанні своїх професійних обов’язків.
Медична етика – це вчення про мораль медпрацівників, їх поведінку, взаємозв’язки з хворими, з колегами, із суспільством.
-          Яке з понять ширше? Доведіть.
-          Порушення правил деонтології може призвести до виникнення такої патології, як ятрогенія – психогенний розлад внаслідок неправильних, необережних висловлювань або дій медичного працівника (фобії, травми психіки). Одна з форм ятрогенії є так звана «німа ятрогенія», що виникає внаслідок бездіяльності або неуваги персоналу до хворого, не тлумачення йому діагнозу., і той звертається до сусідів по палаті – та отримує спотворені дані. Це слід враховувати при госпіталізації. Егротогенія – взаємний вплив пацієнтів. Звідси найважливіший принцип - дотримання основного деонтологічного правила – не зашкодити при діагностиці чи лікуванні.
2)      З історії біомедичної етики. 20 століття, 2 проблеми: - пріоритет прав людини і зосередження уваги на дотриманні цих прав; прогрес багатьох напрямів медицини: трансплантологія, генетика, реаніматологія тощо. Біоетика – міждисциплінарна область сучасних наукових досліджень.
3)      ВООЗ: «Медична сестра – це особа, підготовлена за основною програмою сестринського навчання, яка має достатню кваліфікацію і право виконувати у своїй країні дуже відповідальну роботу із сестринського обслуговування з метою зміцнення здоров’я, запобігання хворобам і догляду за хворими».
Основні функції медсестри: 1. Догляд за хворими. 2. Виконання призначень лікаря. (високий рівень фахових знань і вмінь, точність у виконанні призначень, тактовність, людяність, уважність, самовладання) Заборонено інформувати хворих про результати аналізів, висновки лікарських консиліумів, висловлювати свої прогнози щодо термінів лікування, розповідати про обсяг оперативних втручань. Особливості спілкування з родичами (терпіння, витримка й уміння переконувати)
4)      Особливості хворої людини: недоліки виховання, егоїзм, нестриманість, вередливість, вимогливість щодо забезпечення своїх примх і бажань - через послаблення гальмівних процесів у корі головного мозку з’являється нестриманість у вчинках, емоційна нестійкість, слабкий контроль розуму над почуттями.  Обмежується здатність до самообслуговування.
Узагальнення й систематизація. Фронтальна бесіда:
-          медична етика – це…
-          медична деонтологія – це…
-          принципи медичної деонтології: …
-          Основні функції медсестри у відділенні:…
-          Особливості хворої людини:…
1. Що вивчає медична деонтологія?
А. Взаємовідношення хворих між собою.
Б. Взаємовідношення між лікарем і хворим.
В. Питання боргу  обов'язку, моралі і професійної етики.
Г. Ятрогенні захворювання.
Д. Взаємовідошення між медперсоналом і родичами хворого.
2. Що таке ятрогенне захворювання?
А. Захворювання, що розвинулося в результаті необережного висловлювання
медпрацівника про хворого або його хворобу.
Б. Захворювання, що розвинулося в результаті неправильного лікування.
В. Ускладнення основного захворювання.
Г. Захворювання, що передається від хворого до хворого.
Д. Захворювання, що розвинулося в результаті розмови медперсоналуз із
родичами хворого.
3. Які лікувально – профілактичні установи надають амбулаторну допомогу?
А. Лікарні.
Б. Поліклініки, амбулаторії, оздоровпункти.
В. Госпіталі.
Г. Клініки.
Д. Все перераховане.
4. Для чого призначено приймальне відділення лікарні?
А. Для реєстрації і прийому хворих.
Б. Для огляду і санітарно-гігієнічної обробки хворих.
В. Для надання невідкладної медичної допомоги хворим.
Г. Все перераховане.
Д. Немає правильної відповіді.
Підсумки – рефлексія: Сьогодні на уроці я …(про що дізналася, що зрозуміла, про що ще хочу дізнатися)
Домашнє завдання: вивчити п.22, повідомлення про клятву Гіпократа, особливості оформлення хворих у відділення ЦРЛ ( доставка «швидкою», за направленням лікаря ),  складання історії хвороби, санітарна обробка хворого у приймальному відділенні.





























Перша допомога хворим та догляд за ними.
Відомо, що лікування є комплексом заходів, здійснюваних з метою усунення страждань хворого і відновлення порушених функцій його організму. Перша допомога хворим - найпростіші доцільні заходи для полегшення їх самопочуття і перебігу захворювання. Вчасно призначене лікування, правильно організований догляд за хворими сприяють їх швидкому одужанню і поверненню до активної діяльності.
Догляд за хворими - це сукупність заходів, спрямованих на полегшення стану хворого і забезпечення успіху його лікування; це створення гігієнічного й охоронного режиму, виконання всіх призначень лікаря, а також нагляд за хворим, особливо при погіршенні його стану. Головним завданням догляду за хворим є підтримка захисних сил його організму в боротьбі з хворобою. Догляд за хворими слід розглядати як істотну частину лікування, що має велике значення у відновленні здоров'я.
Під час догляду за хворими потрібно виявляти велику витримку й терпіння. Стримане і спокійне звертання діє на хворих заспокійливо. Сумлінне і турботливе ставлення до хворих забезпечує їхню довіру до догляду за ними та лікування. Усі розпорядження лікаря треба виконувати свідомо, розуміючи, на що вони спрямовані.
Доглядаючи за хворими, виконують такі дії: здійснюють найпростіші лікувальні процедури, видають ліки і забезпечують правильний їх прийом, вимірюють температуру тіла, міняють постільну й натільну білизну, годують, напувають й обмивають важкохворих, ставлять компреси, банки і гірчичники, прибирають і провітрюють кімнати, стежать за своєчасністю сечовиділення і випорожнення кишечнику хворого тощо. Під час прибирання і провітрювання притінення хворих треба добре вкривати, щоб уникнути їх переохолодження. Улітку вікна, закривши їх сіткою від комах, можна тримати цілодобово відкритими, проте необхідно уникати протягів. Повітря бути свіжим, а температура постійною, у межах плюс 20-22 °С.
Велике значення при догляді за хворими має дотримання правил особистої гігієни. Всі, хто доглядає хворих, повинні стежити за чистотою свого тіла, коротко підстригати нігті на руках, бо під ними накопичується бруд, мити руки теплою водою з милом до і після кожної процедури.
Медична деонтологія - це сукупність етичних норм і правил поведінки медичного персоналу, спрямованих на максимальне підвищення ефективності лікування пацієнтів. Медична деонтологія заснована на повазі до хворого, культурі медичного персоналу, дотриманні моральних і правових норм. Відповідно до вимог деонтології стосунки між медичними працівниками і пацієнтом повинні будуватися на принципі партнерства, адже без бажання і намагання самого хворого видужати його важко вилікувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар