Бактерії
– це переважно одноклітинні організми різної форми.
За
формою клітин вони можуть бути:
·
кулястими (коки)
·
паличкоподібними (бацили,
клостридії, псевдомонади)
·
вигнуті (вібріони, спірили,
спірохети)
·
у формі зірки
·
кубічними
·
С - або О -подібними
Від
тварин, грибів та рослин вони відрізняються тим, що їхні клітини не мають ядра.
Бактерії бувають корисними та
шкідливими.
Бактерії
не можуть самостійно синтезувати органічні речовини. Тому вони харчуються
готовими речовинами, всмоктуючи їх всією поверхнею тіла. Бактерії, що
харчуються готовими органічними залишками мертвих організмів, називаються
сапрофітами. Завдяки їх життєдіяльності відбувається гниття трупів тварин і
залишків загиблих рослин.
До
групи паразитів належать ті бактерії, які поселяються в живому організмі та
всмоктують поживні речовини з організму господаря. Такі бактерії можуть
викликати інфекційні захворювання людини.
Корисні бактерії
Існує
багато корисних бактерій. В організмі дорослої людини за чисельністю переважають
корисні бактерії – їх частка становить до 70-80%. Решта припадає на
умовно-небезпечні бактерії.
Найвідомішими корисними бактеріями є біфідобактерії та молочнокислі бактерії. Їх
найбільше у молочнокислих продуктах – кефірі, йогурті, ряжанці.
Цей вид бактерій зміцнює імунітет.
Шкідливі або патогенні бактерії
Багато
бактерій шкідливі. Вони провокують небезпечні захворювання тварин, людини.
Деякі з них можуть викликати псування продуктів.
Наприклад, сальмонела. Ця бактерія є
збудником дуже гострої кишкової інфекції, черевного тифу. Сальмонела виробляє
токсини небезпечні виключно для людей. При зараженні відбувається загальна
інтоксикація організму, яка призводить до сильної лихоманки, висипання по всьому
тілу. Щорічно в світі фіксується 20 млн випадків захворювання на черевний тиф,
1% випадків є летальними.
Немає коментарів:
Дописати коментар