четвер, 16 січня 2020 р.

Вікторина «Земля наш спільний дім».



1.Павуки з тривалістю життя до 20 років. Видають звуки, які нагадують шипіння. Павутина цього павука така міцна , що може витримати не кількох комах, але і жаб, птахів.( павук – птахоїд)
2.Між двома однаковими буквами вставити назву маленького коня і буде назва держави. (Я-поні-я).
3. Напій перше означає, друге з неба прилітає, ціле ж слово, поміркуй як слід, вийде соковитий гарний плід. (вино-град).
4. Потрібно відгадати те, що у відомій пісні збирала смуглянка-молдаванка.
Гербарій;
перець;
виноград;
гриби.
5. Листок, якої водяної рослини може витримати близько 30 кг? (Вікторія
Амазонська.)
6. На дереві гойдається,
Жупан колючий має.
На літо одягається,
а восени скидає.
(Каштан)
7. Яка тварина найважча? (Блакитний
кит, 136 тонн)
8. Яка тварина вище за інших задирає
носа? (Жирафа, 6м)
9. У ХIII ст. французький король Людовiк IХ вирушив у похiд. Але трапилась бiда: серед його воїнiв почалася епiдемiя чуми. Король звелiв назбирати криваво-червових квітів і лікувати ними військо.Більшість воїнів видужали,але сам король помер.Рицарі привезли ці червоні квіти додому і невдовзі вони стали улюбленими квітами.Франція і досі славиться цими квітами.
10. На яких тропічних і субтропічних рослинах одночасно можна побачити пуп’янки, квітки й плоди? (На цитрусових, какао-деревах.)
11. На якому птаховi лiтала дюймовочка? (На ластiвцi.)
12. Які птахи врятували Івасика-Телесика?(гуси-лебеді)
13.Який птах був одним із друзів Вінні-Пуха? (Сова)
14. Якi птахи за легендою, врятували Рим? (Гуси.)
15. Цiй тваринi в усi часи та в усiх народiв давали такi прiзвиська - “страта єгипетська”, “щелепи вiтру”. Пiдраховаво, що тонна цих тварин може з’їсти до 10 тонн зеленi. Хто це? (Сарана).
16. Це найбiльша сухопутна тварина. У неї всього лише шість зубів: два рiзцi й чотири кутнiх. Через величезне навантаження на зуби вони змiнюються на другому, п’ятому, дев’ятому та п’ятнадцятому роках життя тварини, i ще двiчi в зрiлому вiцi. Про яку тварину йдеться? (Про слона).
17. Ця релiктова рослина овiяна легендами, про неї складено вiршi, написано книги. ЇЇ латинська назва - панако, що означає “лiки від усiх хвороб”. ЇЇ називають “коренем життя”, “даром безсмертя”, “святою травою”. Вiдомостi про його широку лiкувальну дiю зустрiчаються в посiбниках китайської медицини, написаних 2-3 тис. рокiв тому. Що це за рослина? (Женьшень).
18. Вiдомо, що Іван Грозний лiкував цим печеним овочем набряк на нозi. Його з давнiх часiв використовували при лiкуваннi гнiйних процесiв, застуди, цинги, захворювань печiнки та нирок, базедової хвороби, захворювань очей тощо. Вiдвари його лушпиння застосовували для змцнення волосся та знищення лупи. Жодна господарка в найбiднішому домi не могла обійтися без нього. Його називали овочем бiднякiв. Про який овоч iдеться? (Про цибулю).
19. Цю рослину з неїстивними листками,було присвячено давньогрецькому боговi науки та мистецтва - Аполлону. Нею нагороджують художникiв, артистiв i вчених на знак визнання їх успiхiв. Саме звiдси походить слово “лауреат”. Що за рослина знаходиться в “чорнiй скринцi”? Як її використовують у наш час? (Лавр благородний. У наш час його листки використовуються як приправа завдяки їх пряному аромату).
20. У кого з птахів найдовший язик? (У дятла).
21. Сумчастий ссавець — найкращий  стрибун у світі. (Кенгуру)
22. Священна тварина в Індії. (Корова)
23. Ці тварини виведені уперше в Китаї і надійно приховувалися за стінам замків китайських імператорів.В Європі уперше з’явилися тільки в 17ст. У Росію потрапили з Китаю як подарунок царю Олексію Михайловичу. Цар звелів посадити їх у кришталеві чаші.У гарних умовах утримання вони можуть жити до 50 років.Казковий персонаж, який виконує різні бажання.(Золота рибка)
24. Якого птаха у печеному вигляді подають на святковий стіл у
Різдво та у День подяки у США? (індичка)

Немає коментарів:

Дописати коментар